Pārlekt uz galveno saturu

Studentu dzīve kojās jeb kas jāzina, ja vēlies īrēt istabiņu studentu viesnīcā

Attēla autors: No LLU arhīva

Studentu dzīve nav iedomājama bez dzīves studentu viesnīcā jeb kojās. Nereti saka, ja neesi dzīvojis kojās, tad neesi izbaudījis īstu studenta dzīvi. Jelgavā studentu viesnīcas ik gadu tiek labiekārtotas, lai padarītu tās studentiem ērtākas un skaistākas. Uzzini, kā pieteikties istabiņai studentu viesnīcā, kādi ir biežākie mīti un ieguvumi, kā arī to, kas jāņem vērā, dzīvojot kojās.

Ievērībai! Aicinām studentus pēc iespējas ātrāk noslēgt līgumus par studentu viesnīcas istabiņas īri, lai savlaicīgi mēs spētu veikt organizatoriskos darbus un apzināt studējošo skaitu, kuriem vēl nepieciešama vieta studentu viesnīcās. Ja būs nepieciešams, tad tiks atvērta arī 2. studentu viesnīca, lai ikvienam studentam nodrošinātu iespēju dzīvot kādā no LLU studentu viesnīcām.

LLU studentu viesnīcās īrnieki varēs uzturēties ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Pārejas periodā - līdz 2021. gada 10.oktobrim - viesnīcās varēs uzturēties arī personas ar negatīvu Covid-19 testu, kurš veikts pēdējo 48 stundu laikā.

Kādi ir biežākie mīti un ieguvumi no dzīves kojās? Ir dzirdēti dažādi nostāsti par dzīvi kojās – istabas biedrs tavā istabiņā pēkšņi sarīko ballīti, bet tev nākamā dienā ir eksāmens. Gadās arī tā, ka kāds puspazīstams ienāk aizņemties tavu katlu un tad atgādā atpakaļ pēc nedēļas ārā metamu. Vai arī neatgādā nemaz. Drēbes no skapja pašas "iet prom" vai uzrodas istabas biedrenei mugurā. Un stāsti par administratorēm, no kurām dažas sauc par terminatoriem, jo neļauj atgriezties istabiņā tad, kad gribas. Vai arī ir studenti, kuri nedēļā uz istabiņu ved trīs dažādas "māsīcas", kuras paliek pa nakti. Taču dzīvei kojās ir arī savu "bonusiņi" – vienmēr vari dabūt gatavus mājasdarbus no vecākā kursa studentiem vai lieku ceptu kartupeļu porciju, ja pašam tie sen, kā izbeigušies, iepazīties ar citu fakultāšu studentiem, t. sk. ārvalstu studentiem. Taču, kā ir patiesībā, uzzināsi, tikai dzīvojot studentu viesnīcā, kā arī sarunās ar draugiem un paziņām, kuri ir dzīvojuši kojās. Katrā ziņā daudz kas no dzirdētā ir kļuvis par mītu un puspatiesību, studentu dzīvi veido katrs pats.

Kā notiek pieteikšanās dzīvei studentu viesnīcā? Atzīmi par studentu viesnīcas nepieciešamību students var norādīt jau, slēdzot studiju līgumu. Tajā mirklī, kad students ir izvēlējies konkrētu studentu viesnīcu, viņam jāsazinās ar konkrētas viesnīcas pārvaldnieku un jāvienojas par līguma slēgšanu. Līgumu var noslēgt gan ierodoties klātienē, gan arī, izmantojot drošu elektronisko parakstu, noslēdzot līgumu attālināti. Līdz ar līguma noslēgšanu par studenta viesnīcu jāiemaksā drošības nauda vai jāuzrāda maksājuma uzdevums par drošības naudas apmaksu.

