Pārlekt uz galveno saturu

Ābeļu un bumbieru kraupja un ābolu tinēja ierobežošana, izmantojot datorizēto atbalsta sistēmy - relatīvo infekcijas mērījumu programmu (RIMpro), un tās pilnveide augļu koku vēža ierobežošanai integrētajā augļkopībā

Projekta numurs
10.9.1-11/16/1589

Projekta izpildītājs: LLU SIA Latvijas Augu aizsardzības pētniecības centrs.

Projekta ietvaros turpināta lēmuma atbalsta sistēmas RIMpro izmantošana precīza smidzinājuma laika noteikšanai ābeļu un bumbieru kraupja ierobežošanai. Atbilstoši RIMpro prognozēm ābeļu kraupja primārās infekcijas periodā 2016. gadā astoņās saimniecībās veiktas 3–7 fungicīdu apstrādes, vairumā gadījumu izvēloties pieskares fungicīdu vai pieskares un sistēmas iedarbības fungicīdu maisījumus. 

Projekta mērķis

Nodrošināt augļkopjus ar slimību un kaitēkļu attīstības prognozēm, izmantojot datorizēto atbalsta sistēmu RIMpro.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Projekta uzdevumi:

1. Veikt ābeļu un bumbieru kraupja attīstības prognozi, izmantojot datorizēto atbalsta sistēmu RIMpro, nodrošināt brīvi pieejamu informāciju par slimības kritiskajiem infekcijas periodiem Latvijas Augu aizsardzības pētniecības centra interneta vietnē, sekot līdzi kraupja izplatībai saimniecībās, kurās uzstādītas meteoroloģiskās stacijas.
2. Ierīkot demonstrējuma izmēģinājumu ābeļu kraupja ierobežošanai augļu dārzā ar augstu slimības izplatības līmeni, lai nodrošinātu augļkopjus ar informāciju par efektīvu augu aizsardzības pasākumu kopumu, izmantojot RIMpro prognozes un fitosanitāros paņēmienus.
3. Sekot līdzi ābolu tinēja attīstībai, izmantojot datorizēto atbalsta sistēmu RIMpro, nodrošināt brīvi pieejamu informāciju par ābolu tinēja attīstību un informēt audzētājus par populācijas ierobežošanas nepieciešamību.
4. Turpināt RIMpro jaunā modeļa - Neonectria efektivitātes pārbaudi augļu koku vēža izplatības un precīza fungicīdu smidzināšanas laika noteikšanai.
5. Sagatavot informatīva materiāla melnrakstu ābeļu un bumbieru kraupja un ābolu tinēja ierobežošanai integrētajā augļkopībā, turpināt savākt un apkopot informāciju par augļu koku vēzi un tā ierobežošanu informatīva materiāla izstrādei.

Projekta vadītājs
Regīna Rancāne, Mg. agr., pētniece
Pielikums Izmērs
RIMpro_atskaite_2016_15 11.pdf 13.86 MB
Pievienots 27/12/2016