Pārlekt uz galveno saturu

Raudzēšanas apstākļu ietekme uz augļu un ogu vīnu bioaktīvo savienojumu kvalitatīvo un kvantitatīvo sastāvu (Z50)

Projekta numurs
3.2.-10/60
Struktūrvienības kods
Z50
Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta mērķis

Projekta mērķis ir izvērtēt raudzēšanas apstākļu ietekmi uz bioaktīvo savienojumu saturu un citu fizikāli-ķīmisko rādītāju izmaiņām augļu un ogu vīnos

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Projekta uzdevumi:

  1. analizēt raudzēšanas temperatūras ietekmi uz augļu un ogu vīnu bioaktīvo savienojumu saturu un aromātvielu izmaiņām;
  2. izvērtēt dažādu komerciālo vīna raugu pievienotās koncentrācijas ietekmi uz augļu un ogu vīnu bioaktīvo savienojumu saturu un aromātvielu izmaiņām;
  3. salīdzināt pētījumā sagatavoto augļu un ogu vīnu un komercāli pieejamo augļu un ogu vīnu bioaktīvo savienojumu kvalitatīvo un kvantitatīvo saturu.

Projekta mērķis un uzdevumi ir saskaņā ar LLU stratēģijā iekļauto prioritāro pētniecības virzienu “Bioloģiski aktīvo vielu izpēte pārtikas izejvielās un produktos”. Pētījumā kā pamatizejvielas tiks izmantotas dažādas vietējās izcelsmes augļu (Kreba tipa ābolu) un ogu (plūškoka ogu, bārbeles, pīlādžu) šķirnes.

Projektā plānotās aktivitātes noritēs saskaņā ar projekta “Jauni bioloģiski aktīvo savienojumu avoti no maz izmantotiem ziemeļu platuma grādos audzētiem augļiem un ogām: To potenciālais pielietojums produktu ar pievienoto vērtību ražošanā pārtikas un farmācijas sektorā (PhytoPharmactives)” izvirzītajiem mērķiem un uzdevumiem.

Projektā tiks veikta bioloģiski aktīvo savienojumu noteikšanas metožu izstrāde (Projekts iesniegts LZP Fundamentālo un lietišķo pētījumu programmas uzsaukumā 2021. gada septembrī)

Projekta sinerģija ar Dārzkopības institūta veiktiem pētījumiem nodrošina projekta starpdisciplinaritāti.

 

2.2. Aktivitātes (uz projekta rezultātu vērstas darbības)

2.2.1. Zinātniskās literatūras izpēte par fenolu un gaistošo savienojumu sastāva izmaiņām vīnos atkarībā no raudzēšanas apstākļiem (ar mainīgajiem – raudzēšanas temperatūra, pievienotā rauga koncentrācija).

2.2.2. Eksperimentālo darbu veikšana:

Projektā “Jauni bioloģiski aktīvo savienojumu avoti no maz izmantotiem ziemeļu platuma grādos audzētiem augļiem un ogām: To potenciālais pielietojums produktu ar pievienoto vērtību ražošanā pārtikas un farmācijas sektorā (PhytoPharmactives)” plānots veikt vīnu izejvielu (plūškoka ogu, bārbeles, pīlādžu) metabolītu analīzes.

Projekta pētījumi sadalīti trīs posmos

1.posms Raudzēšanas temperatūras ietekmes, uz augļu un ogu vīnu bioaktīvo savienojumu sastāvu, izvērtējums. Pētījumā tiks analizētas vismaz 3 dažādas raudzēšanas temperatūras un vismaz 4 augļu un ogu veidi. Analīzes tiks veiktas dažādos raudzēšanas posmos.

2. posms Komerciālo vīna raugu ietekmes izvērtējums uz augļu un ogu vīnu fizikāli-ķīmiskajiem rādītājiem. Pētījumā tiks testēti vismaz 3 dažādi raugu veidi un tiks analizēta vīna raugu dinamika raudzēšanas laikā atkarībā no pievienotās koncentrācijas.

3.posms Pētījumā sagatavoto vīnu un komerciāli pieejamo vīnu ķīmisko un sensoro rādītāju izvērtējums,

Sensoro un ķīmisko rādītāju izvērtēšanai tiks izvēlēti Latvijā ražoti augļu un ogu vīni atkarībā no pieejamā klāsta (vismaz 5-10), kas ir iegādājami pārtikas tirdzniecības veikalos. Gan sagatavotajiem, gan komerciālajiem vīniem tiks noteikti pamata fizikāli-ķīmiskie rādītāji (pH, titrējamā skābe, krāsa, u.c.), kā arī analītiskie rādītāji – aromātvielas, individuālie fenoli, flavonoīdi, u.c.

Iegūtie rezultāti tiks apstrādāti, izmantojot statistiskās apstrādes metodes (klasteru analīze, principiālo komponentu analīze, utt.). Iegūtie rezultāti tiks prezentēti starptautiskajās konferencēs, kā arī tiks sagatavoti zinātniskie raksti. Pētījumā paredzētās aktivitātes ir dalītas uz abiem projekta realizācijas gadiem.

2.3. Sasniedzamie rezultāti (Norādīt konkrētu sasniedzamo rezultātu zinātnisko vai praktisko nozīmīgumu, plānoto ieguldījumu konkrētā zinātnes virziena attīstībā)

Nr.

Rezultatīvie rādītāji /detalizēts pamatojums

Sasniedzamais rezultāts (skaits)

1

Sagatavots promocijas darba literatūras apskats.

Veikta literatūras analīze un iesniegts apkopotas literatūras saraksts. Iesniegts promocijas darba literatūras apskats.

1

2

Sagatavots pārskats par eksperimentālajā daļā veiktajiem pētījumiem par bioaktīvo savienojumu, aromātveidojošo savienojumu saturu pētījumā sagatavotajos un komerciāli pieejamajos vīnos (tiks iekļauts promocijas darba rezultātu sadaļā)

1

3

Sagatavoti un iesniegti vismaz divi zinātniskie raksti krājumos, kas indeksēti Scopus un Web of Science datubāzēs, no kuriem:

  • viens raksts apstiprināts publicēšanai rakstu krājumā kuru citēšanas indekss sasniedz vismaz 50 procentus no nozares vidējā citēšanas indeksa (LWT, Food Chemistry vai līdzvērtīgā);
  • viens raksts apstiprināts konferences “Research for Rural Development 2022” rakstu krājumā vai līdzvērtīgā.

2

4

Iegūtie rezultāti prezentēti starptautiskajā izstādē “RigaFood 2023” vai līdzvērtīgā

1

5

Iegūtie rezultāti aprobēti vismaz 3 starptautiskajās konferencēs (EuroFoodChem 2023, Research for Rural Development 2022 – vai līdzvērtīgās)

3

Projekta budžets

10 000.00

Projekta vadītājs
Zanda Krūma
Projekta iestāde
LLU
Pievienots 08/01/2022