Pārlekt uz galveno saturu

Ganību airenes pirmsselekcijas materiāla izvērtēšana (S403)

Projekta numurs
21-00-S0INV05-000016
Struktūrvienības kods
S403

Ganību airene ir viena no augstražīgākajām zālaugu sugām, tā nodrošina arī augstas kvalitātes lopbarību. Ganību aireni plaši audzē lielā daļā Eiropas un arī Latvijā tā kļūst aizvien izplatītāka un pierasītāka. Galvenais ganību airenes trūkums ir tās ierobežotā ziemcietība un nepietiekamā noturība zelmenī. Tas ierobežo airenes audzēšanu skarbākos apstākļos un vietās ar nepastāvīgiem ziemošanas apstākļiem. Tāpēc Latvijā joprojām ganību airenes audzēšana tīrsējā un maisījumos, kur tā ir dominējošais komponents, tiek uzskatīta par riskantu pasākumu. Sevišķi apstākļos, kad plānots zālaugu zelmeni izmantot trīs un vairāk gadus, jo ganību airenei, sevišķi vecākos zelmeņos, strauji pazeminās ziemcietība, un nelabvēlīgākos apstākļos tā var masveidīgi pazust no zelmeņa. Vēl viena vājā vieta ir airenes sausumizturība, kura arī diemžēl bieži vien ir nepietiekama.

Plašāka ganību airenes audzēšana varētu nodrošināt gan augstākas sausnas ražas, gan labāku kvalitāti un rezultātā būtu iespēja samazināt lopbarības ražošanas izmaksas. Ņemot vērā paredzamās klimata izmaiņas un mūsdienu selekcijas iespējas, tiek prognozēts, ka ganību airenes audzēšanas platības un areāls tuvākajā nākotnē ievērojami paplašināsies. Sagaidāms, ka notiekošo klimata izmaiņu rezultātā Ziemeļeiropā, t.sk., arī Latvijā tuvākajā nākotnē notiks būtiskas izmaiņas lopbarības augu audzēšanas apstākļos - pagarināsies veģetācijas periods, ziemas kļūs maigākas, bet nestabilākas. Ar minētajiem procesiem saskaramies jau šobrīd un tie nopietni ietekmē lopbarības bāzes stabilitāti – krasās temperatūras svārstības ziemošanas periodā un veģetācijas sākumā, pārmērīgu nokrišņu periodi, kas mijas ar ekstremālu sausumu zālaugu aktīvās veģetācijas laikā utt. Tas viss apdraud augstvērtīgas lopbarības sagatavošanu plānotajā apjomā.

Ganību airenes audzēšanas platību palielināšana ļautu risināt šos jautājumus, bet svarīgi ir uzlabot šīs sugas ģenētiskā materiāla ziemcietību, slimību noturību un sausumizturību un ilggadību. Šobrīd pieejamais ganību airenes ģenētiskais materiāls nav pietiekami daudzveidīgs un ekoloģiski plastisks veiksmīgai adaptācijai nākotnes mainīgajos klimatiskajos apstākļos. Tādēļ Ziemeļu un Baltijas valstu pētnieku un selekcionāru kopīgo aktivitāšu mērķis ir ganību airenes ģenētiskā materiāla izpēte un pilnveidošana, kas ļautu radīt izejmateriālu plastisku, noturīgu, sausumizturīgu un ražīgu šķirņu veidošanai nākotnes mainīgajos klimatiskajos apstākļos Ziemeļeiropas, t.sk., Baltijas reģiona apstākļos. Aktivitāšu ietvaros tiek izvērtēts plašas izcelsmes ganību airenes pirmsselekcijas materiāls ar atšķirīgu ploiditāti, tiek veikta izlase un izturīgāko genotipu saziedināšana, atkārtota izvērtēšana atšķirīgos agroklimatiskajos apstākļos.  Aktivitāšu rezultātā tiks izveidotas un atlasītas īpaši plastiskas ganību airenes populācijas ar sevišķi labām adaptācijas spējām Baltijas un Ziemeļvalstu apstākļos.

