Pārlekt uz galveno saturu

Augu olbaltumvielu ražošanas produktivitātes un ilgtspējības palielināšana Eiropā (S404)

Projekta numurs
21-00-S0INV05-000020
Struktūrvienības kods
S404

Pākšaugiem ir būtiska loma proteīna nodrošināšanā cilvēka pārtikā un dzīvnieku barībā, kā arī vides ilgtspējas nodrošināšanā. Pākšaugu audzēšanas palielināšana nodrošinātu Eiropas pašpietiekamību proteīna apgādē, dažādotu lauksaimniecības ražošanas sistēmas, samazinātu siltumnīcu gāzu emisiju, novērstu lauksaimniecībā izmantojamo zemju degradāciju, novērstu bioloģiskās daudzveidības samazināšanos. Neraugoties uz šiem ieguvumiem, pākšaugu ražošanas apjomi Eiropā vēl joprojām ir zemi, daļēji nepietiekamās pākšaugu selekcijas un suboptimālās lauksaimniecības prakses dēļ, un nepietiekamām zemnieku zināšanām. Pilnīgāka pākšaugu potenciāl aizmantošana, ņemot vērā klimanta pārmaiņas, nodrošinātu pārtiku ar pilnvērtīgām olbaltumvielām. Projekts LegumeGap identificē pupu un sojas šķirņu potenciālu, skaidro optimālo lauksaimniecības praksi un apzina lauksaimnieku zināšanas pākšaugu ražas un proteīnu ieguvei, samazinot klimata izmaiņu izraisīto ražas svārstīgumu un proteīnu iztrūkumu Eiropas Savienības līmenī, optimizējot pākšaugu ražošanas ekoloģisko potenciālu.

Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta mērķis

Analizēt un definēt lauku pupu un sojas produktivitāti noteicošos faktorus

Plānotās aktivitātes un rezultāti

1. Apkopot lauka izmēģinājumu rezultātus par atsevišķu agrotehnisko paņēmienu ietekmi uz lauka pupu ražas veidošanos:

1.1. sējas laiks, izsējas norma, šķirne, slimību ierobežošana ar fungicīdiem;

1.2. sēklu inokulācija ar gumiņbaktērijām (ietekme uz lauka pupu proteīna saturu).

2. Apkopot un izanalizēt iegūtos rezultātus no lauksaimnieku aptaujas, identificējot galvenos faktorus, kas nosaka pākšaugu ražas mainīgumu, kā arī faktorus, kas nosaka lielākas pākšaugu ražas iegūšanu.

3. Nodrošināt projekta koordināciju un komunikāciju ar starptautiskajiem projekta partneriem, kā arī plašāku sabiedrību projektā iegūto zināšanu pārnesei

Projekta vadītājs
Dr. agr. Ina Alsiņa
Projekta iestāde
LLU
Pievienots 01/02/2021