Pārlekt uz galveno saturu

Augļu un dārzeņu nozares ražotāju organizāciju ilgtspējas, ražošanas efektivitātes un tirgus varas stiprināšanas (2013.-2018. gads) izpēte

Augļu un dārzeņu ražotāju organizācijas (RO) Latvijā sāka veidoties 2012. gadā. Pirms RO statusa iegūšanas tās darbojās kā augļu un dārzeņu ražotāju grupas. Šobrīd Latvijā darbojas 5 atzītas augļu un dārzeņu RO, no kurām 2 ir dārzeņu RO (KS “Mūsmāju dārzeņi” un KS “Baltijas dārzeņi”) un 3 ir augļu un ogu RO (LPKS “Baltijas ogu kompānija, LPKS “Zelta ābele” un LPKS “Augļu nams”). Augļu un dārzeņu RO 2018. gadā apvienoja 54 profesionālus augļu, ogu un dārzeņu audzētājus. Galvenie iemesli RO izveidei un biedru dalībai tajā bija iespēja izmantot kopīgus ražošanas resursus, lai varētu veiksmīgāk realizēt savu saražoto produkciju, optimizēt ražošanas izmaksas, kā arī apgūt jaunus noieta tirgus un kanālus.
Dārzeņu RO, saskaņā ar ZM sniegtajiem datiem, galvenokārt specializējas kāpostu un gurķu audzēšanā, bet augļu un ogu RO - galvenokārt ābolu, dzērveņu un melleņu audzēšanā. Dārzeņu audzēšanai 2017. gadā tika izmantoti 1055 ha zemes, bet augļu audzēšanai - 558 ha. No 29,87 tūkst. tonnām RO biedru pārdotā svaigu un pārstrādātu produktu kopējā apjoma 2017. gadā 97% veidoja pašu biedru saražotais apjoms, bet atlikušos 3% – citu ražotāju saražotais apjoms, kas tika realizēts caur RO. Pārdoto svaigu un pārstrādātu produktu kopējā vērtība 2017. gadā veidoja 21,35 milj. EUR, no kuras 75% tika realizēti dažādās veikalu ķēdēs un lielveikalos, bet atlikušā produkcija - vairum- un mazumtirdzniecībā, u.c.
RO vispārējo darbību nosaka un regulē ES un Latvijas likumdošana. Latvijas Stratēģijā 2011-2017 un 2017-2023 noteikti vairāki stratēģijas virzieni, kas paredz, ka ražošanas plānošana jāattīsta atbilstoši tirgus pieprasījumam, jāpaaugstina produkcijas komercvērtība un jāuzlabo tirdzniecība, jāveicina apmācības un paraugprakses apmaiņas darbības RO un tās biedriem, vienlaikus attīstītot krīžu novēršanas un pārvarēšanas pasākumus, kā arī jāīsteno pasākumi vides saglabāšanas un aizsardzības jomā. Valsts Stratēģijā noteikto virzienu sasniegšanu īsteno ar RO darbības programmām, kurām paredzama ietekme arī TKO mērķu sasniegšanā. Augļu un dārzeņu RO darbības programmās izvēlētie pasākumi gadu no gada ir līdzīgi, kas liecina par to pastāvošajām nemainīgajām problēmām un vajadzībām. RO darbības programmu ietvaros no 2012.-2018. gadam kopumā īstenoja 6 no 8 pieejamajiem pasākumiem, kuru kopējie izdevumi veidoja 7,28 milj. EUR. Visvairāk RO pievērsās pasākumiem, kas vērsti uz produktu kvalitātes uzlabošanu un ražošanas plānošanu, bet mazāk pasākumiem, kas saistīti ar produktu tirdzniecības, komercvērtības un noieta veicināšanu, vides aizsardzību un saglabāšanu, kā arī apmācībām un paraugprakses apmaiņu. Saskaņā ar Regulas Nr. 1308/2013 33. panta 5. punktu augļu un dārzeņu RO savās darbības programmās noteikti jāparedz divas vai vairākas ar vidi saistītas darbības, vai vismaz 10% no darbības programmas izdevumiem jāattiecina uz vides darbībām. Pārējos pasākumus RO izvēlas brīvi atkarībā no to biedru vajadzībām. Nevienā no darbības programmām RO nav izvēlējušās īstenot pasākumus, kas saistīti ar pētniecību un eksperimentālo ražošanu, kā arī ar krīžu novēršanu un pārvarēšanu, ko pašas RO skaidro ar nepietiekamiem cilvēkresursiem un ekonomiska pamatojuma trūkumu. Lielāko daļu (96%) atbalsta saņēma dārzeņu RO, pie tam visos pasākumos, bet stipri mazāku atbalstu (4%) guva augļu RO, kas skaidrojams ar dažādiem RO statusa iegūšanas laikiem un aprēķināto atbalstu atkarībā no RO biedru realizētās produkcijas vērtības.
Darbības programmu pasākumos: “Ražošanas plānošana”, “Attiecināmo produktu kvalitātes uzlabošana”, “Attiecināmo produktu tirdzniecības uzlabošana, komercvērtības paaugstināšana un noieta veicināšana”, “Apmācība un paraugprakses apmaiņas darbības” un “Administrēšanas izmaksas” 6,69 milj. EUR atbalsta rezultātā RO iegādājās un modernizēja tās biedru rīcībā esošo materiāli tehnisko bāzi un infrastruktūru, lai sekmētu ražošanas attīstību, uzturētu un uzlabotu produktu kvalitāti, veicinātu produkcijas noietu, kā arī izglītotu un apmācītu RO biedrus ar uzņēmējdarbības veikšanai svarīgu informāciju. Atbalsta rezultātā RO un tās biedri veicināja zināšanu un pieredzes pārnesi, sekmēja RO biedru produkcijas piedāvājuma koncentrāciju un produktu laišanu tirgū (bet ne visās RO vienādi). Tas sekmēja ražošanas izmaksu optimizāciju, veicināja īpašās “kvalitātes shēmas” prasībām atbilstošas pārdotās produkcijas apjoma pielāgošanu pieprasījumam, stabilizēja ražotāju cenas RO biedru labā un palielināja biedru produktu komerciālo vērtību. Pasākumu atbalsts sekmēja tādu TKO vispārīgo mērķu sasniegšanu kā augļu un dārzeņu RO konkurētspējas un biedru statusa pievilcības uzlabošanos.
Darbības programmu pasākuma “Vides aizsardzības pasākumi” 583,82 tūkst. EUR atbalsta rezultātā RO iegādājās apputeksnēšanas kukaiņus un kaitēkļu dabiskos ienaidniekus, bioloģiski noārdāmo substrātu, iekārtas un ierīces tehnoloģiskā procesa uzlabošanai, kas veicināja bioloģisko daudzveidību un ūdens resursu ilgtspējīgāku izmantošanu. Augļu un dārzeņu RO darbības programmu pasākuma atbalsts ir sekmējis TKO vispārīgo mērķi - vides saglabāšanu un aizsardzību, taču ne visos ar vidi saistītos aspektos.
Augļu un dārzeņu RO darbības programmu ietvaros sniegtais atbalsts ir uzlabojis RO un tās biedru saimniecisko darbību un ir sekmējis lauksaimniecības produktu TKO mērķu labāku sasniegšanu, taču ne pietiekoši – augļu un dārzeņu nozares attīstību Latvijā. TKO mērķu sasniegšanu var sekmēt turpmāk, īstenojot vairākus pasākumus gan no nozares politikas veidošanā un īstenošanā iesaistīto institūciju puses, gan arī pašām RO un tās biedriem vairāk iesaistoties nozares kopējo problēmu risināšanā.
Atvēlētais izpildes laiks, kā arī pieejamā informācija un datu kvalitāte noteica šī darba apjomu un detalizācijas pakāpi. Darba izvērtējuma nepieciešamību nosaka ES plānošanas dokumenti.
Ziņojumu sagatavoja Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Bioekonomikas nodaļas Lauku attīstības novērtēšanas daļas (LAND) pētnieki Dr.oec. I.Biukšāne un Dr.oec. A.Vēveris. Projektu vadīja Mg.sc.ing. E.Benga. Darba izpildei tika piesaistīti pētnieki no Dārzkopības institūta – Dr.agr. vadošā pētniece Līga Lepse un Dr.agr. vadošais pētnieks Edgars Rubauskis.

Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta mērķis

Pētījuma mērķis – izvērtēt, kā tiek sasniegti nacionālie stratēģiskie mērķi augļu un dārzeņu ražošanas sektora ilgtspējīgai attīstībai. Tas ietver izpēti par augļu un dārzeņu ražotāju tirgus varas stiprināšanu kopējā pārtikas piegādes ķēdē, sinerģijas uzlabošanu vērtības ķēdē un ražotāju konkurētspējas celšanu.

Izvirzītie uzdevumi:
1) Izpētīt ražotāju organizāciju (turpmāk – RO) darbības programmu efektivitāti un lietderīgumu atbilstoši stratēģijā noteiktajiem mērķiem, mērķa rādītājiem un pasākumiem.
2) Izpētīt RO īstenoto darbības programmu finansiālo resursu izmantojamības pakāpi un to nozīmību ražošanas plānošanā, piedāvājuma koncentrēšanā un kopīgai biedru saražotās produkcijas laišanai tirgū, ražošanas izmaksu optimizēšanā, ilgtspējīgu ražošanas metožu pētīšanā, videi nekaitīgu audzēšanas paņēmienu veicināšanā.
3) Novērtēt progresu, kas panākts Stratēģijas mērķu sasniegšanā;
4) Identificēt galvenos problēmjautājumus un sagatavot rekomendācijas ražotāju tirgus varas stiprināšanai augļu un dārzeņu nozarē;
5) Izpētīt katras RO individuālo darbības programmu atbilstību stratēģijā “Ilgtspējīgām augļu un dārzeņu RO darbības programmām Latvijā” noteiktajiem mērķiem, pamatojoties uz iznākuma rādītājiem;
6) Izpētīt katras RO īstenoto darbības programmu ieguldījumu vides saglabāšanas un aizsardzības pasākumos, ņemot vērā pieejamos datus.

Plānotās aktivitātes un rezultāti
Projekta budžets

4300 EUR

Projekta vadītājs
Elita Benga, AREI Bioekonomikas nodaļas Lauku attīstības novērtēšanas daļas vadītāja
Projekta atslēgvārdi
Augļu un dārzeņu nozares ražotāju organizācijas
Projekta iestāde
AREI
Pievienots 02/07/2021