Pārlekt uz galveno saturu

Multidisciplināra pieeja COVID19 un citu nākotnes epidēmiju monitorēšanai, kontrolei un ierobežošanai Latvijā (COV-MITIGATE)

Projekta numurs
VPP-COVID-2020/1-0008
Struktūrvienības kods
VP43

Dumpis

Pētījums uzlabos Latvijas sistēmisko sagatavotību COVID-19 un citu respiratoro vīrusu izraisītām epidēmijām. Tiks veikta visaptveroša analīze, lai izsekotu SARS-CoV-2 vīrusa izcelsmei un izplatībai Latvijā, izmantojot mūsdienīgu epidemioloģisko un molekulāri ģenētisko datu analīzi, raksturojot dažādu vīrusu celmu izplatību valstī, īpašu uzmanību pievēršot masveida inficēšanās gadījumiem. Šī pieredze paātrinās turpmāko uzliesmojumu izmeklēšanas un kontroles pasākumu ātrumu. Tiks sagatavoti uz pierādījumiem balstīti ieteikumi par drošības pasākumiem skolās, slimnīcās, darba vietās un kultūras pasākumos, balstoties uz sistemātisku literatūras pārskatu un eksperimentiem, pielietojot inovatīvas metodes. Tiks veikti seroprevalences pētījumu, lai izvērtētu populācijas imunitātes līmeni, kā arī optimizēta vīrusa noteikšanai nepieciešamo paraugu ņemšana skrīninga programmas ietvaros. Tiks veikts visaptverošs pētījums par SARS-COV2 vīrusa klātbūtni notekūdeņos un mājdzīvnieku vidū.

Iestādes loma projektā
Projekta partneris
Sadarbības partneri
Latvijas Universitāte, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, Rīgas Tehniskā universitāte, Elektronikas un datorzinātņu institūts, Rīgas Stradiņa universitāte, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR", Latvijas Lauksaimniecības univeritāte
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta mērķis

Lietojot multidisciplināru pieeju, raksturot SARS-CoV-2 epidemioloģisko izplatību Latvijā un izstrādāt efektīvas nākotnes epidēmiju kontroles stratēģijas.

Projekta budžets

Projekta kopējais finansējums 497 580,00 EUR, tajā skaitā LLU finansējums – 5 581 EUR.

Projekta vadītājs
Uga Dumpis (LU)
Pievienots 31/08/2020