Pārlekt uz galveno saturu

LLU sācies ziemas izlaidumu laiks

Attēla autors: No LLU arhīva

No 21. janvāra Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) norisinās ziemas izlaidumi, kurā diplomus izsniegs vairāku fakultāšu absolventiem. Kā pirmie augstākās izglītības diplomus saņem sagatavotie speciālisti no Vides un būvzinātņu fakultātes un Tehniskās fakultātes, savukārt pēc tam sekos Informācijas tehnoloģiju fakultātes, Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes un Meža fakultātes absolventu sveikšana.

Izlaidums universitātē ir svinīgs akts, kur visi vienas fakultātes vairāku studiju programmu absolventi pēc veiksmīgi nokārtotiem gala pārbaudījumiem un studiju noslēguma darba aizstāvēšanas saņem diplomu, tā pielikumu - dokumentālu apliecinājumu par augstākās izglītības iegūšanu. Izlaidumā absolventi tērpjas īpašās mantijās, kas ir atšķirīgas katrai fakultātei. Tāpat amata tērpus izmanto fakultāšu un universitātes vadība, suminot akadēmiskās vērtības, tradīcijas un paužot savu piederību LLU saimei.

Tehniskās fakultātes absolventu izlaidums notika 21. janvārī plkst. 14.00 LLU Sudraba zālē. Tajā diplomu saņēma nepilna laika pirmā līmeņa augstākās profesionālās izglītības studiju programmas "Profesionālās izglītības skolotājs" (2022./2023. studiju gadā uzņemšana studiju programmā netiks īstenota) absolventi, kuri fakultātē ir īstenotā pedagoģijas studiju virziena pārstāvji.

Sagatavotajiem profesionālās izglītības skolotājiem pēc divarpus gadus ilgām studijām ir tiesības strādāt par profesionālās izglītības skolotājiem, metodiķiem, ārpusstundu darba organizatoriem skolās, interešu izglītības un tālākizglītības iestāžu speciālistiem. Šo studiju programmu bieži izvēlas kvalificēti kādas nozares speciālisti, kuri uzaicināti strādāt par skolotājiem profesionālās izglītības iestādēs un viņiem nepieciešama pedagoģiskā izglītība.

21. janvārī plkst. 15.00 LLU Sudraba zālē ziemas izlaidumā tika sveikti Vides un būvzinātņu fakultātes pirmā līmeņa profesionālā studiju programmas "Būvniecība", kuri studijas uzsākuši pirms trīsarpus gadiem. Jaunie speciālisti iegūst būvdarbu vadītāja kvalifikāciju un savas studiju gaitas varēs turpināt profesionālā bakalaura studiju programmā "Būvniecība". Absolventi studiju laikā ir kļuvuši par atbildīgām un radošām personībām, sekmējot savu konkurētspēju mainīgos sociālekonomiskos apstākļos, kā arī prasmīgi spēj organizēt un vadīt būvdarbus vai ar būvniecību saistītus darbus.

Izlaidumā diplomi tika izsniegti arī akadēmiskā bakalaura studiju programmas "Ainavu arhitektūra un plānošana" absolventiem, iegūstot inženierzinātņu bakalaura grādu arhitektūrā un pilsētu plānošanā. Viņi ieguvuši zināšanas un prasmes, kas nepieciešams, lai uzsāktu praktisko darbību ainavu arhitektūras jomā, tāpat spēj veikt ainavu, publisko un privāto ārtelpu labiekārtojuma un apstādījumu izpēti, analīzi, attīstības plānošanu, saglabāšanu, atjaunošanu un pārvaldīšanu. Absolventu vidū būs Dana Eglīte, kura studijas noslēgs ar izcilības diplomu. Tāpat šīs programmas absolventi aicināti turpināt iesākto studiju procesu, piesakoties profesionālā maģistra studiju programmā "Ainavu arhitektūra un plānošana" no 24. līdz 30. janvārim.

Tāpat diplomus saņēma profesionālā maģistra studiju programmas "Ainavu arhitektūra un plānošana" nozares profesionāļi, kuri iegūst profesionālo maģistra grādu ainavu arhitektūrā vai profesionālo maģistra grādu ainavu arhitektūrā un ainavu arhitekta kvalifikāciju. Jaunie ainavu arhitekti studiju laikā apguvuši ne tikai teorētiskos un nozares studiju kursus, bet arī pētnieciskā darba pamatus, pētījumu metodoloģiju, kā arī ieguvuši nepieciešamās praktiskās zināšanas un prasmes praksē.

Informācijas tehnoloģiju fakultātes ārvalstu absolventus suminās 27. janvārī plkst. 11.00 LLU Sudraba zālē. Augstākās izglītības diplomus saņems divi profesionālā bakalaura studiju programmas "Informācijas tehnoloģijas ilgtspējīgai attīstībai / Information Technologies for Sustainable Development" studenti, iegūstot profesionālo bakalaura grādu informācijas tehnoloģijās un programmēšanas inženiera kvalifikāciju. Studiju laikā viņi apguvuši programmēšanas valodas, sistēmu modelēšanu, dažādas sarežģītības tīmekļa sistēmu veidošanu, datu bāzu veidošanu un izmantošanu, kļūstot par augstas kvalifikācijas speciālistiem programminženierijas jomās un ir gatavi profesionāli iekļauties programmatūras izstrādes projektos.

Iegūstot inženierzinātņu maģistra grādu informācijas tehnoloģijās, diplomu saņems arī akadēmiskā maģistra studiju programmas "Informācijas tehnoloģijas / Information Technologies" ārvalstu absolvents.

