Pārlekt uz galveno saturu

Studentu teātris atklāj 75. jubilejas sezonu

Attēla autors: No LLU arhīva

LLU Studentu teātra dalībnieki Latvijā pazīstami kā teātra sporta meistari, kuri savās izrādēs uzbur atbrīvotības sajūtu un rada savstarpēju uzticēšanos. Pēc neliela klusuma perioda pavasarī, septembra sākumā teātris ar jaunu darba sparu un dalību dažādos pasākumos uzsāka savu  75. jubilejas sezonu. 

Ikviens teātra mākslas cienītājs septembrī tikās Rīgas amatieru festivālā "Rīga spēlē teātri", kurā LLU Studentu teātris uzveica galvaspilsētas rezervētību ar izrādi "Kjogenstāsti" jeb japāņu viduslaiku anekdotes, izraisot skatītājos pamatīgu smiekla devu un aplausu vētru finālā. Savukārt, atklājot jauno rudens sezonu Jelgavā, teātra telpās notika garās formas improvizācijas izrāde "Otrā otrdiena".  

Turpinot aizsāktās aktivitātes, teātra dalībnieki piedalījās Jelgavas Vecpilsētas ielas svētkos ar fragmentu no "Kjogenstāstiem" un klausīšanās performanci "Ieraudzīt savu pasaku", piedāvājot klātesošajiem īpašā rituāla veidā fragmentus no pandēmijas laikā izveidotās raidlugas "Zaļais Putniņš". Tāpat teātra dalībnieki startēja Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) ikgadējā Studentu teātra dienas festivālā "Krustceles" ar skici "Čārlijs un Sendija", kas veidota pēc Normana Fostera lugas "Vakara pasaciņas" motīviem. Jāatzīmē, ka iestudējums tika apbalvots divās nominācijās, tostarp "Gada aktrise" - Sendijas lomas izpildītāja Marta Gēbele un  "Mākslinieciski  izteiksmīgākais - stilīgākais iestudējums".

Taču oktobrī interesenti aicināti apmeklēt vairākus pasākumus, kas norisināsies LLU Studentu teātrī (J. Čakstes bulvārī 7). 13. oktobrī notiks garās formas improvizācijas vakars "Otrā otrdiena", 21. oktobrī "Kjogenstāsti" jeb japāņu viduslaiku anekdotes, taču 28. oktobrī ilgi gaidītais Teātra Sports ar improvizatoru apvienību "Ārprāts".

LLU Studentu teātra vēsture stiepjas tālajā 1946. gadā, kad toreizējā Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā darbojusies studentu teatrāļu kopa, kuras režisors un dibinātājs ir Pēteris Lūcis. Kopa dažādu režisoru vadībā veidoja iestudējumus un 1968. gadā tā pārtapa par Akadēmisko drāmas studiju režisores Rutas Kaļasas vadībā. Studenti tika mācīti oratoru mākslā, plastikā, režijas pamatos, izveidojot Sabiedrisko profesiju fakultātē Dramatiskā kolektīva vadītāja novirzienu. Studija atradās Valdekas pilī. Taču 2001. gadā LLU Studentu teātris pārcēlies uz ēku Čakstes bulvārī 7, kur reiz atradās Tehniskās fakultātes praktiskās lopkopības laboratorijas. Paplašinoties, 2011. gadā ēkā izveidota "Melpomenas viesistaba", kurā uzturēties pirms izrādēm vai to starplaikos, kā arī iedzert tasi tējas un diskutēt ar citiem teātra apmeklētājiem.

Turklāt, ja vēlies apgūt improvizācijas prasmes, kas lieliski noderēs ne tikai uz skatuves, bet arī dzīvē, kā arī iegūt neaizmirstamas atmiņas un jaunus domubiedrus, tad 5. oktobrī plkst. 19.00 interesenti gaidīti LLU Studentu teātrī (J. Čakstes bulvāris 7), kur norisināsies jauno dalībnieku uzņemšana. 

Seko LLU Studentu teātra aktualitātēm Facebook kontā vai ieskaties mājaslapā: www.jst.lv

 

Pievienots 29/09/2020