Pārlekt uz galveno saturu

PTF zinātnieces pētījums par olbaltumvielu avotiem pretendē uz Inovāciju balvu (PD2)

LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes vadošās pētnieces Ilgas Gedrovicas pētījums par jaunu olbaltumvielu avotiem iekļuvis “EIT Food” konkursa finālistu vidū. Tādējādi septembrī pētniecei būs iespēja pretendēt uz Inovāciju balvu un iegūt grantu 10 tūkst. eiro vērtībā savas pētnieciskās idejas turpmākai īstenošanai.

“EIT Food” ir viena no Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta Inovāciju kopienām, kuras aktivitātes vērstas uz atbalstu jaunu ideju komercializācijai, nodrošinot apmācības, mentoringu, koučingu, agrīnu inkubāciju, akcelerāciju, palīdzību prototipēšanā. Būtiska ir arī industrijas, jaunuzņēmumu un zinātnieku sadarbības stiprināšana, tīkla veidošana.

Savukārt EIT Food "Inovāciju balva" («Innovation Prize») ir jauno ideju/jaunuzņēmēju konkurss, kurā pieteiktas idejas, kas radīs pievienoto vērtību pārtikas nozarei, tostarp arī LLU pārtikas zinātnieces Ilgas Gedrovicas īstenotais pētījums “Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā”. Konkursa dalībniekiem būs iespēja piedalīties Demo dienā (5. septembrī) Baltijas lielākajā pārtikas industrijas izstādē «Riga Food 2019», kas no 4. līdz 7. septembrim notiks starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, un prezentēt savu risinājumu plašai publikai. Divi no dalībniekiem saņems grantu – pirmās vietas ieguvējam tie būs 10 tūkst. eiro, bet otrās vietas ieguvējam – 5 tūkst. eiro.

“Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā” ir pēcdoktorantūras pētniecības atbalsta projekts (Nr.1.1.1.2/16/I/001), kas tiek īstenots ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstu. Tā mērķis ir jaunu olbaltumvielu ieguves avotu izpēte, konkrēti, slieku izpēte. Pētījumos ietvaros zinātniece ir veikusi slieku kvalitatīvo rādītāju novērtēšanu, slieku audzēšanas apstākļu un slieku sugas ietekmes izvērtēšanu uz slieku kvalitatīvajiem rādītājiem, noteikusi Latvijā audzēto slieku piemērotību lietošanai pārtikā, izstrādājusi pārstrādes tehnoloģiju sliekām un jaunus produktus ar slieku olbaltumvielu piedevu.

Šobrīd pētniece veic jauno produktu kvalitatīvo rādītāju izpēti, izvērtē citu izejvielu iespējas olbaltumvielu ieguvē un publisko pētījuma rezultātus, aktīvi piedaloties dažādos uzņēmējdarbības pasākumos.  Tāpat arī iegūta starptautiskā pieredze un veikti olbaltumvielu avotu pētījumi Ķīnā, Itālijā, Lietuvā, Taizemē, ASV un Nīderlandē.

“EIT Food Hub Latvia” aktivitātes organizē Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrika sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitāti, LLU, Pārtikas un veterināro dienestu un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu “BIOR”.

 

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/190) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

viaa eraf

 

 

 

 

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/jauni-olbaltumvielu-avoti-partikai-latvija-pd2

Pievienots 02/08/2019