Pārlekt uz galveno saturu

Meža fakultātē ierīkota Medniecības laboratorija

Attēla autors: No LLU arhīva

Kopš aizvadītā gada LLU Meža fakultāte, kas atrodas Akadēmijas ielā 11, piedzīvo vērienīgas pārmaiņas. Līdztekus estētiskām pārvērtībām, daudz paveikts, lai arī studiju vide kļūtu modernāka un sniegtu pievienoto vērtību studiju procesam. Fakultātē izveidotas vairākas jaunas laboratorijas, kas kalpos ne tikai konkrētu studiju kursu apguvei, bet arī jebkuram interesentam, lai paplašinātu savas zināšanas par mežsaimniecību un meža nozari kopumā.

Viena no jaunizveidotajām laboratorijām ir veltīta medniecībai, kā arī meža dzīvnieku un putnu bioloģijai. Tāpat Meža fakultātes 3. stāvā ir izvietoti izglītojoši stendi ar noderīgu informāciju par visām Latvijā medījamo dzīvnieku sugām.

Meža fakultātes dekāns un studiju kursa "Medniecība" mācībspēks Linards Sisenis atklāj, ka Medniecības laboratorijā izvietotās kolekcijas ir vāktas un tapušas aptuveni 20 gadu laikā.

Laboratorijā apskatāmi dzīvnieku izbāžņi, medījamo dzīvnieku pēdu atlējumi ģipsī un to galvaskausi, kā arī trofeju attīstība. Turklāt stirnām un staltbriežiem trofejas ir sagrupētas tā, lai var izprast ne vien to attīstību dzīvniekam kļūstot vecākam, bet arī vai nomedītais dzīvnieks ir bijis perspektīvs, vidēji perspektīvs vai neperspektīvs.

Savukārt atsevišķi stendi ir veltīti medību dokumentācijai, atļaujām, aksesuāriem, patronu lādēšanas piederumiem, medību ieroču uzbūvei un munīcijai, protams, visi šie eksponāti ir pilnīgi droši un deaktivizēti. Arī viens no stendiem veltīts antitrofejām, lai atspoguļotu neētisku vai neveiksmīgu šāvienu sekas, kā arī traumas pēc kurām dzīvnieks ir izdzīvojis.

Vairāki eksponāti ir Meža fakultātes absolventu un atbalstītāju dāvinājumi, turklāt arī ceram, ka šī iniciatīva turpināsies un laboratorija arī nākotnē tiks papildināta ar izzinošiem uzskates materiāliem.

Meža fakultāte ir viena no senākajām LLU fakultātēm, kas savulaik dibināta 1920. gadā kā Latvijas Augstskolas Lauksaimniecības fakultātes Mežkopības nodaļa un atradās Rīgā. Mainoties vietām un nosaukumiem, savu pašreizējo mājvietu Jelgavā, Akadēmijas ielā 11 fakultāte ieguva 1957. gadā. Šobrīd īstenotie ēkas atjaunošanas darbi ir apjomīgākie, kādus tā piedzīvojusi kopš uzcelšanas. Fakultāte īsteno astoņas studiju programmas dažādos studiju līmeņos - profesionālā bakalaura studiju programma "Kokapstrāde", profesionālā bakalaura studiju programma "Mežinženieris", akadēmiskā bakalaura studiju programma "Mežzinātne", profesionālā maģistra studiju programma "Darba aizsardzība un drošība", akadēmiskā maģistra studiju programma "Koksnes materiāli un tehnoloģija", akadēmiskā maģistra studiju programma "Mežzinātne", doktora studiju programma "Koksnes materiāli un tehnoloģijas" un doktora studiju programma "Mežzinātne"Ar studiju programmu piedāvājumu iespējams iepazīties LLU mājaslapā.

Jāatzīmē, ka no 6. līdz 12. jūlijam ikvienam ir iespēja pieteikties studijām Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) Jelgavā, tostarp arī Meža fakultātē, pretendējot uz kādu no studiju vietām visās pamatstudiju un maģistra studiju programmās. Turklāt elektroniskā reģistrēšanās pamatstudijām portālā www.latvija.lv/studijas  sāksies jau 28. jūnijā.

Meža fakultātes personāls saka lielu paldies aktīvajiem un zinošajiem medniekiem par atbalstu, viedokli un padomu laboratorijas tapšanā – Meža pētīšanas stacijas direktoram Mārtiņam Līdumam, Viesītes novada vecākajam mežzinim Vigontam Kuklim, grāmatu autoram "Brīnišķīgais mežs" Viesturam Valdim Dreimanim,  meža nozares speciālistam Agrim Ģērmanim, šautuves "Srautiņi" dibinātājam Agrim Ribam, trofeju ekspertam Rimantam Zeltzaķim, Zemkopības ministrijas Meža resursu un medību nodaļas vecākajam referentam Jānim Bāram, Paulim Zariņam, Meža pētīšanas stacijas direktora vietniekam Uvim Dambergam un AS "Latvijas valsts meži" medījamo dzīvnieku speciālistam Egilam Ozolam!

Pievienots 27/05/2021