Pārlekt uz galveno saturu

Pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – PVN) samazinātās likmes 5% apmērā ieviešana olām, svaigai gaļai, piena pamatproduktiem un svaigām zivīm un tās efektivitātes vērtējums (S429)

Projekta numurs
22-00-S0INV05-000023
Struktūrvienības kods
S429
Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta mērķis

Pētījuma mērķis ir novērtēt PVN likmes samazināšanas dažādām pārtikas produktu grupām ietekmi uz cenām, patēriņu, ražošanu un ražotāju konkurētspēju, valsts budžetu un ēnu ekonomiku, kā arī novērtēt PVN likmes samazināšanas dažādām pārtikas produktu grupām sociālo ietekmi un modelēt samazinātās PVN likmes ieviešanas pārtikas produktiem scenārijus ar iespējami mazāku negatīvo ietekmi uz kopējiem valsts budžeta ieņēmumiem.

Pētījums dos iespēju kvantitatīvi un vispusīgi izvērtēt efektu no PVN likmju samazināšanas pārtikas produktiem un atsevišķām pārtikas produktu grupām. Pētījuma rezultāti veidos bāzi zinātniski pamatotai lēmuma pieņemšanai par PVN likmes samazināšanu, vai arī idejas noraidīšanai. Analīze tiks veikta, izvērtējot kopējo situāciju, līdzsvaroti analizējot uzņēmēju, sabiedrības un valsts ieguvumus un zaudējumus no PVN likmes samazināšanas pārtikas produktiem.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

1. Citu ES valstu pieredzes apkopojums par PVN piemērošanu pārtikas produktiem, ieskaitot situācijas konstatējumu, dinamikas analīzi un motivāciju PVN likmju diferencēšanai.

2. Nodokļu ieņēmumu struktūras analīze un par pārtikas produktiem iekasētā PVN nozīme dažādu valstu nodokļu ieņēmumu struktūrā.

3. Publisko izdevumu struktūra, sociālo izdevumu nozīme un PVN pārtikai kā sociālā elementa loma dažādās valstīs.

4. Pašreizējās PVN likmes piemērošanas pārtikas produktiem Latvijā tiešā un netiešā sociālā ietekme.

5. Pārtikas patēriņš, patēriņa struktūra un pārtikas pietiekamība sociāli mazāk aizsargāto iedzīvotāju grupā, PVN pārtikai loma šajā aspektā.

6. Zinātniskās literatūras secinājumu apkopojums par PVN samazinātās likmes piemērošanas ietekmi.

7. Matemātiska modeļa izstrāde PVN ietekmes novērtēšanai, kas ļautu veikt simulācijas, ņemot vērā sarežģīto dažādo faktoru mijiedarbību.

8. Datu iegūšana un koeficientu novērtēšana izstrādātā matemātiskā modeļa pielietošanai, tajā skaitā pieprasījuma koeficientu noteikšana, ēnu ekonomikas novērtēšana, PVN likmes samazināšanas ietekmes uz cenām noteikšana.

9. Aprēķinu veikšana, novērtējot ietekmi uz budžetu, cenām, patēriņu, ražošanu un ēnu ekonomiku. Ietekmes novērtēšana ir veicama Latvijas iedzīvotāju populācijai kopumā un mazāk nodrošināto iedzīvotāju grupām.

10. Nodokļu politikas alternatīvas un to sociālekonomiskā ietekme.

11. Galvenie secinājumi, rekomendācijas un alternatīvas.

Projekta vadītājs
Aleksejs Nipers Dr. oec.
Pielikums Izmērs
S429_A_Nipers_22-00-S0INV05-000023_PAP.pdf 6.07 MB
Projekta iestāde
LLU
Pievienots 01/01/2022