Pārlekt uz galveno saturu

Vāciete Julia Ritschel: "Veterinārmedicīna ir mans aicinājums!"

Attēla autors: No LLU arhīva

Julia Ritschel ir 23 gadus veca LLU Veterinārmedicīnas fakultātes (VMF) studente no Vācijas, kura vienmēr zinājusi, ka savu dzīvi saistīs ar dzīvnieku ārstēšanu. Taču bērnībā un pusaudža gados viņa pat nenojauta, ka dzīves sapnis un studijas aizvedīs viņu uz Latviju.

Julias lēmumā doties uz Latviju nozīmīga loma bija viņas mammai, kura pirms vairākiem gadiem apciemojusi Latviju un ar meitu dalījusies iespaidos, atzīstot, ka mazā valsts ir ļoti pievilcīga. Kad Julia, tuvojoties vidusskolas noslēgumam, meklēja, kur studēt veterinārmedicīnu, viņa apskatīja daudz un dažādus piedāvājumus, izlasīja studiju kursu aprakstus Eiropas augstskolās, kas piedāvā šādas studijas. Veicot programmu salīdzinājumu, pēc rūpīgas izpētes veikšanas jauniete nonāca pie secinājuma, ka studijas LLU būs īstā izvēle.

Uzsākot patstāvīgu dzīvi Jelgavā, jauniete uzsver: "Man patiesi patīk šī pilsēta, turklāt šeit jutos kā mājās jau pēc pāris studiju nedēļām. Jelgava piedāvā visu, kas ir nepieciešams – labu ēdienu, mājīgas vietas, kurās izbaudīt mieru, kā arī pietiekami daudz brīvā laika pavadīšanas iespēju. Lai gan es pati priekšroku dodu dzīvošanai laukos, es izbaudu Jelgavu!"

Lai studentu viesnīcā justos pēc iespējas mājīgāk, Julia savu istabu ir izdekorējusi un pārkārtojusi, uzsverot, ka viņai patiesi patīk viņas istabiņa. Būtiska studentu viesnīcas priekšrocība, viņasprāt, ir jaunu cilvēku iepazīšana – kopā ar studiju biedriem no dažādām valstīm tiek gatavoti tradicionālie ēdieni, kas ir ne tikai lieliska laika pavadīšanas un cilvēku iepazīšanas iespēja, bet sniedz arī ieskatu cittautu kultūrā. Kopā ar ārvalstu un latviešu draugiem studente brīvo laika pavada, apceļojot Latviju. Jauniete uzsver, ka cenšas apskatīt tik daudz, cik vien iespējams. Julia gan atzīst, ka netrūkst arī dažādu ikdienas šķēršļu – viņa cenšas apgūt latviešu valodu, taču tas nepavisam neesot viegli.

Veterinārmedicīnas studijas ir Julias aicinājums: "Es nekad nebūtu iedomājusies, ka šeit nodarbības notiks tik nelielās grupās, tā ir milzu priekšrocība! Es varu vairāk iemācīties, kā arī man tiek dota iespēja darboties patstāvīgi. Jāuzteic arī mācībspēku attieksme pret studentiem! Manuprāt, esmu saņēmusi jau tik daudz praktisku iemaņu veterinārmedicīnā, kas ir lielākais ieguvums šajās studijās."

Julia uzsver, ka tipisks veterinārmedicīnas students ir vienmēr aizņemts, ar ļoti ierobežotu brīvo laiku. Lielākā atšķirība starp izglītības sistēmu Latvijā un Vācijā ir tā, ka Latvijā nodarbības ir ļoti praktiskas, ir personisks kontakts ar mācībspēkiem, kas rada sajūtu, ka neesi tikai viens no studentiem, bet gan personība. Studente novērtē arī mācībspēku darbu Codiv-19 pandēmijas laikā, atzīstot, ka pasniedzēji sagatavo kvalitatīvas video lekcijas un ir vienmēr pieejami.

Par spīti aizņemtajam dienas grafikam, studentei ir daudz interešu, kuras pārsvarā ir saistītas ar dabu un dzīvniekiem – viņai patīk iet pastaigās ar suņiem, mājās, Vācijā, studente kopj savu bišu saimi, savukārt Latvijā jauniete pavada brīvo laiku, esot staļļos un kopjot zirgus, kā arī darbojoties Starptautiskajā Veterinārmedicīnas studentu asociācijā (International Veterinary Student’s Association).

Lai gan Latvijā Julia jau jūtas piederīga, viņas nākotnes plānos ietilpst atgriešanās Vācijā un strādāšana par veterinārārstu. Viņa atzīst: "Latvija ir manas otrās mājas, ceru, ka savu karjeru varēšu saistīt ar biežu viesošanos šeit!"

Pievienots 18/01/2021