Pārlekt uz galveno saturu

Atpazīstam pākšaugus – pēcdoktorante vada vieslekcijas vidējās izglītības iestādēs (PD3)

Attēla autors: No LLU arhīva

Lai sekmētu jauniešu interesi par karjeru un profesionālo izaugsmi, pēcdoktorantūras projekta ietvaros ir īstenotas vizītes pie vecāko klašu audzēkņiem Smiltenes tehnikumā, Priekuļu tehnikumā un Siguldas Valsts ģimnāzijā ar informatīvu lekciju, kuras laikā Latvijas Lauksaimniecības universitātes pētniece Dr.oec. Līga Proškina jauniešus iepazīstināja ar pētījumu “Lopbarībā izmantojamo pākšaugu bioekonomiskās efektivitātes novērtējums”.

Jaunieši guva noderīgu informāciju par ES atbalstu jauniešu izglītībai un zinātnes pētījumiem, tika iepazīstināti ar galvenajiem nosacījumiem dzīvnieku izcelsmes pārtikas ražošanā, par lauksaimniecības dzīvnieku ēdināšanu, barības līdzekļiem un to ietekmi uz dzīvnieku un cilvēku veselību, kā arī – uz vidi. Jaunieši uzzināja daudz par interesantu faktu par lauksaimniecības produktu importu Eiropas Savienībā un proteīniem bagāto pākšaugu audzēšanu un izmantošanu lopbarībā un pārtikā. Pēc lekcijas notika darbs grupās. Jauniešiem vajadzēja atpazīt dažādu sugu pākšaugus, izstrādāt vīziju un piedāvāt dzīvotspējīgu biznesa ideju pākšaugu izmantošanai. Kopumā aptvertās mērķauditorijas apmērs – 3 izglītības iestādes, 84 skolu audzēkņi.

Skolu vizītes tika īstenotas akcijas „Atpakaļ uz skolu/Atpakaļ uz universitāti 2019” ietvaros, ko rīko Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, lai iepazīstinātu ar Eiropas Savienības sniegtajām iespējām jauniešu izglītības un karjeras attīstībai, Latvijā norisinās ikgadējā akcija „Atpakaļ uz skolu/Atpakaļ uz universitāti 2019”,

Eiropas Savienības fondu darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā” 1.1.1.2. pasākuma “Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts” projekta ietvaros 2017. gada novembrī Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē tika uzsākts darbs pie Pētniecības pieteikuma Nr. 1.1.1.2/VIAA/1/16/181 “Lopbarībā izmantojamo pākšaugu bioekonomiskās efektivitātes novērtējums”. Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

Līga Proškina

 

Līga Proškina

Foto: Seminārs Siguldas Valsts ģimnāzijā

 

Līga Proškina

 

Līga Proškina

Foto: Seminārs Smiltenes tehnikumā

 

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/181

Zinātniskā vādītaja, pētniece Līga Proškina

 

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Lopbarībā izmantojamo pākšaugu bioekonomiskās efektivitātes novērtējums” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/181) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

viaa eraf

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/lopbariba-izmantojamo-paksaugu-bioekonomiskas-efektivitates

Pievienots 20/06/2019