Pārlekt uz galveno saturu

LLU nosaukta kā viena no Eiropas labākajām inženierzinātņu universitātēm

Publiskots Eiropas Inženierzinātņu programmu reitings 2019 (“European Ranking of Engineering Programs 2019” – “EngiRank”), kurā starp 200 Eiropas universitātēm ar spēcīgu inženierzinātņu un tehnoloģiju profilu nosauktas trīs universitātes no Latvijas, tostarp Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) Jelgavā, kas starptautiskajā vidē zināma kā Latvia University of Life Sciences and Technologies.

Eiropas Inženierzinātņu programmu reitingā izvērtētas 200 inženierzinātņu augstākās izglītības iestādes 13 Eiropas valstīs, no kurām 81 tika atzīta par atbilstošu reitinga kvalitātes kritērijiem. Reitinga izveidei izmantoti vairāki indikatori, kas raksturo universitātē īstenoto pētniecības efektivitāti, inovāciju potenciālu, studiju kvalitāti, reputāciju un internacionalizāciju.

LLU kā dzīvības zinātņu un tehnoloģiju universitāte kopumā ieguvusi 59. reitinga vietu. Visaugstāk LLU novērtēta studiju kvalitāte, ļaujot pakāpties uz 29. reitinga vietu. Tas ir pārliecinoši labākais rezultāts starp visām Baltijas valstu inženierzinātņu universitātēm.

Turklāt LLU iekļauta arī divos inženierzinātņu nozaru reitingos - mehānikas inženierzinātnē un ķīmijas inženierzinātnē. Atsevišķu nozaru reitingi ir daļa no kopējā Eiropas inženierzinātņu programmu reitinga un tajos lielāks svars piešķirts tikai diviem indikatoriem – pētniecības efektivitātei un studiju kvalitātei.

Kā vadošās Eiropas inženierzinātņu un tehnoloģiju universitātes reitingā nosauktas Polijas un Čehijas universitātes: Varšavas Tehnoloģiju universitāte, AGH zinātnes un tehnoloģiju universitāte un Prāgas Ķīmijas un tehnoloģiju universitāte. Savukārt no Baltijas valstīm reitingā līdztekus LLU iekļuvušas Tallinas Tehnoloģiju universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas universitāte, Kauņas Tehnoloģiju universitāte un Viļņas Gedimina Tehniskā universitāte.

Eiropas inženierzinātņu programmu reitings pirmo reizi izveidots 2019. gadā un veidots kā pilotprojekts, kam šogad gaidāms turpinājums, paplašinot reitingā izvērtējamo valstu skaitu.

Pievienots 27/02/2020