Pārlekt uz galveno saturu

Ilgtspējīgas un saliedētas Latvijas sabiedrības attīstība: risinājumi demogrāfijas un migrācijas izaicinājumiem (DemoMig) (VP40)

logo
Projekta numurs
VPP-IZM-2018/1-0015
Struktūrvienības kods
VP40

Valsts pētījumu programmas “Latvijas mantojums un nākotnes izaicinājumi valsts ilgtspējai” ietvaros Latvijas Universitāte kā vadošais partneris realizē projektu “Ilgtspējīgas un saliedētas Latvijas sabiedrības attīstība: risinājumi demogrāfijas un migrācijas izaicinājumiem”.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes kā projekta partnera (projekta zinātniskā vadītāja asoc. prof. Dina Bite) uzdevums ir analizēt kultūras nozīmi reģionu revitalizācijā. Projekta realizācijā iesaistīti arī studējošie.

VPP LLU pētnieku grupas izpētes fokuss vērsts uz kultūrvides aktivitāšu izpēti Latvijas reģionos kā vienu no risinājumiem demogrāfijas un migrācijas izaicinājumiem Latvijā un jo īpaši lauku teritorijās. Materiālo un nemateriālo kultūras resursu apzināta izmantošana tiek uzsvērta gan teorētiski ES un atsevišķu valstu plānošanas dokumentos, gan pierādīta praksē kā būtisks, taču nepietiekami novērtēts teritorijas attīstības virzītājspēks. Līdz ar to projekta ietvaros tiks izstrādāts kvalitatīvu un kvantitatīvu kritēriju kopums kultūras resursu izmantošanas izpētei un reģionālam salīdzinājumam, kā arī tiks pētītas kultūras resursu izmantošanas labās prakses dažādās apdzīvotās vietās Latvijā. 

2019. gadā pētnieku grupa organizēs Vasaras skolu Preiļu novada Aizkalnes pagastā, veiks izpēti Rēzeknes un Preiļu apkaimē, kā arī piedalīsies Latvijas Lauku foruma organizētajā 4. Latvijas Lauku kopienu parlamentā. Projekta ietvaros notiks reģionālie semināri – diskusijas, t.sk. Zemgales plānošanas reģionā. Tiks sagatavotas zinātniskas publikācijas un uzsākts darbs pie projekta monogrāfijas.

Iestādes loma projektā
Projekta partneris
Sadarbības partneri
Latvijas Universitāte
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta mērķis

Projekta mērķis ir izvērtēt un rast risinājumus migrācijas un demogrāfijas izaicinājumiem, lai sekmētu ilgtspējīgas un saliedētas sabiedrības attīstību Latvijā.

Projekta budžets

Projekta kopējais budžets: 600 000 EUR

LLU daļa: 69 999 EUR

Projekta vadītājs
Zaiga Krišjāne
Projekta iestāde
LLU
Pievienots 18/03/2019