Pārlekt uz galveno saturu

Pētījums būs izdevies, ja pienācīgi sagatavosies (PD6)

Attēla autors: No LLU arhīva

Šī gada sākumā LLU uzsākta pēcdoktorantūras pētniecības projekta Nr.1.1.1.2/VIAA/3/19/487 “Īsšķiedru cementa kompozītu izmantošanas efektivitāte nesošo sienu konstrukcijās” īstenošana. Pētījuma mērķis ir izpētīt, kā ražot un būvēt nesošās sienu konstrukcijas efektīvāk, pievienojot betonam tērauda šķiedras.

Projekta ietvaros plānots veikt apjomīgus eksperimentālos pētījumus, pētāmo paraugu izmaksām pārsniedzot sešus tūkstošus eiro. Pētījuma rezultāti tiks publicēti brīvi pieejamā datubāzē, kas noderēs arī citiem zinātniekiem pētījumu veikšanai. Lai iegūtie dati būtu vērtīgi, nopietna uzmanība jāvelta eksperimentu plānošanai, kas arī tika darīts pirmajā projekta īstenošanas pusgadā.

Viena no plānošanas metodēm ir sākotnējo eksperimentu veikšana. Tika izgatavoti dažāda veida slogojamie paraugi ar mērķi izprast kompozītā materiāla efektivitāti. Tas palīdzēja novērst būtiskas kļūdas pie paraugu veidošanas. Ar vairākiem mēģinājumiem tika atrasts tāds paraugu un slogošanas veids, kas palīdz novērot materiālam pievienoto šķiedru efektu. Vēl tika konstatēts, ka šķiedru ietekme uz konstrukciju ir citādāka, nekā sākotnēji bija paredzēts. Ja parastie paraugi sabrūk ar lielu troksni, bez maz sprādzienveidīgi, tad paraugiem ar šķiedrām parādās tikai plaisas. Šī atšķirība uzskatāmi redzama zemāk esošajā attēlā.

postdoc

 

Paraugu plānošanai tika apgūta un izmantota zinātniska līmeņa konstrukciju analīzes programma ATENA GiD. Ar to tika simulēti reāli slogošanas paraugi, ko nevar veikt ar parastajām aprēķinu programmām, kuras izmanto inženieri. Šī programma tiek izmantota kā papildu rīks, lai novērtētu pētāmā efekta lielumu. Programmā ir jāievada materiālu īpašības, kuras tika noteiktas laboratorijā speciālā iekārtā.

postdoc

Projekta ietvaros tika apgūta arī zinātniekiem ļoti vērtīgā programma “R” un eksperimentu plānošanas metodes edX organizētajos tālmācības kursos. Ar šīs statistikas programmas palīdzību tika izvērtēta pētāmā materiāla efektivitāte, pamatojoties uz sākotnējās izpētes paraugiem. Atrastais efektivitātes lielums ir ļoti svarīgs paraugu skaita noteikšanai. Tā kā konstatētais efekts ir vidējs, nāksies veidot paraugu kopas ar lielu paraugu skaitu, samazinot to dažādību.

postdoc

 

Projekta zinātniskais vadītājs, pēcdoktorants, LLU Vides un būvzinātņu fakultātes (VBF) Būvkonstrukciju katedras vadošais pētnieks Ulvis Skadiņš aizvadīto pusgadu pētniecības projektā vērtē kā ļoti vērtīgu. Apgūtas divas nopietnas datorprogrammas zinātnisko pētījumu veikšanai, ir iegūts Starptautiskās betona federācijas (fib) biedra statuss, kas sniedz piekļuvi aktuālai zinātniskai informācija. Ar sākotnējo eksperimentālo pētījumu palīdzību ir saprasts, kādi un cik jāveido turpmāk pētāmie paraugi. Papildu iepriekš minētajam, ir veiktas arī citas aktivitātes, kas ir palīdzējušas izprast pētāmā materiāla īpašības.

Visi pētījumi veikti LLU VBF Būvkonstrukciju zinātniskajā laboratorijā, Akadēmijas ielā 19, Jelgavā.

 

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAA/3/19/487

Zinātniskais vadītājs, vadošais pētnieks Ulvis Skadiņš

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta "Īsšķiedru cementa kompozītu izmantošanas efektivitāte nesošo sienu konstrukcijās" (Nr.1.1.1.2/VIAA/3/19/487) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

eraf

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2020/isskiedru-cementa-kompozitu-izmantosanas-efektivitate-nesoso 

Pievienots 29/06/2020