Pārlekt uz galveno saturu

Pēcdoktorante sadarbībā ar Tulūzas Nacionālo Politehnisko institūtu pēta mārrutku saknes un lapas (PD1)

Attēla autors: No LLU arhīva

Pēcdoktorantūras pētījuma Nr. 1.1.1.2/VIAA/1/16/187 "Mārrutku bioloģiski aktīvo savienojumu izmaiņas tehnoloģiskos procesos un cilvēka gremošanas trakta in vitro modelī" ietvaros, šī gada pavasarī tika realizēta mobilitāte pie sadarbības partnera Francijā.

Sākot jau ar doktorantūras pētījumiem Francijas un Latvijas sadarbības programmas zinātnes un tehnoloģiju attīstības jomās “OSMOZE” projekta Nr. K24 „Latvijas un Vidus Pireneju aromātisko pašlaik neizmantoto aromātisko augu un sēņu sastāva un īpašību salīdzinājums” (2012.–2013.) ietvaros, izveidojās veiksmīga sadarbība ar Tulūzas Nacionālo Politehnisko institūtu mārrutku izpētes jomā.

Tulūza

1.att. Tulūzas Nacionālais Politehniskais institūts, Francija

Laika posmā no 2012.gada līdz 2013.gadam Tulūzas Nacionālajā Politehniskajā institūtā (Institut National Polytechnique de Toulouse (INP); Agro-industrial Chemistry Laboratory (LCA)) profesora Thierry TALOU vadībā tika veikti dažādi mārrutku ekstrakcijas eksperimenti, kuri atspoguļoja šo augu lielo neizmantoto potenciālu.

Tulūzas Nacionālajam Politehniskajam institūtam ir nepieciešamā pieredze un kompetence, lai palīdzētu attīstīt zinātniskās prasmes un palielināt zinātnisko kapacitāti, kā arī, lai nodrošinātu atbalstu zināšanu bāzes izveidē un augstas pievienotās vērtības produktu izstrādē.

Šajā zinātniskajā institūcijā ir atbilstošs materiāltehniskais nodrošinājums, kas veiksmīgi papildina pētījumus zinātniskā mērķa sasniegšanai. Tulūzas Nacionālajam Politehniskajam institūtam ir veiksmīga ilggadīga sadarbības/ partnerības pieredze zinātniskajos pētījumos, kā arī veiksmīga darbība tieši bioloģiski aktīvo savienojumu izpētē un pielietošanā.

postdoc

2.att. Darbs pie izsmidzināšanas kaltes Tulūzas Nacionālajā Politehniskajā institūtā, Francijā 2019.gada pavasarī

Profesores Vanesas Durrieu vadībā tika veiksmīgi realizēti eksperimenti ar mārrutku sakņu un lapu bioloģiski aktīvajiem savienojumiem, izmantojot izsmidzināšanas kalti. Tālākās pamatanalīzes jau tika veiktas LLU PTF laboratorijās, bet specifiskākās analīzes tiek veiktas Tulūzā INP speciālistu vadībā.

postdoc

3.att. Iegūto paraugu analīzes

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAAA/1/16/187

zinātniskā vadītāja, pēcdoktorante, vadošā pētniece

Lolita Tomsone

 

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “ Mārrutku bioloģiski aktīvo savienojumu izmaiņas tehnoloģiskos procesos un cilvēka gremošanas trakta in vitro modelī” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/187) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

viaa eraf

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/marrutku-biologiski-aktivo-savienojumu-izmainas-tehnologiskos

Pievienots 12/06/2019