Pārlekt uz galveno saturu

Pēcdoktorantūras pētījuma ietvaros notikusi pieredzes apmaiņa briežkopības saimniecībā “Saulstari” (PD3)

Attēla autors: No LLU arhīva

Sākoties projekta otrajam īstenošanas gadam, uzsākta izpēte par lauksaimniecības dzīvnieku turēšanas un ēdināšanas tehnoloģijām saimniecībās.

Projekta īstenošanas periodā no 01.01.2019.-31.03.2019. apmeklētas vairākas saimniecības un kā viena no tām - briežkopības saimniecība z/s “Saulstari”, kas atrodas Siguldas novada, Mores pagastā. Saimniecībā tiek audzēti vairāk kā 260 staltbrieži bioloģiskās lauksaimniecības sistēmā.

Saimniecība savām iežogotajām platībām pievienojusi arī iznomātas blakus esošas zemes un valsts mežus, izveidojot 170 ha lielu iežogojumu. Reljefs iežogojumā ir lēzeni paugurains, visai piemērots briežiem. Augsne - smilšaina un ne pārāk auglīga, zemākās vietās - kūdraina.

Briežaudzētavas saimniecība dalās intensīvajā un ekstensīvajā dzīvnieku audzēšanas daļā. Pirmajā audzētavā nodarbojas ar dzīvnieku audzēšanu un selekcionēšanas darbu, tāpēc tā sadalīta vairākos aplokos ar kopēju vienojošu koridoru, kas ļauj pēc izvēles dzīvniekus pārvietot no viena aploka uz otru, vai arī novirzīt tos izvērtēšanai uz ķertuvi - šķirotavu.

postdoc

Savukārt saimniecībā esošā ekstensīvā jeb parka daļa ir vienota teritorija, pārsvarā mežs. Šeit nebrīvē esošie staltbriežu audzēšanas apstākļi ir maksimāli pietuvināti to dabiskajai dzīves videi.

postdoc

Saimniecība izrādīja interesi par projekta ietvaros veiktā pākšaugu ēdināšanas izmēģinājuma rezultātiem un izvērtēt to pielietošanu savas saimniecības praksē, iekļaujot briežu barības devā pākšaugu sēklas – lopbarības pupas un zirņus.

 

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/181 zinātniskā vādītaja

Pētniece Līga Proškina

 

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Lopbarībā izmantojamo pākšaugu bioekonomiskās efektivitātes novērtējums” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/181) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

viaa eraf

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/lopbariba-izmantojamo-paksaugu-bioekonomiskas-efektivitates

 

Pievienots 29/03/2019