Pārlekt uz galveno saturu

Mārrutku lapu spiedpaliekas arī ir vērtīgs bioloģiski aktīvo vielu avots (PD1)

Attēla autors: No LLU arhīva

Tāpat kā no mārrutku (Armoracia rusticana L., dzimta: Brassicaceae) saknēm, arī no šo augu lapām ir iespējams iegūt sulu un kā blakusprodukti paliek mārrutku lapu spiedpaliekas. Pēcdoktorantūras pētījuma Nr. 1.1.1.2/VIAA/1/16/187 "Mārrutku bioloģiski aktīvo savienojumu izmaiņas tehnoloģiskos procesos un cilvēka gremošanas trakta in vitro modelī" ietvaros, tās tika kaltētas sublimējot, izmantojot mikroviļņu vakuuma kaltēšanu un konvekcionālo kaltēšanu trīs dažādās temperatūrās.

Arī mārrutku lapu spiedpaliekās ir C vitamīns, kura saturs svārstījās 94-159 mg 100-1 g produkta atkarībā no kaltēšanas metodes. To saturu mārrutku lapu spiedpaliekās ietekmēja arī kaltēšanas ilgums.

postdoc

1.att. Analīzēm sagatavotas mārrutku lapu spiedpaliekas

 

Saldētās mārrutku lapu spiedpaliekās galvenais aromātu veidojošais savienojums ir sēru saturošais savienojums alilizotiocianāts, ko cilvēki var atpazīt kā kodīgu asu aromātu, kas izteikti parādās, ja mehāniski tiek bojāta mārrutku sakne. Savukārt sublimētajos paraugos galvenais aromātiskais savienojums bija 3-Butenenitrile. Tajā pat laikā konvencionāli kaltētajās mārrutku lapu spiedpaliekās būtiskos daudzumos bija acetons, kurš samazinājās palielinoties kaltēšanas temperatūrai, kamēr benzaldehīda saturs samazinājās, pagarinoties kaltēšanas laikam.

postdoc

2.att. Dažādi kaltētas mārrutku lapu spiedpaliekas

 

Saldētās mārrutku lapu spiedpaliekās lielākos daudzumos ir hinskābe un citronskābe, mikroviļņu vakuuma kaltē kaltētajās mārrutku lapu spiedpaliekās savukārt ābolskābe un dzintarskābe, bet sublimētajās – skābeņskābe, bet konvencionāli kaltētajos paraugos – ābolskābe un citronskābe.

Efektīvāka kaltēšanas metode vairākām fenolu savienojumu grupām mārrutku lapu spiedpaliekās bija sublimēšana. Savukārt, lai saglabātu mārrutku lapu spiedpaliekās esošo bioloģiski aktīvo savienojumu spēju kavēt brīvo radikāļu veidošanos, efektīvāka bija kaltēšana, izmantojot mikroviļņu vakuuma kalti.

postdoc

3.att. Analīzēm sagatavoti mārrutku lapu spiedpalieku ekstrakti

 

Neskatoties uz jau iegūtajiem rezultātiem, pēcdoktorantūras pētījuma ietvaros turpinās pētījumi par dažādi tehnoloģiskos procesos apstrādātu mārrutku sakņu un lapu spiedpalieku bioloģiski aktīvo savienojumu dinamiku uzglabāšanas laikā.

 

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAAA/1/16/187 zinātniskā vadītāja

pēcdoktorante, vadošā pētniece

Lolita Tomsone

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “ Mārrutku bioloģiski aktīvo savienojumu izmaiņas tehnoloģiskos procesos un cilvēka gremošanas trakta in vitro modelī” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/187) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

viaa eraf

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/marrutku-biologiski-aktivo-savienojumu-izmainas-tehnologiskos

Pievienots 29/03/2019