Pārlekt uz galveno saturu

Pētām un filmējam sliekas (PD2)

Attēla autors: No LLU arhīva

Sācies otrais gads pētījumam par iespēju izmantot pārtikā sliekas (Lumbricinae) projekta “Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/190) ietvaros. 

Turpinās slieku pārstrādes produkta - slieku pulvera – kvalitatīvo rādītāju padziļināta noteikšana un izvērtēšana, lai apzinātu tā piemērotību pārtikas produktu gatavošanā. Pastiprināta uzmanība tiek pievērsta drošības jautājumiem, kas ir īpaši svarīgi patērētājiem, piedāvājot jaunus un tādas netradicionālas izcelsmes kā sliekas pārtikas produktus. Pētījumos izvērtēti visi produkta tapšanas posmi, sākot ar izejvielām (dzīvām sliekām), to pārstrādi līdz gatavam slieku pulverim un tā kvalitāti uzglabāšanās laikā.

Vienlaicīgi ar pētījumiem tiek veiktas aktivitātes, kas vērstas uz to, lai pievērstu sabiedrības uzmanību pārmaiņām, kas skars mūs nākotnē. Ar šo aktivitāšu palīdzību tiek aktualizēti jautājumi par dabai draudzīgāku risinājumu saistībā ar uzturu ieviešanas nozīmīgumu, cilvēku ēšanas paradumu maiņas nepieciešamību, rosināts iepazīt netradicionālas izcelsmes un līdz šim nezināmus produktus, kurus iespējams integrēt ikviena cilvēka ēdienkartē, aizstājot ierastos produktus, kuru iegūšana nav draudzīga dabai un prasa lielus resursus.

Sadarbībā ar profesionāļiem no mākslas pasaules latviešu spēlfilmas “Vecā dārza noslēpumi” (studija F.O.R.M.A.) ietvaros ir iespēja prezentēt pētījuma par sliekām rezultātus un caur aizraujošu stāstu uzrunāt sabiedrību, jo īpaši jaunākas paaudzes pārstāvjus, kuri ir mūsu nākotnes veidotāji, par jautājumiem saistītiem ar nākotnes pārtiku, kā arī tos radināt pie šobrīd vēl netradicionāliem pārtikas produktiem, tai skaitā sliekām. Filmā redzamā pica ar sliekām šobrīd izraisa pārsteigumu un pat smieklus, tomēr tajā pašā laikā parāda skatītājiem, ka ir iespējams savos iecienītajos ēdienos integrēt kaut ko pavisam jaunu, veselīgu un neparastu, kas ir kā vērtīgs olbaltumvielu avots vai jauna sensorā piedzīvojuma radītājs. Filma “Vecā dārza noslēpumi” tapusi sadarbībā ar Latvijas televīziju un tās pirmizrāde paredzēta 2019.gada 19.janvārī, bet kinoteātros to demonstrēs no 2019.gada 25.janvāra.

Lai uzrunātu iespējami lielāku jaunās paaudzes auditoriju, Latvijas televīzijas vienīgajā bērnu raidījumā “Kas te? Es te!” tika runāts par nākotnes pārtiku un tās nozīmīgumu kopā ar zinātnieci I. Gedrovicu, raidījuma varoņiem un spēlfilmas “Vecā dārza noslēpumi” (studija F.O.R.M.A.) bērnu lomas atveidotājiem. I. Gedrovica demonstrēja dažādus produktos, kuriem bija pievienotas sliekas un uzreiz varēja gūt vērtējumu produktiem un atsauksmes par netradicionālu pārtikas produktu lietošanu.

 

postdoc

1.att. LLU PTF gatavotas karameles ar kaltētām sliekām

 

postdoc

2.att. LLU PTF gatavoti mafini ar kaltētu slieku pulveri

 

Galvenā atziņa ir tāda, ka produkti ar sliekām ir garšīgi, traucē tikai izskats vai informācija par to, ka produkts satur kaut ko tik neierastu kā kukainis vai kāpurs. Raidījums “Kas te? Es te!” par nākotnes pārtiku tiks demonstrēts televīzijā 2019. gada 13. janvārī Latvijas televīzijas pirmajā kanālā.

postdoc

3.att. I. Gedrovica ar LTV bērnu raidījuma “Kas te? Es te!” varoņiem

 

 

postdoc

4.att. I. Gedrovica ar LTV bērnu raidījuma “Kas te? Es te!” un spēlfilmas “Vecā dārza noslēpums” varoņiem

 

 

postdoc

5.att. Kadrs no LTV bērnu raidījuma “Kas te? Es te!”

 

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAA/I/16/190

Zinātniskā vadītāja

Pēcdoktorante, vadošā pētniece

Ilga Gedrovica

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/190) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

viaa eraf

 

 

 

 

 

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/jauni-olbaltumvielu-avoti-partikai-latvija-pd2

Pievienots 28/12/2018