Pārlekt uz galveno saturu

Gūt patiesu un zinātnisku pamatojumu par blakusproduktu atkritumu – aitas vilnas piemērotību organiskā augu mēslošanas līdzekļa izstrādei. Vaučers Nr. VP-V-2021/36

Projekta numurs
VP-V-2021/36
Struktūrvienības kods
TEPV117
Sadarbības partneri
SIA "IDZ"
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta mērķis

Gūt patiesu un zinātnisku pamatojumu par blakusproduktu atkritumu – aitas vilnas piemērotību organiskā augu mēslošanas līdzekļa izstrādei, kā jauna produkta ieviešanai bioloģiskajā lauksaimniecībā un iegūto pētījumu izmantotu produkta izstrādē un ražošanā.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Mērķa sasniegšanai veicamie darbi:

  1. Aitu vilnas paraugu fizikālo un bioķīmisko īpašību noteikšana.
  2. Augu mēslošanas produktu prototipu izveide (vilnas mehāniska plēšana, granulēšana, attiecīgu iekārtu piemeklēšana, darbības testēšana līdz iegūst pētījumam piemērotus prototipus).
  3. Izveidotā augu mēslošanas produkta prototipa fizikālās (mitrums - ūdens saistīšana un atdošana) un bioloģiskās pārbaudes (organisko vielu īpatsvars, N kopējais, N saistītais, NH4+, P saistītais, P brīvais, kālija oksīds K2O, fosfāts P2O5, PH mērījumi, pārējo makro un mikroelementu kopējais sastāvs), kā arī mikrobioloģiskās pārbaudes (uzsējumi, sēnītes, pelējumi). Analīzēm pilns bioķīmiskais sastāvs rudens un pavasara produktam, salīdzināšanai komerciālā produkta analīze ar tām pašām metodēm.

 

  1. Augu mēslošanas produktu pārbaude. Izmanto:
    1. pavasara;
    2. rudens;
    3. komerciālo;
    4. minerālmēslojumu – kontrole;
    5. pavasara ar piedevām;
    6. rudens ar piedevām.

Audzē 5 (piecu) dažādu dzimtu augus (iekļaujot zāli lopbarībai, kvieši, mieži, rudzi, pupas, rapsis, kartupeļi, vīnogas, u.c.) vismaz 12 atkārtojumos, no kuriem 4 (četrus) atkārtojumus likvidē auga ontoģenēzes sākumā (juvenālā fāzē), vidusposmā (ziedēšana) un augus novācot.

  1. Augu analīzes: 1) auga morfoloģiskie rādītāji; 2) bioķīmiskie parametri.
  2. Augsnes/substrāta analīzes.
  3. Teorētiskā pamatojuma ar fotofiksācijām izstrāde.
Projekta budžets

Projekta kopējā summa: 35588.23 EUR

Ar vaučeri apmaksājami 24999.99 EUR

Projekta vadītājs
Laila Dubova
Projekta iestāde
LLU
Pievienots 30/08/2021