Pārlekt uz galveno saturu

Bišu tranu peru homogenāta pārstrāde (Z51)

Projekta numurs
3.2.-10/27
Struktūrvienības kods
Z51

Pētījuma tēma atbilst LLU attīstības stratēģijas pētniecības virziena Inženierzinātņu bloka 5. punktam (Ražošanas blakusproduktu un atlikumvielu samazināšana un racionāla izmantošana), 6. punktam (Jauni produkti no augu un dzīvnieku valsts izcelsmes izejvielām, to uzturvērtības pētījumi), 7. punktam (Bioloģiski aktīvo vielu izpēte pārtikas izejvielās un produktos)

Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta mērķis

Darba mērķis: Izstrādāt tehnoloģiju bišu tranu peru homogenāta pārstrādei un uzglabāšanai, saglabājot vērtīgās uzturvielas

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Uzdevumi.

1. Izstrādāt bišu tranu kāpuru iegūšanas tehnoloģiju, samazinot mikrobioloģisko piesārņojumu produktā.

2. Izstrādāt bišu tranu kāpuru pārstrādes tehnoloģiju, lai iegūtu jaunu uztura bagātinātāju, saglabājot izejvielas vērtīgās uzturvielas.

 

2.2. Aktivitātes (uz projekta rezultātu vērstas darbības)

2.2.1. Eksperimentālais darbs pie bišu tranu kāpuru ievākšanas un pārstrādes tehnoloģijas. Sublimāciju un izsmidzināšanas kaltēšanu paredzēts veikt LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē, izmantojot pieejamās iekārtas, bet produkta izvērtēšanai nepieciešamajām analīzēm paredzēts ārpakalpojums (piem., produkta enerģētiskā vērtība, cukuri u.c.), ko nevar veikt PTF.

2.2.2. Rezultātu apkopošana un analīze. Manuskriptu sagatavošana un iesniegšana Web of Science vai Scopus indeksētos žurnālos vai konferenču rakstu krājumos, piem., Journal of Insects as Food and Feed, Journal of Apicultural Research, Journal of Apicultural Science vai līdzīgos žurnālos. Paredzētas 2 publikācijas.

2.2.3. Rezultātu aprobācija starptautiskās zinātniskās konferencēs, piem., International Conference Insects to Feed the World, Biosystems engineering, EFFoST vai citās līdzīgās konferencēs. Rezultātu prezentēšana konferencē Research for Rural Development.

2.2.4. Promocijas darba rezultātu daļas daļēja sagatavošana.

2.3. Sasniedzamie rezultāti (Norādīt konkrētu sasniedzamo rezultātu zinātnisko vai praktisko nozīmīgumu, plānoto ieguldījumu konkrētā zinātnes virziena attīstībā)

Nr.

Rezultatīvie rādītāji /detalizēts pamatojums

Sasniedzamais rezultāts (skaits)

1

Rezultātu apkopošana manuskriptos.

Iesniegti manuskripti (2)

2

Rezultātu aprobācija starptautiskās konferencēs.

Referāts (1)

Stenda ziņojums (1)

3

Bišu tranu homogenāta iegūšanas, pārstrādes tehnoloģijas pilnveidošana, lai saglabātu produkta vērtīgās īpašības ilgtermiņā.

Izstrādāta tehnoloģija (1)

4

Promocijas darba melnraksta sagatavošana.

Promocijas darba melnraksts (1)

Projekta budžets

10 000.00

Projekta vadītājs
Ruta Galaburda
Projekta iestāde
LLU
Pievienots 08/01/2022