Pārlekt uz galveno saturu

“Mežs ienāk Jelgavā”: Mežs un kokapstrāde nevar attīstīties bez zinošiem speciālistiem

Attēla autors: Ruslans Antropovs

18. septembrī Jelgavā, Pasta salā jau trešo gadu norisinājās pasākums “Mežs ienāk Jelgavā”, ko organizē LLU Meža fakultāte un Jelgavas pilsēta sadarbībā ar meža nozares uzņēmumiem. Tā mērķis ir iepazīstināt ikvienu interesentu ar daudzveido meža nozari un iespējām, ko tā var dot, iedrošinot jauniešus to izvēlēties savas profesionālās karjeras veidošanai.

Pasākuma atklāšanā piedalījās zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, LLU rektore Irina Pilvere, Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš un LLU Meža fakultātes dekāns Linards Sisenis.

“Mežs bija, ka mēs piedzimām, mežs ir un mežs būs arī pēc mums. Mežs vienmēr ir bijis pilsētā un turpinās tajā būt. Gan Latvijas Lauksaimniecības universitāte, gan Jelgavas pilsēta šobrīd domā par to, kā piesaistīt skolas jauniešus un studējošos jauniešus interesantajai meža pasaulei, kurā ir ļoti daudz iespējas darbam, zināšanām, laika pavadīšanai. Jo vairāk jauniešu nāks uz meža nozari, jo labāk būs gan pilsētai, gan sabiedrībai kopumā,” pasākuma atklāšanā teica zemkopības ministrs Kaspars Gerhards.

Jauniešu lomu un nozīmi savā uzrunā uzsvēra arī LLU rektore Irina Pilvere, un atzina, ka par meža atbalstītājiem jākļūst ikvienam sabiedrības loceklim. 

“Latvija ir ļoti bagāta valsts. Eiropas Savienībā ieņemam 4. vietu pēc meža platības daudzuma uz vienu iedzīvotāju. Mums visapkārt ir ļoti zaļš un ir daudz gaisa, par ko esam atbildīgi. Kāpēc mežs ienāk tieši Jelgavā? Mežs un kokapstrāde nevar attīstīties bez zinošiem speciālistiem, un Jelgava ir studentu galvaspilsēta. LLU top labākie šīs nozares speciālisti,” tā I. Pilvere.

Savukārt Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš kā svarīgo nozarē atzina produktu ar augstu pievienoto vērtību radīšanu.

Pasākumā atklāšanā tika sveikta Vecsaules pamatskolas 3.a klase un skolotāja Dace Sausā, kuri kļuva par uzvarētājiem konkursā “Mežs mūsu ikdienā” un saņēma Atzinības rakstu no zemkopības ministra K. Gerharda un piemiņas veltes.

Pasākuma laikā interesentiem bija iespēja iepazīt jaunākās tehnoloģijas un tehniku, kas tiek izmantota meža apsaimniekošanā. Uzņēmumi, kas nodarbojas ar Latvijā iegūtas koksnes pārstrādi, rādīja, kā koksnei tiek pievienota vērtība, radot ekoloģiskus produktus, kas nes Latvijas vārdu pasaules eksporta tirgos. Interesentiem bija iespēja arī izmēģināt prasmes, darbojoties ar medību un meža mašīnu simulatoriem, mežā un kokapstrādē izmantojamiem instrumentiem un darbarīkiem. Savukārt izglītojošajos stendos varēja iepazīt meža daudzveidību un tajā iegūstamos nekoksnes produktus.

Šogad Pasta salā arī norisinās Starptautiskais koka skulptūru festivāls “Otrā elpa”, kurā radītās skulptūras tiks izvietotas kā pilsētvides objekti Jelgavā. To veidošanas procesam varēja sekot līdzi arī “Mežs ienāk Jelgavā” apmeklētāji.

“Šis ir trešais gads, kad mežs un meža nozare ienāk Jelgavā, lai rādītu, ko mēs darām ikdienā, kas ir mūsu darbs, kā mežs aug un kā mēs Latvijā iegūtai koksnei pievienojam vērtību. Lai pasākums notiktu, tā organizēšanā iesaistīti vairāk kā 200 cilvēku, vairāk kā 40 nozares uzņēmumu, bet vislielāko paldies gribu teikt mūsu universitātei, mūsu pilsētai un Meža attīstības fondam,” stāsta pasākuma idejas autors, Meža fakultātes dekāns Linards Sisenis.

Pasākuma lieldraugi: Zemkopības ministrija, studentu biedrība “Šalkone”, LVMI “Silava”, aģentūra “Meža pētīšanas stacija”, SIA “Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūts ”, AS "Latvijas valsts meži" un AS "Latvijas Finieris".

Atbalsts: Meža attīstības fonds, meža nozares uzņēmumi, www.zemeunvalsts.lv.

Pievienots 19/09/2020