Pārlekt uz galveno saturu

Meža fakultātes Starpnozaru zinātniskās laboratorijas ēkas pamatos iebūvē kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm

Attēla autors: No LLU arhīva

Otrdien, 13. jūlijā, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Meža fakultātes Starpnozaru zinātniskās laboratorijas ēkas pamatos (Jelgavā, Dobeles ielā 41) tika iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākotnes sabiedrībai. Laboratorija kalpos kā zināšanu pārneses tilts starp zinātni, izglītību un industriju, un tai līdzīgas Latvijā nav. 740 m2 platībā tiks īstenotas plaša spektra koka, koksnes izstrādājumu un izejmateriālu pētniecības aktivitātes.

"Šodien pāršķiram jaunu lappusi LLU vēsturē – Dobeles ielā blakus Kokapstrādes katedras laboratorijas korpusam liekam pamatakmeni Starpnozaru laboratorijas ēkai, tādējādi sperot nozīmīgu soli meža nozares zināšanu pārneses centra izveidē. Jaunā laboratorija būs kā tilts starp izglītību, zinātni un nozari, kur varēs radoši strādāt un radīt jaunas tehnoloģijas un inovācijas, kas nākotnē dos pienesumu meža nozarei," pasākuma atklāšanā teica LLU Meža fakultātes dekāns, profesors Linards Sisenis. Savukārt LLU rektore, profesore Irina Pilvere atzīmēja, ka neviena ēka nav iedomājama bez cilvēkiem, jo viņi dod tai pievienoto vērtību. "Jaunajā laboratorijā darbosies studenti, zinātnieki un nozares pārstāvji, kā rezultātā taps eksperimenti, izmēģinājumi un demonstrējumi. Ceru, ka jaunās zināšanas, kas šajā ēkā tiks iegūtas, kopumā virzīs Latvijas bioekonomikas jomu attīstību, kurā meža nozarei un kokapstrādei ir būtiska nozīme," teica I. Pilvere.

LLU Goda doktors, AS "Latvijas Finieris" padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis atzīmēja jaunās laboratorijas nozīmi sadarbības stiprināšanā ar nozari, kā arī inovāciju radīšanā. "Inovācijas un radošums piedzimst tur, kur satiekas cilvēki; tur, kur satiekas jaunība ar briedums. Jo vairāk nozaru ir iesaistītas, jo radošāki pakalpojumi un produkti tiek atklāti un piedāvāti sabiedrībai. Tāpēc šis jaunais objekts nākotnē noteikti dos nozīmīgus risinājumus sabiedrībai," teica U. Biķis.

Kapsulas iemūrēšanā piedalījās arī LR Zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts, uzsverot, ka meža nozare ir viena no būtiskākajām tautsaimniecības nozarēm Latvijā. "Stiprākais un labākais var būt tikai tad, ja tas nemitīgi attīstās, tāpēc aicinu izmantot jaunās laboratorijas potenciālu pētījumu veikšanā un tehnoloģiju izstrādē. Domāju, ka nozares cilvēki jo īpaši to novērtēs," teica J. Eglīts.

Savukārt Jelgavas valsts pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš uzsvēra, ka Jelgava mērķtiecīgi arvien vairāk pilsētvides būvniecībā izmanto koku un koka konstrukcijas un sadarbojas ar LLU, t. sk. Meža fakultāti. "Jaunās laboratorijas izveide ir nozīmīga, lai kopā veicinātu Jelgavas kā koka konstrukciju un koka būvniecības galvaspilsētas atpazīstamību Latvijā un pasaulē. Koks ir vietējais izejmateriāls, kas prasmīgi izmantots, ir gan izturīgs, gan vairo pilsētvides pievilcību," viņš norādīja.

Kapsulā tika ievietots vēstījums nākamajām paaudzēm, kā arī LLU Meža fakultātes dekāns tam pievienoja "Meža Avīzes" jaunāko numuru, kurā ir plaša informācija par šī gada Meža fakultātes absolventiem, Jelgavas valsts pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš ievietoja Jelgavas pilsētas avīzi – "Jelgavas Vēstnesis", LLU rektore Irina Pilvere – sejas masku ar LLU logotipu, kas simbolizē laikmeta specifiku – Covid – 19 pandēmiju, LR Zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts – 2 eur monētu, LLU Goda doktors, AS "Latvijas Finieris" padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis  pievienoja "stāstu" par bērzu jeb biedrības "Zaļās mājas" izdoto grāmatu "Aiz upītes balti bērzi, sudrabiņa lapiņām", bet SIA "Igate būve" valdes priekšsēdētājs Māris Peilāns – Latvijas izcilāko egļu un priežu sēklas.

Jaunajā laboratorijā tiks īstenotas plaša spektra koka, koksnes izstrādājumu un izejmateriālu pētniecības aktivitātes rūpnieciskās izpētes un zinātnes virzienā. Jaunā ēka taps kā paraugēka, lai pati būve būtu vislabākais stāsts par meža, koksnes un ar to saistīto resursu izmantošanu. "Ēkas būvniecībā tiks izmantotas līmētas lielizmēra koka konstrukcijas un nākotnē tajā tiks uzstādīti dažādi inovatīvi tehnoloģiskie risinājumi: saules enerģijas paneļi, dubultā izolācija, efektīvs apgaismojums, enerģiju pārvaldības sistēma, foto elementu sistēmas paneļi, augstas veiktspējas koka logi un durvis, enerģijas atgūšanas ventilācija, efektīva mini kondicionēšanas sistēma," atzīmēja Meža fakultātes dekāns L. Sisenis.

Laboratorija vienlaikus būs ne vien vieta, kur īstenot pētniecību, bet arī  izglītojošs centrs sabiedrībai – vieta, kur meža un saistītās nozares varēs sekmēt dialoga veidošanu ar sabiedrību. Savukārt studentiem tā būs iespēju mācību procesā izmantot mūsdienīgās tehnoloģijas un inovācijas, bet mācībspēkiem strādāt vidē, kas sekmē jaunu ideju veidošanos un pilnveido kompetences.

Laboratorija top ar Eiropas  Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu projektā 1.1.1.4./17/I/003 "LLU un tās pārraudzībā esošo zinātnisko institūciju pētniecības, attīstības infrastruktūras un institucionālās kapacitātes stiprināšana". Projekta kopējās izmaksas ir 16 721 153 eiro, no kuriem 80,75% ir ERAF finansējums, 14,25% ir valsts finansējums, bet 5% eiro ir LLU līdzfinansējums. Projektā iesaistītas LLU pārraudzībā esošās zinātniskās institūcijas: Dārzkopības institūts un Agroresursu un ekonomikas institūts. Projektā veikti darbi 12 būvobjektos, iegādāti 502 iekārtu komplekti.

Starpnozaru zinātniskā laboratorija ir pēdējais no septiņiem LLU šajā projektā īstenotajiem būvobjektiem.

Būvobjekta izmaksas – 748 596,75 EUR (šī summa ietver projektēšanu, autoruzraudzību, būvuzraudzību). Līgums ar būvnieku – SIA "Igates būve" –  ir 701 800 EUR, t. sk. LLU līdzfinansējums ir 5%, valsts finansējums – 14,25%, ERAF finansējums – 80,75%.

 

Foto
Pievienots 13/07/2021