Pārlekt uz galveno saturu

Ilgtspējīga lauksaimniecības atlikumu pārstrāde: modulāra kaskādes atkritumu pārveidošanas sistēma (UpWaste) (ER31)

eraf
Projekta numurs
23-11.17e/20/173
Struktūrvienības kods
ER31

UpWaste pielietos vielmaiņas modelēšanu mijiedarbībā ar laboratorijas un rūpnieciskā līmeņa eksperimentiem, kur iegūto biomasu ar sociālekonomiskiem un vides ietekmes modeļiem noteikts potenciālo pārtikas un/vai ķimikāliju jauno produktu ietekmi un izstrādes potenciālu attiecīgajā rūpniecībā.

Iestādes loma projektā
Projekta partneris
Sadarbības partneri
Vācija, Polija, Beļģija
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta mērķis

Projekta mērķis ir izstrādāt elastīgu, modulāru, mobilu, sociāli pieņemamu, ekonomiski iespējamu un videi draudzīgu sistēmu dažādu lauksaimniecības atlikumu (kūtsmēslu, pārtikas atkritumu, salmu) pārstrādei mikroaļģes Galdieria sulphuraria un insekta Hermetia illucens biomasā.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

LLU projekta ietvaros nodrošina mikroaļges pārstrādei mikroaļģes Galdieria sulphuraria un insekta Hermetia illucens uz genoma bāzētu vielmaiņas modeļa izstrādi. Modeļi tiks pielietoti, lai noskaidrotu lauksaimniecības atlikumu efektīvākos maisījumus mikroaļģes un insekta biomasas palielināšanai.

LLU sadarbosies ar pārējiem partneriem citās aktivitātes, kur aktivitāšu jauniegūtos datus integrēs modeļos un revalidēs tos, lai precizētu modeļu optimizācijas procesus un rezultātus.

Projekta beigās LLU izstrādās datu kopu, kurā tiks uzskaitītas lauksaimniecības atlikumu mikstūras, kuras efektīvāk utilizē mikroaļges un insekta biomasā.

Projekta budžets

Kopējais finansējums EUR 150 000,00.

(ERAF finansējums EUR 127 500,00; valsts budžeta finansējums EUR 22 500,00).

Projekta vadītājs
Agris Pentjušs
Projekta atslēgvārdi
lauksaimniecības atlikumu pārstrāde, mikroaļģe, vielmaiņas modeļa izstrāde
Pievienots 05/05/2020