Pārlekt uz galveno saturu

Latvijas lauksaimniecības siltumnīcefekta gāzu robežsamazinājuma izmaksu līkņu (MACC) aktualizēšana lauksaimniecības virzībai uz dekarbonizāciju (S455)

Projekta numurs
23-00-S0INZ03-000018
Struktūrvienības kods
S455

Latvijas lauksaimniecības ieguldījums klimata pārmaiņu mazināšanā un Eiropas Savienības izvirzīto klimata un vides mērķu sasniegšanā, ir atkarīgs no tā, cik sekmīgi un cik lielā apmērā praksē tiek ieviesti siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisiju samazinošie pasākumi, kā arī no tā kā tiek novērtēta un monitorēta to ietekme. Galvenās šajā pētījumā aplūkotās tēmas ir lauksaimniecības potenciāla novērtēšana klimata ietekmes mazināšanai, siltumnīcefekta gāzu un amonjaka emisiju samazinoši pasākumi, to izmaksu efektivitātes izvērtējums. Pētījumā tiek veikta Latvijas lauksaimniecības potenciāla analīze virzībai uz dekarbonizāciju, indikatoru, to ieguves vietu (LAD, VAAD datubāzes) un noklusējuma vērtību analīze KLP 2023.-2027. investīciju pasākumu ietekmes uz SEG un amonjaka emisiju samazināšanu novērtēšanai, Nacionālajā enerģētikas un klimata plānā esošo SEG un amojaka emisijas samazinošo pasākumu ietekmes aprēķinu pārskatīšana un aktualizēšana, jaunu pasākumu iekļaušana, kā arī tiek veikti SEG un amonjaka emisijas samazinošo pasākumu samazinājuma potenciāla un izmaksu efektivitātes aprēķini 2030. gadam, kas tiek apkopoti Latvijas lauksaimniecības siltumnīcefekta gāzu robežsamazinājuma izmaksu līknē (Marginal Abatement Cost Curve - MACC), kas kalpo kā ērts rīks dažādu SEG emisiju samazinošo pasākumu efektivitātes novērtēšanai un klimata politikas plānošanai. Pētījuma mērķa grupa ir lauksaimniecības, vides un klimata politikas veidotāji un īstenotāji, lauksaimnieki.

Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta mērķis

Pētījuma mērķis ir izvērtēt Latvijas virzību uz dekarbonizāciju, analizējot lauksaimniecības potenciālu SEG un amonjaka emisiju samazināšanā.

Pētījuma rezultāti ir praktiski izmantojami lauksaimniecības, vides un klimata politikas vai tiesiskā regulējuma izstrādei, politikas analīzei un ietekmes novērtēšanai, kā arī lauksaimnieku un sabiedrības izglītošanai par SEG un amonjaka emisiju samazināšanas pasākumiem.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Pētījuma mērķa sasniegšanu nodrošinās sekojošu uzdevumu izpilde:
1. Izstrādāt metodiku KLP 2023.-2027. gada ieguldījumu 4.1.2. “Atbalsts ieguldījumiem SEG un amonjaka emisijas samazinošajiem pasākumiem” ietekmes novērtēšanai uz klimata pārmaiņu samazināšanu.
1.1. nepieciešamo indikatoru un noklusējuma (default) vērtību definēšana investīciju pasākumu ietekmes uz SEG un amonjaka emisiju samazināšanu novērtēšanai;
1.2. indikatoru ieguves vietu (LAD, VAAD datubāzes) identificēšana un sasaistes veidošana ar investīciju pasākumu ietekmes uz klimata pārmaiņu samazināšanu novērtēšanu.
Šī darba uzdevuma rezultātā tiks sagatavotas vadlīnijas ar nepieciešamajiem indikatoriem, to ieguves vietām (LAD, VAAD datubāzes) un noklusējuma vērtībām investīciju pasākumu ietekmes uz SEG un amonjaka emisiju samazināšanu novērtēšanai. Šīs vadlīnijas izmantos ZM, lai novērtētu un monitorētu Latvijas lauksaimniecības virzību uz SEG un amonjaka emisiju samazinājuma mērķu sasniegšanu.
2. Aktualizēt informāciju un aprēķinus par SEG emisijas mazinošiem pasākumiem, kas iekļauti esošajā Nacionālajā enerģētikas un klimata plānā.
2.1. esošo pasākumu pārskatīšana, aprēķinu aktulizēšana.
2.2. jaunu pasākumu izvērtēšana, to ietekmes novērtēšana uz SEG un amonjaka emisiju samazinājumu.
Šī darba uzdevuma rezultātā tiks pārskatīti un aktualizēti Nacionālajā enerģētikas un klimata plānā esošo SEG un amojaka emisijas samazinošo pasākumu ietekmes aprēķini, plāns tiks papildināts ar jauniem pasākumiem, kas nodrošinās tā aktualizāciju, jo laika gaitā ir mainījušies aktivitātes dati (pasākumos iekļauto saimniecību, lauksaimniecības zemju, lauksaimniecības dzīvnieku u.c. apjoms), kā arī, pateicoties jaunāko pētījumu rezultāiem Latvijā un ārvalstīs, daudzos gadījumos ir kļuvuši skaidrāki SEG samazināšanas efekti.
3. Izveidot un aprakstīt aktualizētu un ar jauniem pasākumiem papildinātu Latvijas lauksaimniecības siltumnīcefekta gāzu robežsamazinājuma izmaksu līkni (MACC) 2030. gadam - aprēķini un MACC konstruēšana.
Uzdevuma ietvaros tiks aktualizēta un papildināta 2018. gadā izstrādātā Latvijas lauksaimniecības siltumnīcefekta gāzu robežsamazinājuma izmaksu līkne (MACC), jo laika gaitā ir mainījušies aktivitātes dati (pasākumos iekļauto saimniecību, lauksaimniecības zemju, lauksaimniecības dzīvnieku u.c. apjoms), kā arī, pateicoties jaunāko pētījumu rezultāiem Latvijā un ārvalstīs, daudzos gadījumos ir kļuvuši skaidrāki SEG samazināšanas efekti.

Projekta vadītājs
Dina Popluga
Projekta iestāde
LBTU
Pievienots 01/02/2023