Pārlekt uz galveno saturu

LLU absolvents Mārtiņš Jātnieks – multifunkcionāls lauksaimnieks ar lieliem mērķiem

Attēla autors: No LLU arhīva

Savas ģimenes zemnieku saimniecības "Vaidelotes" vadītājs, agronoms, vairāku citu saimniecību konsultants, uzņēmējs, kantrī mūzikas festivāla "Country Bauska" organizators, mūziķis un LLU studiju programmas "Lauksaimniecība" 2014. gada absolvents Mārtiņš Jātnieks ir pierādījums, cik daudz spēj izdarīt viens cilvēks viņam dotajās 24 stundās diennaktī. Tā kā Mārtiņš dzimis un audzis lauksaimnieku ģimenē, par studijām un dzīves saistīšanu ar šo nozari viņš zināja jau 3. klasē.

Studijas LLU Mārtiņš izvēlējās, jo Latvijas Lauksaimniecības universitāte ir vienīgā vieta Latvijā, kur iespējams iegūt augstāko izglītību lauksaimniecības nozarē. Viņš uzsver, ka Jelgavas pils ir brīnišķīga vieta, kurā studēt, kā arī Jelgava kā pilsēta ir studentiem ļoti pateicīga. Nozīmīga LLU sastāvdaļa, Mārtiņa prāt, ir arī Vecauces saimniecība, kurā iespējams praktizēties. Zināšanas studiju laikā bija iespējams iegūt ne tikai no mācībspēkiem, bet arī no kursabiedriem, pie kuriem tika braukts, lai redzētu, kā katrs saimnieko.

Studiju laikā Mārtiņam bija iespēja piedalīties populārajā televīzijas šovā "Okartes skatuve", kurā tika plūkti lauri.

"Otrajā studiju gadā, labības kulšanas laika karstumā, man izteica piedāvājumu pieteikties un piedalīties TV šovā, toreiz gan es atbildēju, lai zvana pēc divām nedēļām, jo strādāju uz lauka. Taču sapratu, ka četri šova mēneši nav tik daudz no manas dzīves, tāpēc piekritu piedalīties. LLU bija ļoti pretimnākoša manai dalībai šovā, ar kursabiedru un mācībspēku palīdzību izdevās sekmīgi nokārtot semestra darbus. Tas man bija jaunas dzīves sākums," stāsta Mārtiņš.

Šobrīd LLU absolventa dzīve ir ļoti daudzveidīga, ikdienā viņš ne tikai nodarbojas ar lauksaimniecību, bet arī ar dažādiem citiem projektiem, no kuriem viens ir mūzika. Mārtiņš uzsver, ka viņa radošo darbību, tāpat kā daudziem citiem mūziķiem un pasākumu organizatoriem, ir ietekmējusi Covid-19 pandēmija. Būdams viens no organizatoriem kantrī mūzikas festivālam "Country Bauska", viņš cer, ka šogad festivāls varēs notikt. Papildus tam tiek rakstīts arī jauns mūzikas albums un Mārtiņš atklāj, ka, iespējams, tiks dibināta arī jauna grupa.

Taujāts par to, kā visu apvienot, Mārtiņš ir lakonisks: "Apvienot visu nav nekāda problēma,” un paskaidro “bieži vien, kad esi iekļuvis kādā jaunā projektā, kam nevari veltīt 100% uzmanību, sāc sevi lauzt, jo vēlies būt vairākās vietās vienlaicīgi, tāpēc ir jāsāk izvērtēt savas prioritātes un saprast, kas ir svarīgāks. Plānošana ir visa pamatā, mums visiem ir 24 stundas diennaktī un tajās var izdarīt patiesi daudz. Es visu varu savienot, jo man tas patīk, bet ļoti svarīga ir arī komanda. Arī festivāla organizēšana - tas nav viena mēneša darbs, to es daru visu gadu un tā pamatā ir aktīva plānošana. Sēžot traktorā vai kombainā es paralēli strādāju, man blakus ir planšete vai dators, es atbildu uz zvaniem. Ir tādi brīži, kad braucu ar traktoru, apstājos, paņemu datoru, izdaru darbu, kas jādara, un braucu tālāk. Protams, tas nogurdina, bet tās ir darbības, kas atslēdz no viena ritma, kurā esi visu laiku. Ražas laiks, sējas laiks, tā ir rutīna. Es esmu atradis mūziku, kurā atslēdzos no ikdienas. Man patīk organizēt pasākumus, tas man sagādā prieku."

Nākotnes plāni Mārtiņam ir skaidri, viņš uzsver, ka viss šobrīd ir savās vietās, taču, protams, ir arī jauni mērķi. Viens no tiem jaunajam uzņēmējam ir izveidot digitāli aktīvu saimniecību, attīstot modeli, kas varētu atvieglot darbus mazām un vidējām lauksaimniecībām. Vēl viens no nākotnes plāniem ir attīstīt digitālā mārketinga uzņēmumu "Dreamhill Solutions", ko absolvents izveidojis kopā ar savu komandu, kā arī turpināt darbu mūzikas un pasākumu jomā.

Esošajiem un topošajiem studentiem Mārtiņš novēl: "Tiem, kuri studē – ir jāsaprot, kāpēc studē, nevis tāpēc, ka vecāki liek vai pats nezini vispār ko darīt. Jāsaprot, ko vēlies darīt, uz kādu virzienu gribēsi vairāk iet, tad būs vieglāk uzsūkt informāciju. Tiem, kas nav izlēmuši, ko studēt – runājot par lauksaimniecību – cilvēki ēdīs vienmēr, to visi zina, tas cikls būs mūžīgs. Kamēr būs zeme, kurā sēt, mēs kaut ko audzēsim un viss būs kārtībā. Lauksaimniecībai ir nākotne un to vajag izmantot."

Pievienots 12/03/2021