Pārlekt uz galveno saturu

LLU pētnieki turpina pētījumu par jaunu tehnoloģiju radīšanu pilnvērtīgai sūkalu izmantošanai

Attēla autors: No LLU arhīva

Kopš 2019. gada septembra LLU Pārtikas tehnoloģijas un Lauksaimniecības fakultāšu pētnieki sadarbībā ar A/S "Jaunpils pienotava", Z/S "Talči", Z/S "Ruķi" un SIA "Latvi Dan Agro" aizsākuši vērienīgu pētījumu, lai rastu jaunu risinājumu pilnvērtīgai sūkalu sausnas izmantošanai produktos ar augstāku pievienoto vērtību un lielāku patēriņa potenciālu apjoma ziņā.

Sūkalu pārstrādei nepieciešami ievērojami enerģētiskie resursi un atbilstošas iekārtas, tādējādi ne visi uzņēmumi gatavi investēt sūkalu sastāvdaļu izdalīšanas tehnoloģijās. Šobrīd Latvijā tiek pārstrādāts tikai neliels sūkalu apjoms, kas ir aptuveni  2,5% no visa saražotā daudzuma.

"Uzsākot pētījumu, secinājām, ka Latvijā laktozes utilizācijai un pārstrādei netiek veltīta pietiekami liela uzmanība, kaut gan tai ir nozīmīgs īpatsvars siera un biezpiena sūkalās. Ražotāji vairāk fokusējas uz sūkalu olbaltumvielu izdalīšanu un funkcionālu, olbaltumvielām bagātu produktu ražošanu, bet ar laktozi un minerālvielām bagāta filtrāta izmantošana ir ierobežota," stāsta pētniece Jeļena Zagorska.

Projekta līdzšinējā īstenošanas periodā LLU zinātnieki ar sadarbības partneriem ir veikuši apjomīgus darba uzdevumus, lai līdz 2021. gada izskaņai tiktu sasniegts projektā izvirzītais mērķis. Kā viens no paveiktajiem uzdevumiem ir izstrādāta un aprobēta laktobionskābes ražošanas tehnoloģija, izmantojot mikroorganismu kultūru un sūkalas, vērtējot iznākumus un faktorus, kas ietekmē iegūtā produkta kvalitāti.

Kā skaidro pētniece J. Zagorska: "A/S "Jaunpils pienotavā" tiek ražots laktobionskābes šķīdums, kas tika izmantots cūku un govju barošanā, tādējādi bija iespēja izvērtēt dzīvnieku veselības stāvokli, svara pieaugumu, izslaukumu un citus faktorus. Līdztekus tam tika vērtēts laktobionskābes efekts, kas varētu sekmēt to plašāku izmantošanu Latvijā, pozitīvi ietekmējot lopkopības un putnkopības nozari."

Pētījuma laikā tika ne tikai atlasīti piena un gaļas paraugi, kas turpmāk tiks analizēti, vērtējot aminoskābju un taukskābju profilu, kā arī ķīmisko sastāvu, bet arī izvērtēta olu kvalitāte – čaumalas biezums, taukskābju saturs un sastāvs, kā arī holesterīna saturs pirms eksperimenta uzsākšanas. Jāatzīmē, ka par olu kvalitātes rezultātiem tika vēstīts Lauksaimniecības fakultātes organizētajā zinātniskajā konferencē "Līdzsvarota lauksaimniecība", kas tiešsaistē notika  2021. gada februāra beigās.

Papildus minētajam pētījuma ietvaros tika īstenota arī "Ricotta" siera ražošanas tehnoloģija, ko plānots aprobēt piena pārstrādes uzņēmumā A/S "Jaunpils pienotava". Tās mērķis ir pilnvērtīgāk izmantot sūkalu olbaltumvielas, bet laktozes šķīdumu izmantot laktobionskābes iegūšanai. Papildu minētajam tika meklēti risinājumi arī laktobionskābes pielietojumam dažādos pārtikas produktos – saldējumā un "Ricotta" sierā, vērtējot iegūto produktu kvalitāti. Par kvalitātes vērtējumu tika ziņots starptautiskajā konferencē "Nutrition and health" 2020. gada novembra sākumā.

"Sagaidāms, ka projektā iegūtie rezultāti ļaus utilizēt sūkalas, optimizējot piena pārstrādes uzņēmumu resursus, vienlaicīgi samazinot negatīvo ietekmi uz apkārtējo vidi, kā arī pozitīvi ietekmēt lauksaimniecības dzīvnieku labturību un produkcijas kvalitāti," atklāj pētniece Jeļena Zagorska.

Projektā kopā ar LLU Pārtikas tehnoloģijas un Lauksaimniecības fakultāšu pētniekiem iesaistījušies arī lauksaimniecības un pārtikas ražošanas uzņēmumu pārstāvji no A/S "Jaunpils pienotava", SIA "Latvi Dan Agro", Z/S "Talči" un Z/S "Ruķi". Projekta īstenošana norisinās divus gadus un noslēgsies 2021. gada decembrī.

Pētījums tiek īstenots projektā "Ekonomiski pamatota sūkalu pārstrāde jauniem produktiem pārtikai un lopbarībai" (Nr.19-00-A01612-000007) ar Zemkopības ministrijas un Lauku atbalsta dienesta atbalstu.

Foto: www.pexels.com

Pievienots 13/05/2021