Pārlekt uz galveno saturu

No bioloģiskās lauksaimniecības izejvielām rada eksperimentālus gaļas aizstājējproduktus

Pasaulē un Latvijā arvien plašāk kļūst populārs dzīvesveids, kura piekritēji no uztura izslēdz dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus, līdz ar to uzņēmēji novērojuši pieprasījuma pieaugumu pēc jauniem produktiem, kas paredzēti konkrētām patērētāju grupām. Viena no tādām ir vegāni, kuri uzturā galvenokārt lieto augu izcelsmes produktus, kas gatavoti no graudaugiem, pākšaugiem, dārzeņiem, augļiem, uzņēmumos Latvijā jau tiek strādāts, lai, izmantojot augu izcelsmes izejvielas, radītu jaunus produkta veidus, īpaši pievēršot uzmanību Latvijā audzētajai izejvielai.

Lai attīstītu zinātniski pamatotus un pārbaudītus tehnoloģiskos procesus jaunu produktu izstrādei, kopīgu sadarbību projekta “Jaunu bioloģiskās lauksaimniecības produktu augu burgeru ar dažādām piedevām eksperimentāla izstrāde” (nr. 19-00-A01620-000095) ietvaros sākuši vairāki uzņēmumi un LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētnieki. Viņi kopīgi apņēmušies radīt jaunus produktus – augu burgerus, kas būs gaļas aizstājēji, un būtu saistoši ne tikai vegānisma dzīvesveida piekritējiem, bet arī jebkuram citam lietošanai uzturā.

Projekta mērķis ir pārtikas preču aprites organizēšana, tostarp lauksaimniecības produktu pārstrādes un tirdzniecības veicināšana, un riska pārvaldības veicināšana lauksaimniecībā, īpaši uzlabojot primāro ražotāju konkurētspēju, to labāk integrējot lauksaimniecības pārtikas apritē, izmantojot kvalitātes shēmas, piešķirot papildu vērtību lauksaimniecības produktiem, veicinot noietu vietējos tirgos un izmantojot īsās piegādes ķēdes.  

Sadalot atbildības sfēras un uzdevumus, projektu īsteno pieci partneri: SIA „GROW BITE”, SIA “ALOJA-STARKELSEN”, SIA “BioGus”, SIA “Gusts Apinis” un LLU. Galvenie uzdevumi saistīti ar receptūru, tehnoloģisko procesu un bioloģiskā lauksaimniecībā izaudzētu bezglutēna augu valsts izejvielu izstrādi un izpēti, kā arī ar jaunizstrādāto produktu fizikāli-ķīmisko rādītāju analīzi.

Kā atzīst projekta īstenotāji, viens no galvenajiem viņu izaicinājumiem ir produkta garšas nianses, jo nepieciešams panākt ne tikai tā atbilstību uzturvielu prasībām, bet arī iegūt noteiktas garšas īpašības.

Projekts tika uzsākts 2020. gada 1. maijā un tas tiks īstenots līdz 2021. gada 30. oktobrim. Visi iesaistītie partneri pašlaik strādā pie izejvielu izpētes, piemērotības un tehnoloģisko procesu pielāgošanas augu burgeru ar dažādām piedevām izstrādes, lai jau drīzumā uzsāktu eksperimentālo procesu, kura laikā taps augu izcelsmes produkti.

Projekts tiek īstenots Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam pasākuma “Sadarbība” 16.1. apakšpasākuma „Atbalsts Eiropas Inovācija partnerības lauksaimniecības ražīgumam un ilgtspējai lauksaimniecības ražīguma un ilgtspējas darba grupu projektu īstenošanai” ietvaros.

Pievienots 19/10/2020