Pārlekt uz galveno saturu

Barības līdzekļu un barības vielu sagremojamības pētījumi (konversija) jēriem, lietojot dažādas barības līdzekļu izbarošanas tehnoloģijas (S379)

Projekta numurs
20-00-SOINV05-000019
Struktūrvienības kods
S379
Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta mērķis

Skaidrot dažādos veidos izbarotas lopbarības sastāvā esošo barības vielu konversiju dzīvmasas pieauguma ieguvei, to iznesi ar cietajiem kūtsmēsliem un urīnu. Projekta izstrādes gaitā tika plānots atkārtot 2019. gadā uzsākto pētījumu un analizēt izēdinātās lopbarības (spēkbarība un salmi) daudzumu un ķīmisko sastāvu, kā arī barības apēdamību pie atšķirīgiem spēkbarības izdales variantiem, veikt barības sagremojamības eksperimentu un vērtēt barības līdzekļos esošo vielu sagremojamību.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

1.            Papildināt informāciju no zinātniskajā literatūrā publicētajiem pētījumiem, kuri raksturo barības līdzekļu un barības vielu sagremojamību atkarībā no dzīvnieku turēšanas un barības izēdināšanas veida.

2.            Izveidot 4 dzīvnieku grupas pa 4 dzīvnieki katrā un  izēdināt katras grupas jēriem lopbarību pēc atšķirīgas ēdināšanas sistēmas: spēkbarības izdale ar rokām (3 un 5 reizes dienā); spēkbarības un miltu maisījuma izdale no birstošās siles.

3.            Veikt lopbarības un kūtsmēslu uzskaiti nobarošanas sākuma, nobarošanas vidus un nobarošanas beigu fāzē.

4.            Savākt kūtsmēslus, ievietot uzglabāšanas konteinerā, sagatavot vidējo paraugu un nogādāt uz laboratoriju, kur tiks noteikts kūtsmēslu ķīmiskais sastāvs.

5.            Veikt izbarotās lopbarības uzskaiti, sagatavot vidējo paraugu un nogādāt to uz laboratoriju, kur tiks noteikts lopbarības ķīmiskais sastāvs.

6.            Novērtēt jēru augšanas rādītājus un liemeņu kvalitāti.

7.            Ievadīt projekta gaitā iegūtos datus datubāzē un veikt to analīzi.

8.             Sagatavot publikācijas un atskaites par projekta norisi, informēt aitu audzētājus un citu interesentus par projekta rezultātiem.

Projekta vadītājs
Dr. agr. Daina Kairiša
Pielikums Izmērs
20-00-SOINV05-000019_LLU_D_Kairiša.pdf 2.89 MB
Pievienots 03/01/2020