Kurš var pieteikties istabiņai studentu viesnīcā? Ikviens LLU students var pieteikties istabiņai studentu viesnīcā, neatkarīgi no dzīvesvietas. Tas nozīmē, ka, neatkarīgi no tā, vai dzīvo Jelgavas novadā, Rīgā, Daugavpilī, Ventspilī vai citviet Latvijā, vari dzīvot kojās. Šobrīd LLU darbojas četras studentu viesnīcas, bet, uzsākot jauno studiju gadu, LLU būs pieejamas piecas studentu viesnīcas (augusta beigās tiks atvērta 4. studentu viesnīca), kuras atšķiras ar atrašanās vietu un aprīkojumu. Viena no tām (9. studentu viesnīca) atrodas Pārlielupē (K. Helmaņa ielā 2), tuvāk Veterinārmedicīnas fakultātei, savukārt pārējās studentu viesnīcas atrodas Jelgavas pilsētas centrā. 

Vai var iepriekš apskatīties istabiņu studentu viesnīcā? Studentu viesnīcu un to istabiņas, kā arī koplietošanas telpas iespējams apskatīties, iepriekš sazinoties ar attiecīgās studentu viesnīcas pārvaldnieci. Vairāk informācijas šeit.

Cik cilvēku dzīvo vienā istabiņā? Parasti vienā istabiņā dzīvo divi studenti, turklāt studenti paši var izvēlēties, ar ko kopā dzīvot. Tāpat ir iespēja īrēt istabiņu vienam, maksājot attiecīgi otra īrnieka istabiņas īres maksu. Taču istabiņās, kuru īres maksa ir 50 EUR, dzīvo trīs studenti vienā istabiņā.

Cik maksā istabiņa studentu viesnīcā? Istabiņu īres maksa ir no 50 līdz 85 EUR mēnesī, ņemot vērā attiecīgās studentu viesnīcas aprīkojumu. Ir tādas studentu viesnīcas, kur uz diviem studentiem ir pieejamas visas labierīcības istabiņā, bet ir tādas, kur ir, piemēram, koplietošanas dušas. Taču jāņem vērā, ka īres maksā nav iekļauta maksa par patērēto elektrību un papildpakalpojumiem. Jāatzīmē, ka students atbilstoši finansiālajām iespējām var izvēlēties arī lētāku studentu viesnīcu, kurai pagaidām vēl nav veikta rekonstrukcija, bet attiecīgi ir samazināta īres maksa – 50 EUR mēnesī. Šī studentu viesnīca (4. studentu viesnīca) tiks atvērta augusta beigās (istabiņā paredzot vietu trīs studentiem). Pieteikties istabiņai šajā kopmītnē iespējams pie 1. studentu viesnīcas pārvaldnieces. Vairāk informācijas par īres maksu studentu viesnīcā pieejams šeit.

Vai jāved līdzi savi skapji, gulta? Istabiņā ir pieejams aprīkojums, kas ietver gultu, skapi un citas sadzīvei nepieciešamās mēbeles un aprīkojumu.

Kur var mazgāt veļu? Visās studentu viesnīcās ir speciāli izveidota telpa ar veļas mašīnām un veļas žāvētājiem. Ikviens students var izmazgāt veļu savā studentu viesnīcā. Veļas mazgāšana ir maksas papildpakalpojums.

Vai varu izvēlēties, ar ko kopā dzīvot istabiņā? Ir iespējams izvēlēties istabas biedru. Tā visbiežāk notiek, ja ir zināms kāds paziņa, ar ko kopā studēsi. Nav svarīgi, vai jaunieši studē vienā vai dažādās fakultātēs, jo studenti kojās netiek "sadalīti" pēc piederības fakultātei vai studiju programmai.

Vai studentu viesnīcā var iekļūt arī nakts laikā, ja "aizkavējas" pasākumā? Studentu viesnīcu ārdurvis ir slēgtas no plkst. 23.00 līdz plkst. 6.00. Ja ir nepieciešams iekļūt vai izkļūt no studentu viesnīcas laika periodā no 23.00 līdz 6.00, tad obligāti iepriekš ir jābrīdina administratore.

Vai studentu viesnīcās ir pieejams internets? Visās studentu viesnīcās ir pieeja wi fi, turklāt studentiem, kuri dzīvo pastāvīgi, interneta pieslēgums jau ir iekļauts īres maksā.

Veido krāsainu studentu dzīvi, izmantojot iespēju dzīvot studentu viesnīcā!

Pievienots 09/08/2021