Pārlekt uz galveno saturu

Integrētai un bioloģiskai audzēšanai piemērotu ābeļu, plūmju un ķiršu šķirņu un potcelmu pārbaude dažādos reģionos un to audzēšanas tehnoloģiju izstrāde

Projekta numurs
Līguma Nr.10.9.1-11/16/1477

Projekta mērķa īstenošana plānota, realizējot sešus uzdevumus Dārzkopības institūtā (DI) Dobelē un Pūrē, sadarbībā ar vairākām zemnieku saimniecībām dažādos Latvijas reģionos.

Projekta beigu datums
Projekta mērķis

Pārbaudīt dažādos Latvijas reģionos un izdalīt jaunas, integrētai un bioloģiskai audzēšanai piemērotas ābeļu, plūmju un ķiršu šķirnes un potcelmus; izstrādāt to audzēšanas tehnoloģijas, tā radot potenciālu ekonomiski efektīvai un vidi saudzējošai ražošanai.

Plānotās aktivitātes un rezultāti
  • Izvērtēt jauno ābeļu šķirņu ziemcietību, augšanu un ražošanu iekārtotajos izmēģinājumos zemnieku saimniecībās visos Latvijas reģionos.
  • Izvērtēt atveseļota stādmateriāla kvalitātes ietekmi uz ābeļu augšanu un ražību (Dobelē).
  • Izdalīt piemērotākās šķirņu un potcelmu kombinācijas, kā arī jaunajām šķirnēm izvērtēt piemērotākos vainagu veidošanas paņēmienus un ražības un kvalitātes parametrus izmēģinājumos Dobelē un Pūrē.
  • Izvērtēt slāpekļa mēslojuma un tā pievadīšanas veidu ietekmi uz ābeļu augšanu un ražošanu, kā arī augļu un rindstarpu zālāja kvalitāti.
  • Veikt dažādas izcelsmes plūmju potcelmu salīdzināšanu, kā arī šķirņu un potcelmu kombinācijām atbilstošu stādīšanas attālumu izvēles, vainaga veidošanas pētījumus.
  • Veikt potcelmu piemērotības pārbaudi saldo ķiršu audzēšanai izmēģinājumos Dobelē un Pūrē.
Projekta vadītājs
Dr. biol., vadošā pētniece Edīte Kaufmane
Pielikums Izmērs
Auglu projekts_Atskaite 2016_www.pdf 2.48 MB
Pievienots 16/01/2017