Pārlekt uz galveno saturu

Pārtikas tehnoloģijas fakultātes absolventa stāsts: Ceļojums ar startu Jelgavā un pieturām visā pasaulē

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvija, Jaunzēlande, Dānija, Kambodža, Japāna nav nesaistītu vārdu virknējums, bet nozīmīgas pieturas LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes absolventa Kristapa Kadiķa dzīves ceļojumā. Studijas kļuva par iemeslu, kāpēc viņš kā rīdzinieks pāris gadus kļuva par jelgavnieku. Savukārt Jelgavā iegūtā pieredze pavēra iespējas uz pasauli. Tādējādi Kristaps, pats to neapzinoties, tiešā nozīmē apliecinājis universitātes saukli “Ar saknēm Jelgavā, nākotni visā pasaulē”.

Savulaik studijas Pārtikas tehnoloģijas fakultātē (PTF) Kristaps izvēlējās ļoti vienkārša iemesla dēļ – LLU ir vienīgā vieta Latvijā, kas piedāvā augstāko izglītību pārtikas nozarē. Absolvējis studiju programmu "Pārtikas produktu tehnoloģija", Kristaps nolēma iesaistīties dažādās dzīves piedāvātajās avantūrās un šobrīd ir nonācis Dānijā, kur studē maģistrantūrā.

Taču studijas PTF nav uzskatāmas par nejaušību, bet gan apzinātu un mērķtiecīgu soli. Jau vidusskolā Kristaps izstrādāja starpnozaru zinātniski pētniecisko darbu par ātrās ēdināšanas nozari, kur ne vien aplūkoja tās vēsturi Latvijā un pasaulē, bet arī pētīja ar nozari saistītos Latvijas patērētāju paradumus un ķīmiski noteica dažādu ātrās ēdināšanas ķēžu produktu uzturvērtību, salīdzinot to ar uzņēmuma norādīto uzturvērtību. Turklāt Kristaps, zinot ķīmijas svarīgo nozīmi PTF studijās, apmeklēja arī ķīmijas sagatavošanas kursus, kuros iegūtās zināšanas ļāva LLU Atvērto durvju dienu ķīmijas eksāmenā iegūt valsts apmaksātu studiju vietu fakultātē. Kristaps atzīst: "Protams, kā rīdzinieku mazliet biedēja tas, ka universitāte atrodas ārpus Rīgas, bet savu izvēli nenožēloju, jo, dzīvojot kopmītnēs citā pilsētā, ieguvu patstāvību, bet studējot LLU – plašu un vērtīgu zināšanu klāstu par to, kā top viss, sākot no alus un beidzot ar sieru."

Papildus studijām absolvents aktīvi darbojās fakultātes Studējošo pašpārvaldē, kur iemācījās ne vien projektu plānošanu, bet arī strādāt komandā, un ieguva pārliecību, ka viss ir katra cilvēka paša rokās. Kristaps atminas, ka visspilgtākie notikumi no studiju laika saistīti ar pašpārvaldi, tādēļ viņš nolēma iesaistīties studentu pasākumu rīkošanas komandā arī pašreizējā studiju vietā Kopenhāgenā.

Papildus aktivitātēm studējošo pašpārvaldē puisis studiju laikā sāka darboties kā brīvprātīgais latviešu valodas koordinators vispasaules tulkošanas projektā TED Translators, kas deva viņam iespēju uz pasauli palūkoties plašāk. Kristaps atzīst, ka šīs abas ārpus studiju nodarbes arī visvairāk ietekmējušas viņa tālāko ceļu.

Pēc universitātes absolvēšanas jaunietis nolēma paņemt tā saukto "tukšo gadu", kuru aizvadīja Jaunzēlandē, lai apdomātu, ko vēlas darīt turpmāk. Tādēļ vēlāk arī nokļuva Dānijā.

Runājot par nākotnes plāniem, Kristaps ir mērķtiecīgs: "Plānoju stažēties Japānas institūtā, kas nodarbojas ar ilgtspējīgu lauksaimniecības un pārtikas sistēmu ieviešanu Kambodžā, bet tālākā nākotnē, pēc maģistrantūras pabeigšanas, vēlētos strādāt Pasaules Veselības organizācijā, Pasaules pārtikas programmā vai kādā tamlīdzīgā starptautiskā organizācijā."

Topošajiem studentiem Kristaps novēl nebaidīties no tā, ka LLU atrodas Jelgavā un uzsver, ka nevienā citā Latvijas augstākās izglītības iestādē nebūs iespēja studēt 18. gadsimta baroka pilī. Kristaps iesaka: "Noteikti paspilgtiniet savu studiju laiku ar dzīvošanu kopmītnēs, darbību pašpārvaldē un citos pašdarbības kolektīvos un piedalīšanos dažādos pasākumos! Gūstiet visu, ko LLU un Jelgava jums var sniegt!"

 

Pievienots 04/06/2020