Pārlekt uz galveno saturu

Uzņemšanas naktī noslēgusies pieteikumu pieņemšana studijām LLU

Attēla autors: No LLU arhīva

Ar uzņemšanas nakts pasākumu 9. jūlijā noslēdzās reflektantu pieteikumu pieņemšana Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) pamatstudiju un augstākā līmeņa studiju vietām. Pēdējā brīža iespēju pieteikties studijām Jelgavas pilī izmantoja 91 topošie bakalauri un 12 maģistranti.

"Uzņemšanas naktī pamatstudijās jaunus pieteikumus apstiprināja 81 reflektants, bet vēl 10 atnāca mainīt prioritātes vai pielikt klāt jaunas programmas. Savukārt maģistra studijām pieteicās 12 reflektanti. Šogad studētgribētāju rinda, lai iesniegtu pamatstudiju pieteikumu bija vienmērīga, turklāt reflektanti savas izvēles bija pārdomājuši un mērķtiecīgi zināja, kurā augstskolā un studiju programmās vēlas pieteikties. Jāatzīmē, ka pēdējais reflektants uzņemšanas punktā ieradās plkst. 23.50," stāsta Studiju centra vadītāja Sandra Sproģe.

Šajā gadā vienotajā elektroniskās uzņemšanas sistēmā portālā www.latvija.lv reģistrējušies 8638 reflektanti, kas iesniedza pieteikumus studijām 12 Latvijas augstskolās. Tādējādi šogad kopumā Latvijā ir par 489 studētgribētājiem vairāk nekā pērn.

Noslēdzoties vienotajai uzņemšanai, uz LLU pamatstudijām saņemti 781 pirmās prioritātes pieteikumi, un kopumā LLU studiju programmas pieteikumos minētas 2675 reizes. Salīdzinājumā ar 2018. gadu studētgribētāju interese par LLU programmām ir palielinājusies, kas skaidrojams ar kopējo studētgribētāju skaita pieaugumu Latvijā.

Populārākā pilna laika pamatstudiju programma šobrīd ir "Veterinārmedicīna", kas saņēmusi 104 pirmās prioritātes pieteikumus. Tai seko, "Lauksaimniecība" (63), "Mežinženieris" (57), "Ekonomika" (52), "Mežzinātne" (39), "Informācijas tehnoloģijas ilgtspējīgai attīstībai" (33), "Datorvadība un datorzinātne" (31), "Lauksaimniecības inženierzinātne" (31), "Būvniecība" (29), "Dizains un amatniecība" (27), "Komercdarbība un uzņēmuma vadība" (26), "Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība" (19), "Pārtikas kvalitāte un inovācijas" (19) un "Pārtikas produktu tehnoloģija" (19).

Savukārt augstākā līmeņa studijās saņemti 456 pieteikumi pilna laika un 18 pieteikumi nepilna laika studiju vietās. Lielākais pieteikumu skaits iesniegts programmās "Projektu vadība" - 75, "Uzņēmējdarbības vadība" - 74, "Ekonomika" - 72, "Mežzinātne" - 40, "Vides, ūdens un zemes inženierzinātnes" – 33 , "Organizāciju un sabiedrības pārvaldes socioloģija" – 27, "Pārtikas zinātne" – 23, "Lauksaimniecības inženierzinātne" – 19 un "Informācijas tehnoloģijas" – 17. Turklāt atsevišķās maģistra studiju programmās izveidojies konkurss uz valsts finansētajām studiju vietām. Programmās "Projektu vadība", "Uzņēmējdarbības vadība", “Ekonomika", "Organizāciju un sabiedrības pārvaldes socioloģija", "Mežzinātne", "Pārtikas zinātne", "Pārtikas higiēna" un "Uzturzinātne" uz tā saucamo "budžeta" vietu pretendē vairāk kā pusotrs vai divi cilvēki uz vienu studiju vietu. Jāatzīmē, ka jaunizveidotajā maģistra studiju programmā "Lauksaimniecības un pārtikas biznesa vadīšana", kas tiek realizēta kopā ar Baltijas partneraugstskolām, šogad tika uzņemti astoņi reflektanti no Latvijas.

Pamatstudiju konkurss vienotajā uzņemšanā norisināsies divās kārtās. Pirmās kārtas rezultāti tiks paziņoti 12. jūlijā pēc plkst. 17, otrās kārtas rezultāti – 16. jūlijā pēc plkst. 17. Konkursa rezultāti tiks paziņoti portālā www.latvija.lv, kā arī īsziņu un elektroniskās vēstules veidā. Turpretim rezultāti par konkursu uz augstākā līmeņa studijām būs zināmi no 12. jūlija, zvanot uz attiecīgās fakultātes dekanātu. LLU absolventi tos varēs aplūkot LLU Informatīvajā sistēmā, izmantojot savus pieejas datus.

Provizoriskie uzņemšanas rezultāti liecina, ka dažās studiju programmās vēl būs pieejamas valsts finansētās studiju vietas un maksas vietas, taču par konkrētu vakanto studiju vietu skaitu LLU ziņos pēc 21. jūlija, kad tiks apkopoti rezultāti par studiju līgumus noslēgušajiem reflektantiem.

Interesenti, kas nepaspēja pieteikties studijām, aicināti izmantot papildus uzņemšanas iespēju, jo plānots, ka LLU no jūlija beigām turpinās uzņemšanu uz vakantajām studiju vietām. Detalizēta informācija par LLU studiju programmām atrodama LLU mājaslapā: https://www.llu.lv/lv/studiju-programmas.

Pievienots 10/07/2019