Pārlekt uz galveno saturu

ESAF lekcijas lasa absolventi

LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē 13.-14.oktobrī notika ikgadējās absolventu lekcijas. Šajā studiju gadā pasākumu organizēja Ekonomikas un reģionālās attīstības institūts.

13.oktobrī uzstājās Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ināra Pētersone, SIA „Liellopu izsoļu nams” vadītājs Kaspars Ādams un SIA „Jelgavas ūdens” komercdirektors Andrejs Eihvalds.

I. Pētersone absolvēja LLU (toreiz – LLA) 1988.gadā studiju programmā „Lauksaimniecības grāmatvedība un saimnieciskās darbības analīze”. I. Pētersone pirmajā lekcijas daļā stāstīja par savām studiju gaitām un atmiņām, mudināja studentus izmantot visu, ko sniedz šis laiks fakultātē ne tikai mācību ziņā, bet arī visu, kas ir ārpus studijām, t.i. pašdarbības kolektīvi un dažādi studentu pasākumi. I. Pētersone bijusi arī pie tiem aktīvajiem cilvēkiem, kuri savulaik aizsākuši tradicionālās Ziemassvētku balles Jelgavas pilī. I. Pētersone atklāja, ka neesot izlaidusi nevienu salidojumu kopš studiju pabeigšanas. Otrajā lekcijas daļā I. Pētersone iepazīstināja klātesošos ar savas darba vietas Valsts ieņēmumu dienesta struktūru, darbību, mērķiem un sasniegumiem. Viņa lepojas ar savu darba vietu, kurā nu jau nostrādāti 20 gadi, sākot karjeru kā vecākā nodokļu inspektore un 2013.gadā šajā iestādē kļūstot par ģenerāldirektori. Studenti tika aicināti izmantot iespēju un izvēlēties Valsts ieņēmumu dienestu kā prakses vietu un potenciālo darba vietu pēc studiju beigšanas.

K. Ādams 2010.gadā absolvēja 2.līmeņa profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmu „Komercdarbība un uzņēmuma vadība” nepilna laika studijās Siguldas filiālē. Absolvents atklāja, ka sākotnēji kopā ar brālēnu dibinājuši „Smart” automašīnu klubu Latvijā, bet šī uzņēmējdarbības ideja neattīstījās kā bija plānots. Smart automašīnas nav piemērotas Latvijai. Bet K. Ādams, uzsver, ka jebkura pieredze ir ļoti noderīga, arī negatīvā. Klātesošie tika iepazīstināti ar K. Ādama patreizējo nodarbošanos - SIA „Liellopu izsoļu nama” darbību un izaugsmi. Šī ideja ir paša izlolota un realizēta. K. Ādams kopā ar vecākiem saimnieko savā saimniecībā, kurā audzē liellopus. Kopš 2010.gada tiek rīkotas liellopu izsoles. Šobrīd šāda veida izsoles ir vienīgās Baltijas valstīs. Izsolēm liellopus piegādā vietējie Latvijas zemnieki, bet pircēji pamatā ir citu valstu pārstāvji. Ar katru gadu pieaug pārdoto liellopu skaits, 2014.gadā t.i. 8000 gab. 2014.gadā ir uzsākts arī BIO gaļas projekts. Nākotnes vīzija ir paplašināt eksporta tirgu un rīkot arī vaislas materiālu izsoles.

A. Eihvalds 2009. gadā absolvēja SZF akadēmiskās augstākās izglītības bakalaura studiju programmu „Organizāciju un sabiedrības pārvaldes socioloģija”, savukārt 2013.gadā absolvēja profesionālās augstākās izglītības maģistra studiju programmu „Uzņēmējdarbības vadība”. A. Eihvalds studiju laikā paplašinājis savas vācu valodas zināšanas lauksaimniecības praksē Vācijā. Pirms darba SIA „Jelgavas ūdens”, A. Eihvalds strādājis bērnu namā par sociālo darbinieku, strādājis arī Skotijā lauksaimniecības darbos, klubā „Klondaika”, LLKC par projektu vadītāju, LR IZM Studiju un zinātnes administrācijā par projektu vadītāja asistentu, bijis Jelgavas pilsētas domes deputāts. A. Eihvalds mudināja studentus izmantot iespēju studēt ārzemēs, tādējādi paplašinot savu redzesloku.