Visi jaunie nozares profesionāļi studiju laikā ir attīstījuši prasmes patstāvīgi veikt darbības informācijas tehnoloģiju jomā zinātniskās pētniecības, programmatūras un aparatūras projektēšanas un izstrādes darbu veikšanai, tāpat padziļinājuši zināšanas informācijas tehnoloģiju analīzes, projektēšanas un ieviešanas metodēs, kā arī iepazinušies ar mūsdienīgiem programmatūras izstrādes modeļiem un paņēmieniem.

Ziemas izlaidumā universitāti absolvēs arī Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes studiju programmu absolventi, kuri diplomus saņems 27. janvārī plkst. 14.00 LLU Aulā. Diplomus saņems pirmā līmeņa profesionālā studiju programmas "Komerczinības" absolventi, kuri ieguvuši komercdarbības speciālista kvalifikāciju. Studiju laikā ieguvuši pamatzināšanas un profesionālo pieredzi uzņēmējdarbībā, lai varētu strādāt saimnieciskās darbības sfērā, plānojot, administrējot, nodrošinot pakalpojumus un savstarpējās tiesības un pienākumus.

Sveikti tiks arī akadēmiskā bakalaura studiju programmas "Ekonomika" beidzēji ar iegūto sociālo zinātņu bakalaura grādu ekonomikā. Programmas absolventi ieguvuši zināšanas un prasmes pētnieciskā un praktiskā darba veikšanai, lai spētu risināt problēmas, pieņemt lēmumus un vadīt ekonomiskos procesus Latvijas pilsētās un laukos.

Fakultātes absolventu pulkam pievienosies arī profesionālā bakalaura studiju programmas "Komercdarbība un uzņēmuma vadība" jaunie speciālisti, iegūstot profesionālo bakalaura grādu komercdarbībā un uzņēmuma vadībā un uzņēmuma vadītāja kvalifikāciju. Studiju laikā viņi ir ieguvuši kvalitatīvu profesionālo izglītību uzņēmumu un organizāciju vadībā, spēju noteikt un formulēt uzņēmuma vai organizācijas darbības pamatprincipus, plānot un vadīt darbu atbilstoši izvirzītajiem organizācijas mērķiem saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

Diplomi tiks izsniegti arī profesionālā maģistra studiju programmas "Uzņēmējdarbības vadība" absolventiem. Viņi iegūst profesionālais maģistra grādu uzņēmējdarbībā un vadīšanā vai profesionālais maģistra grāds uzņēmējdarbībā un vadīšanā un organizācijas vadītāja kvalifikāciju. Pateicoties iegūtajai izglītībai, jaunajiem speciālistiem ir prasmes un zināšanas, lai kļūtu par augsta līmeņa starpdisciplināru (lauksaimniecība, reģionālā attīstība, pārvaldības sistēmas, ražošana un pārstrāde) tautsaimniecības nozaru uzņēmējdarbības un vadīšanas speciālistu ar augstākā līmeņa vadītāja kvalifikāciju.

Sumināti tiks arī profesionālā maģistra studiju programmas "Projektu vadība" absolventi, kuri ieguvuši profesionālais maģistra grāds projektu vadībā vai profesionālo maģistra grādu projektu vadībā un projektu vadītāja kvalifikāciju. Studiju laikā ieguvuši izpratni un zināšanas par projektu izstrādes, vadīšanas un vērtēšanas teorētiskajiem un praktiskajiem jautājumiem, informācijas tehnoloģiju izmantošanu projektu vadīšanā, kā arī projektu finanšu vadīšanu. Tiek iegūtas zināšanas arī par cilvēkresursu vadību, kvalitātes vadību un programmām, kā arī par normatīvo aktu prasībām projektu vadības jomā.

Savukārt ziemas izlaidumu sēriju šogad noslēgs Meža fakultātes profesionālās augstākās izglītības maģistra studiju programmas "Darba aizsardzība un drošība" absolventi. Viņus suminās 18. februārī plkst. 16.00 LLU Sudraba zālē.

Jaunie speciālisti saņems profesionālo maģistru darba aizsardzībā un darba aizsardzības vecākā speciālista kvalifikācija. Studiju procesā absolventi ir sagatavoti kā augstas kvalifikācijas speciālisti zinātniskam, pedagoģiskam, kā arī profesionālam un vadošam darbam, kuri labi orientējas zinātniskajos pētījumos un ir kompetenti risināt jautājumus, kas saistīti ar darba vidi, darba aizsardzības un drošības problēmām. Kā arī prot profesionāli veikt darba vides iekšējo uzraudzību, izveidot, analizēt un pilnveidot darba aizsardzības sistēmu, pieņemt lēmumus darba aizsardzības sistēmas reorganizācijai.

Kopumā aizvadītajā studiju gadā augstākās izglītības diplomus saņēma 709 pamatstudiju un augstākā līmeņa studiju programmu absolventi no astoņām LLU fakultātēm. Turklāt 2022. gada izlaidumi turpināsies jūnijā, kad diplomus saņems visu LLU īstenoto studiju programmu absolventi.

Izlaidumi norisināsies epidemioloģiski drošajā jeb zaļajā režīmā. Ja situācija ar saslimstību valstī mainīsies, pastāv iespēja mainīt izlaidumu organizāciju. Par to studējošie tiks informēti atsevišķi savās fakultātēs. 

Pievienots 14/01/2022