Pārlekt uz galveno saturu

Apskatāma Tehniskās fakultātes vieslektores, mākslinieces Ivandas Spulles-Meieres personālizstāde

Attēla autors: No LLU arhīva

No 14. novembra līdz 30. decembrim Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā apmeklētājiem iespēja apskatīt LLU Tehniskās fakultātes Izglītības un mājsaimniecības institūta vieslektores, mākslinieces Ivandas Spulles-Meieres personālizstādi "Atspīdēšana. Visu citu lietu krāsas". Izstādē klātesoša ir pavasara dvesma, kas uzzied grafiskos ziedos porcelānā - apgleznotā un veidotā.

"Atspīdēšana ir stabila sajūta. Tā ir pateicība un paļāvība dzīvē. Tā piepilda un atstaro visu citu lietu krāsas. Var teikt, ka darbi, kas apvienoti šajā izstādē ir tapuši gandrīz vienā laikā, apvienojot dažādas lietas vienā krāsā, kas ir kā notikumi dzīvē – priekšmetiska, materialitāte vai pozitīvs iedrošinājums. Kur grafika ir vienojošais elements uz dažādām virsmām - papīra, māla, koka, augu lapām, akmens, stikla un porcelāna. Visu radoši un ļoti skaisti papildina mans dēls, kurš vienlaicīgi ir skolnieks un skolotājs. Mazliet grafisku laukumu skaidrības, mazliet krāsas, mazliet dzīves, mazliet rudenīgu skumju pēc pavasara," stāsta Tehniskās fakultātes vieslektore, māksliniece I. Spulle-Meiere, piebilstot, ka izstādes atklāšana sākuma bija iecerēta jau 27. martā. "Izstādes kopējais gaišums un plaukstošās cerību krāsas novembrī iederas vēl vairāk. Gaismojam rudeni, īpaši šajā laikā," tā I. Spulle-Meiere.

No 1999. gada Ivanda Spulle-Meiere godprātīgi un radoši strādā LLU, sākumā Uztura un mājturības katedrā, bet no 2000. gada Izglītības un mājsaimniecības institūtā. Viņa mākslinieciski sadarbojas ar saviem studentiem, iedvesmojot viņus gan ar savu profesionālo, gan pedagoģisko darba pieredzi. Vieslektores pārziņā ir daudzveidīgi studiju kursi, kas ilgstoši izloloti, attīstīti un bagātīgi pilnveidoti - "Kompozīcija un krāsu mācība I  un II", "Kompozīcija I, II, III, IV", "Formas dizains", "Gleznošana", "Tēlotājmāksla", kā arī "Porcelāna un stikla apgleznošana". Turklāt viņas pārziņā ir arī Tehniskās fakultātes izstāžu zāle, kur galvenokārt jau 20 gadus tiek izstādīti studentu darbi. Šī gada maijs mākslinieces dzīvē ir nozīmīgas gadskārtas gads, par ilggadēju un godprātīgu akadēmisko darbību LLU, vieslektore I. Spulle-Meiere ir saņēmusi pateicības rakstu no LLU rektores Irinas Pilveres. I. Spulle-Meiere ir arī studentu novērtēta, jo divus gadus ir bijusi izvirzīta LLU Studējošo pašpārvaldes Gada balvas nominācijai "Gada iedvesmojošākais mācībspēks". Tāpat māksliniece ir strādājusi Jaunrades namā "Junda" (iepriekš BJC "Junda"), kā arī savas zināšanas viņa nodod Dobeles mākslas skolas un Rīgas Jauno tehniķu centra Dabaszinības skolas audzēkņiem.

Savukārt par I. Spulli-Meieri kolēģi saka: "Apbrīnojama ir mūsu kolēģes Ivandas spēja saskatīt un radīt skaisto, apvienot materiālus - saprast keramikas valodu, uzbūvēt traukus, apgleznot porcelānu, izveidot asamblāžas un vēl grafiskos zīmējumus. Mēs lepojamies, ka Gada balvas "Uzņēmējs nākotnei" laureātiem tiks pasniegta viņas dizainētā un veidotā balva kopš 2016. gada."

Personālizstādes autore I. Spulle-Meiere Jelgavu par savu pilsētu sauc kopš  1970. gada 26. maija. Vieslektore savas skolas gaitas aizsāka Jelgavas 2. vidusskolā, bet tālāk jau ceļš aizvedis uz Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolu (iepriekš Rīgas Lietišķās mākslas vidusskola) un Latvijas Mākslas akadēmiju. Patiesi lielu pateicību māksliniece saka saviem vecākiem, kuri viņu vienmēr atbalstījuši un iedvesmojuši, kā arī viņas skolotājiem - Valdai Semanei un Uldim Rogam, jo viņu vadībā aizsākās I. Spules-Meieres radoša darbošanās mākslas pasaulē un izpratne par keramiku. "Spārni jūtami saknēs. Prieks un paldies maniem skolotājiem, skolniekiem, studentiem un sekotājiem," atzinīgi novērtē māksliniece.

Tehniskās fakultātes vieslektore, māksliniece Ivanda Spulle-Meiere savas personālizstādes anotācija atklāj: "Lai katram no jums lielisku izjūtu piepildīts laiks!"

Apmeklējot personālizstādi, Ģ. Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejs aicina ievērto visus epidemioloģiskās drošības pasākumus. Izstāde apskatāma no otrdienas līdz svētdienai no plkst. 10.00 līdz plkst. 17.00.

Afiša

 

 

Pievienots 19/11/2020