Pārlekt uz galveno saturu

Mārrutku sulas vērtība svaigas gaļas produktos (PD1)

Attēla autors: No LLU arhīva

Turpinot pētījumus par mārrutkiem, to vērtīgajām vielām, ka arī to tālāku izmantošanu, pēcdoktorantūras pētījuma "Mārrutku bioloģiski aktīvo savienojumu izmaiņas tehnoloģiskos procesos un cilvēka gremošanas trakta in vitro modelī" (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/187) ietvaros ir veikti eksperimenti par mārrutku sakņu un lapu sulas ietekmi uz svaigas gaļas kvalitāti.

Eksperimentu ietvaros svaiga cūkgaļa tika apstrādāta ar mārrutku sakņu un lapu sulu dažādās koncentrācijās.

postdoc

1.att. Paraugu apstrāde pirms tālākiem eksperimentiem

 

Ar mārrutku sulu apstrādātajiem gaļas paraugiem uzglabāšanas laikā bija mazāks pH nekā kontroles paraugam bez pievienotām papildu vielām. Respektīvi, pievienotie mārrutku produkti kavēja svaigās gaļas saskābšanu.

postdoc

2.att. Paraugu apstrāde pirms tālākiem eksperimentiem

 

Arī brīvais, mikroorganismiem pieejamais ūdens, svaigajos gaļas paraugos ar pievienoto mārrutku sulu tika konstatēts mazākos apjomos nekā kontroles paraugam bez pievienotām papildus vielām. Tas nozīmē, ka pievienotā mārrutku sula labvēlīgi ietekmē svaigās gaļas kvalitāti un šādi apstrādāta svaiga gaļa mikrobioloģiski lēnāk bojāsies.

postdoc

3.att. Sagatavotie paraugi pirms tālākas apstrādes „mākslīgā kuņģa” iekārtā

 

Tālāk jau turpinās eksperimenti, pārbaudot gaļas paraugos esošo bioloģiski aktīvo vielu biopieejamību, apstrādei izmantojot „mākslīgā kuņģa” iekārtu, tādējādi simulējot izmaiņas produktos, kas var notikt cilvēkam tos apēdot. Padziļinātāki eksperimenti šajā virzienā vēl turpinās.

 

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAAA/1/16/187

zinātniskā vadītāja, pēcdoktorante, vadošā pētniece

Lolita Tomsone

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “ Mārrutku bioloģiski aktīvo savienojumu izmaiņas tehnoloģiskos procesos un cilvēka gremošanas trakta in vitro modelī” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/187) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

eraf

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/marrutku-biologiski-aktivo-savienojumu-izmainas-tehnologiskos

Pievienots 30/03/2020