Minētās aktivitātes pēc vienotas metodikas tiek veiktas atšķirīgos klimatiskajos apstākļos astoņas dalībvalstīs: Norvēģijā, Zviedrijā, Dānijā, Somijā, Islandē, Igaunijā, Lietuvā un Latvijā. Pieredze liecina, ka atšķirīgos apstākļos izvērtētais un atlasītais selekcijas materiāls ir ar krietni augstāku noturību atšķirīgos stresa apstākļos.

Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta mērķis
  1. Starptautiskā Ziemeļu un Baltijas valstu zinātnieku un zālaugu selekcionāru publiski-privātā sadarbības projekta “PPP for Pre-breeding in Perennial Ryegrass (Lolium perenne L.)” ietvaros kopīgiem spēkiem izvērtēt, atlasīt un pilnveidot ganību airenes ģenētisko materiālu,  palielināt tā ģenētisko daudzveidību, lai  nākotnes mainīgajos klimatiskajos apstākļos veidotu jaunas, adaptēties spējīgas šķirnes Ziemeļu un Baltijas reģionam.
  2. Sniegt savu ieguldījumu datu materiāla ieguvē ganību airenes molekulāro marķieru izstrādei mērķtiecīgākai selekcijas virzīšanai nākotnē.
  3. Projekta kopējais mērķis ir izveidot sadarbības platformu  kapacitātes stiprināšanai un sinerģijai starp augu selekcijas kompānijām un akadēmiskajām institūcijām Ziemeļu un Baltijas reģionā.
Plānotās aktivitātes un rezultāti

Projekta ietvaros plānotās aktivitātes

Projekta aktivitātes sadalītas apakšaktivitātēs (WP). LLU Zemkopības institūta selekcionāri iesaistījies piecās no tām:

  1. WP 8 –  izturīgāko genotipu/populāciju iegūšana dabiskās atlases ceļā;
  2. WP 12 –  plašas izcelsmes ganību airenes populāciju un tetraploīdo indivīdu        izvērtēšana;
  3. WP14 – plašas izcelsmes populācijas klonēto genotipu izvērtēšana un atlase pēc noteiktiem kritērijiem;
  4. WP 15 – tetraploīdo dažādību un šķirņu izvērtēšana;
  5. WP 16 – diploīdo genotipu izvērtēšana un atlase ganību airenes klonu audzētavā.

LLU Zemkopības institūta veicamie uzdevumi 2021. gadā:

  1. Izvērtēt pēc noteiktām pazīmēm atlasītos tetraploīdos agrīnā un vēlīna tipa genotipus pēcnācēju pārbaudes audzētavās (WP12)
  2. Izolētos apstākļos saziedināt un vērtēt perpspektīvākos genotipus ar mērķi izveidot jaunas populācijas ar atšķirīgām fenotipiskām un agronomiskām īpašībām (WP12).
  3. Veikt nepieciešamo agrotehnisko pasākumu kompleksu plašas izcelsmes ganību airenes populāciju hibridizācijas audzētavā, lai izvērtētu un atlasītu noturīgākos tetraploīdos genotipus (WP13).
  4. Veikt diploīdo genotipu izvērtēšanu pēc vienota plāna un metodikas izlases audzētavā (~1000 x 2 genotipi) (WP14).
  5. Apkopot un veikt datu analīzi; iekļaut iegūtos vērtējumus projekta kopējā datu bāzē; atlasīt izejmateriālu jaunu škirņu veidošanai.
Projekta vadītājs
Mg. agr. Sarmīte Rancāne
Pielikums Izmērs
S403_S_Rancāne_21-00-S0INV05-000016.pdf 1.41 MB
Projekta iestāde
LLU
Pievienots 01/03/2021