Pārlekt uz galveno saturu

Graudaugu šķirņu izturības izvērtējums pret slimībām Latvijas agroklimatiskajos apstākļos, novērtējot šķirņu saimnieciskās īpašības (S393)

Projekta numurs
21-00-S0INV05-000026
Struktūrvienības kods
S393

Projekta “Graudaugu šķirņu izturības izvērtējums pret slimībām Latvijas agroklimatiskajos apstākļos, novērtējot šķirņu saimnieciskās īpašības” ietvaros novērtēta slimību izplatība, uzskaitīta un analizēta raža un tās kvalitāte graudaugu (ziemas kviešu, ziemas rudzu, vasaras kviešu, vasaras miežu un auzu) sējumos atkarībā no šķirnēm un fungicīdu lietošanas. Vērtēšanai izmantotas šķirnes, kas pieteiktas iekļaušanai Latvijas augu šķirņu katalogā, saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 518.

Izmēģinājumi iekārtoti LLU Mācību un pētījumu saimniecībā “Pēterlauki”, LLU MPS “Pēterlauki” nodaļā Višķos, LLU mācību un pētījumu saimniecībā “Vecauce”, LLU Zemkopības zinātniskajā institūtā un Agroresursu un ekonomikas institūta Stendes un Priekuļu pētniecības centros.

Slimību uzskaite veikta divos variantos; 1) variantā, kurā netiek lietoti augu augšanas regulators un fungicīdi (iekārtoti papildus SIN), un 2) variantā, kur tiek lietota pilna intensīvā audzēšanas tehnoloģija (SIN ietvaros).

Ziemas un vasaras kviešu sējumos 2021. gadā dominēja – kviešu lapu dzeltenplankumainība (ier. Pyrenophora tritici-repentis). Kviešu lapu pelēkplankumainība (ier. Zymoseptoria tritici) novērota tika Pētrlaukos un Višķos iekārtotajos izmēģinājumos ziemas kviešos. Graudzāļu miltrasas (ier. Blumeria graminis) attīstības pakāpe bija zema. Pēterlaukos ziemas kviešos piengatavības fāzē novēroti arī dzeltenās rūsas (ier. Puccinia striiformis) simptomi. Fungicīdu lietošana nav būtiski ietekmējusi ražas iznākumu. Salīdzinot kvalitātes rādītājus, fungicīdu lietošanai ir bijusi būtiska pozitīva ietekme uz tilpummasu (g L-1) un 1000 graudu masu (g).

Rudzu sējumos dominēja stiebrzāļu gredzenplankumainība (ier. Rhynchosporium spp.). Novērota arī graudzāļu miltrasa (ier. Blumeria graminis) (augstākā slimības attīstība novērota šķirnei ‘KWS Magnifico’) un brūnā rūsa (ier. Puccinia spp.). Fungicīdu lietošanai būtiska pozitīva ietekme uz rudzu ražu novērojama Višķos iekārtotajā izmēģinājumā, savukārt šķirnes ietekme uz ražu nav novērojama nevienā no izmēģinājumu vietām. Salīdzinot ziemas rudzu kvalitātes rādītājus, starp kontroli un smidzināto variantu ir novērojamas atšķirības, taču tās nav būtiskas. Atšķirības novērojamas starp salīdzinātajām šķirnēm.

Auzu sējumos dominēja auzu lapu brūnplankumainība (Pyrenophora chaetomiodides). Novērota arī auzu lapu vainagrūsa (Puccinia coronata). Izmēģinājumi iekārtoti Stendē un Skrīveros. Analizējot iegūtās ražas iznākumu pieaugums no fungicīdu lietošanas novērojams tikai šķirnei ‘ST Lote’ abās izmēģinājumu vietās.

Atsevišķi analizētas miežu un auzu šķirnes, kas audzētas bioloģiskajā audzēšanas sistēmā. Vasaras miežos dominēja miežu lapu tīklplankumainība (ier. Pyrenophora spp.), novērota arī miežu rūsa (ier. Puccinia spp.). Auzu sējumos dominēja auzu lapu brūnplankumainība (ier. Pyrenophora spp.).

Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta mērķis

Projekta mērķis un sasniedzamā rezultāta praktiskais pielietojums nozares attīstībā:

Projekta ietvaros paredzēts novērtēt slimību izturību graudaugu šķirnēm, kas pieteiktas iekļaušanai Latvijas augu šķirņu katalogā, saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 518. Veicot šķirņu slimību monitoringu, augu šķirņu saimniecisko īpašību novērtēšanas ietvaros, vidēji trīs vietās Latvijā, būs iespējams iegūt priekšstatu, kāda ir izmēģinājumā iekļauto šķirņu slimību izturība Latvijas agroklimatiskajos apstākļos, ja tām netiek pielietota pilna intensīvā audzēšanas tehnoloģija – lietoti augu augšanas regulatori un fungicīdi.

No slimību uzskaitei iekārtotā izmēģinājuma tiks vākta arī raža, tā vērtēta un noteikta ražas kvalitāte, lai varētu iegūt informāciju par to vai raža un kvalitāte atšķiras atkarībā no pielietotās audzēšanas tehnoloģijas un audzēšanas vietas. Metodika ražas uzskaitei, vidējā parauga sagatavošanai, kvalitātes analīzēm un rezultātu interpretācijai saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 518.

Vislielākais ieguvējs no šādas slimību uzskaites, un iegūto datu publicēšanas būs audzētājs zemnieks, kas izvēloties šķirni audzēšanai varēs iepazīties ar attiecīgās šķirnes ražas, kvalitātes datiem atkarībā no izvēlētās audzēšanas tehnoloģijas un slimību izturību.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Projekta uzdevumi:

  1. Novērtēt lapu slimību attīstību ziemāju (kviešu un rudzu) sējumos 
    atkarībā no šķirnes. Novērtēšana paredzēta stiebrošanas sākumā, 
    vārpošanas sākumā un piengatavības laikā.
  2. Novērtēt lapu slimību attīstību vasarāju (kviešu, miežu un auzu) 
    sējumos atkarībā no šķirnes. Novērtēšana paredzēta cerošanas, 
    vārpošanas un piengatavības laikā.
  3. Novērtēt ziemāju un vasarāju graudaugu vārpu slimību attīstību 
    atkarībā no šķirnes. Citu slimību uzskaite graudaugu šķirnēm, ja tās 
     tiek konstatētas.
  4. Izvērtēt graudaugu ražas un tās kvalitātes rādītāju izmaiņas 
    fungicīdu lietošanas rezultātā atkarībā no šķirnes.

Slimību uzskaite veikta katrā vietā, katrai šķirnei divos variantos (katram variantam divos atkārtojumos). Pirmais variants - netiek lietoti augu augšanas regulators un fungicīdi (iekārtoti papildus SIN), un otrais variants - tiek lietota pilna intensīvā audzēšanas tehnoloģija (SIN ietvaros).

 

Projekta vadītājs
Dr. agr. Gunita Bimšteine
Pielikums Izmērs
S393_G_Bimšteine_21-00-S0INV05-000026.pdf 2.76 MB
Projekta iestāde
LLU
Pievienots 22/01/2021