Pārlekt uz galveno saturu

Ganību airenes pirmsselekcijas materiāla izvērtēšana (S424)

Projekta numurs
22-00-S0INV05-000004
Struktūrvienības kods
S424

Ganību airenes pirmsselekcijas projekta aktivitātes ir aizsākušās 2012. gadā, sadarbojoties Ziemeļvalstu un Baltijas valstu zinātniekiem un selekcionāriem. Darbs tika organizēts pa secīgiem posmiem jeb fāzēm. Katras fāzes ilgums bija 3 gadi, kuru laikā, saskaņā ar kopīgi izstrādāto darba plānu un metodiku, tika veiktas noteiktas aktivitātes, ņemot vērā katras projektā iesaistītās institūcijas iespējas un iesaistes intensitāti. Ir norisinājusies cieša sadarbība starp praktizējošiem selekcionāriem un ģenētiķiem, lai izdotos uzlabot ganību airenes ģenētiskā materiāla ziemcietību un ilggadību, t.sk., aukstumizturību un sausumizturību, kā arī palielināt izejmateriāla ģenētisko daudzveidību atbilstoši Ziemeļeiropas klimatiskās zonas prasībām. Šāda materiāla izveide un pieejamība ļaus selekcionāriem nākotnē straujāk reaģēt uz klimatisko pārmaiņu un politisko lēmumu sekām, un apmierināt patērētāju prasības šai kontekstā. Tādēļ projekta ietvaros paralēli organizētas dažādas aktivitātes: pašreiz pieejamā komerciālā materiāla pētījumi; ģenētiskā materiāla ar plašu ģeogrāfisko izcelsmi un lielu ģenētisko daudzveidību apzināšana un dokumentēšana; populāciju veidošana ar lielu ģenētisko daudzveidību un populāciju atlase ar dažādu pazīmju galējībām; materiāla ģenētiskā izpēte un informācijas apkopošana.
Projekta aktivitātes – ganību airenes paraugu izvērtēšana, atlase un saziedināšana pēc vienotas metodikas veikta atšķirīgos klimatiskajos apstākļos Norvēģijā, Zviedrijā, Dānijā, Somijā, Islandē, Igaunijā, Lietuvā un Latvijā. Darbs virzīts, lai iegūtu īpaši plastiskas ganību airenes populācijas ar sevišķi labām adaptācijas spējām Baltijas un Ziemeļvalstu apstākļos. Uz iegūtā izejmateriāla bāzes veidos jaunas, ražīgas, noturīgas šķirnes. Ievāktais datu materiāls dos ieguldījumu modernu selekcijas metožu attīstībā. Projektā iesaistītie partneri pārstāv gan akadēmiskās institūcijas (Norvēģijas dzīvības zinātņu universitāte (NMBU); Dānijas Orhūsas universitāte; Islandes lauksaimniecības universitāte (IS), gan selekcijas kompānijas: DLF Seeds AS (Dānija); Lantmännen ek för (Zviedrija); Graminor AS (Norvēģija); Boreal Plant Breeding (Somija). Baltijas valstis pārstāv zālaugu selekcijā iesaistītie zinātniskie institūti: Igaunijas Augu pētījumu institūts Jegevā (ECRI); Lietuvas Lauksaimniecības un meža pētījumu centrs Dotnuvā (LAMMC) un LBTU ZZI Skrīveros.
2021. gadā starptautiskās sadarbības projekts noslēdzās, bet sadarbība turpinājās projekta partneru starpā, nodrošinot iegūto rezultātu apkopošanu. LBTU Zemkopības institūtā

Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta mērķis

1. Starptautiskā Ziemeļu un Baltijas valstu zinātnieku un zālaugu selekcionāru publiski-privātā sadarbības projekta “PPP for Pre-breeding in Perennial Ryegrass (Lolium perenne L.)” ietvaros kopīgiem spēkiem izvērtēt, atlasīt un pilnveidot ganību airenes ģenētisko materiālu, palielināt tā ģenētisko daudzveidību, lai nākotnes mainīgajos klimatiskajos apstākļos veidotu jaunas, adaptēties spējīgas šķirnes Ziemeļu un Baltijas reģionam.
2. Sniegt savu ieguldījumu datu materiāla ieguvē ganību airenes molekulāro marķieru izstrādei mērķtiecīgākai selekcijas virzīšanai nākotnē.
3. Projekta kopējais mērķis ir izveidot sadarbības platformu kapacitātes stiprināšanai un sinerģijai starp augu selekcijas kompānijām un akadēmiskajām institūcijām Ziemeļu un Baltijas reģionā.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

1. Izvērtēt un atlasīt perspektīvākos tetraploīdos agrīnā un vēlīnā tipa ganību airenes genotipus pēcnācēju pārbaudes audzētavās (WP12) 4. lietošanas gadā.
2. Veikt nepieciešamo agrotehnisko pasākumu kompleksu plašas izcelsmes populāciju hibridizācijas audzētavās, izvērtējot un atlasot noturīgākos tetraploīdos genotipus (WP13).
3. Izvērtēt ganību airenes šķirnes un gēnu bankas dažādības 4. lietošanas gadā, klonēt perspektīvākos genotipus.
4. Apkopot un veikt ievākto datu analīzi, iegūto informāciju iekļaut projekta kopējā datu bāzē.

Projekta vadītājs
Sarmīte Rancāne Phd.
Pielikums Izmērs
S424_S_Rancāne_22-00-S0INV05-000004.pdf 1.01 MB
Projekta iestāde
LLU
Pievienots 01/01/2022