Savukārt 14.oktobrī ar savām dzīves gaitām un pieredzi dalījās AS „Kuldīgas siltumtīkli” valdes priekšsēdētājs Artis Roberts, Latvijas basketbola savienības ģenerālsekretārs Edgars Šneps un AS „Latvijas Gāze” valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

A. Roberts absolvēja fakultāti 2003.gadā specializācijā uzņēmējdarbība un vadīšana. „No četriem istabas biedriem es vienīgais izvēlējos uzņēmējdarbības virzienu, bet pārējie – reģionālo attīstību un pārvaldi. Dzīvē sanācis tā, ka vairāk esmu saistīts tieši ar reģionālo virzienu” stāsta A. Roberts. Absolvents atklāja savas dzīves izaicinājumus – kā iestājies augstskolā, kā izvēlējies savu pirmo darba vietu pēc avīzes sludinājuma – Hipotēku banku, kurā strādāja par kredītinspektoru, iesaistījās pagasta dzīvē, ar līdzīgi domājošiem jauniešiem dibinājis partiju un ticis ievēlēts, kļuvis par Laidu pagasta (bijušā Kuldīgas rajonā) priekšsēdētāju 23 gadu vecumā. A. Roberts iepazīstināja klātesošos ar tiem projektiem, kuru realizācijā aktīvi ir līdzdarbojies: atjaunota pamatskolas fasāde, uzbūvēta koģenerācijas stacija. Šobrīd A. Roberts strādā SIA „Kuldīgas siltumtīkli”, kura piegādā siltumenerģiju Kuldīgas pilsētai. „Lai laimētu loterijā, vispirms jānopērk biļete” saka A. Roberts.

E. Šneps ir 1994.gada absolvents. Visa dzīve viņam saistījusies ar basketbolu. „Kad sāku mācīties fakultātē, ar visu lielo treniņa somu devos uz lekcijām, tad pēcpusdienā uz vilcienu, lai brauktu uz Rīgu uz treniņu, naktī pārrados mājās, no rīta atkal jāceļas. Gadu padzīvojot tādā režīmā, nekas vairs nešķiet pa smagu” atceras E. Šneps. Absolvents iepazīstināja ar saviem sasniegumiem, Latvijas basketbola savienības mērķiem, vērtībām, vīzijām, darbības un vadības principiem. E. Šneps lepojas ar dalību trīs Eiropas čempionātos, ar trīs gadu darbu LR IZM, ar trīs augstskolu absolvēšanu, ar dalību trīs maratonos un septiņiem sarīkotiem Eiropas čempionātiem. Viņš atzīst, ka vērtīgas zināšanas viņa profesionālajai karjerai sniegusi LLU un RBS. „Klauvējiet pie deviņām durvīm, tad paskatieties, kuras atvērsies un varēsiet izvēlēties, pa kurām ieiet” mudina E. Šneps.

A. Kalvītis 1995.gadā absolvēja maģistra studijas lauksaimniecības ekonomikas specialitātē. „Mūsu tā laika studentu pirmais septembris sākās ar remontdarbiem” atceras A. Kalvītis. Studijas neizdevās uzreiz pabeigt, jo tika iesaukts armijā. Trīs gadus dienējis jūras flotē. Pēc dienesta atgriezās pie studijām. Praksē strādājis Zviedrijā, tajā laikā lielākajā zemnieku saimniecībā, kur apguvis lauksaimniecības praktisko pusi. Stāstījumā tika uzsvērtas tā laika atšķirības lauksaimniecībā rietumu sabiedrībā un pie mums padomju laika sistēmā. Uzsākot darba gaitas, sākotnēji nodarbojies ar tirdzniecību, bijis AS „Zemgales piens” valdes priekšsēdētājs, Latvijas Piensaimnieku Centrālās savienības valdes priekšsēdētājs. 1998.gadā A. Kalvītis iesaistījās politikā, kļūstot par LR Saeimas deputātu. Pēc tam bijis Zemkopības ministrs, Ekonomikas ministrs, Tautas partijas frakcijas vadītājs un tad Ministru prezidents. A. Kalvītis atzīst, ka kļūstot par Ministru prezidentu bija daudzas sfēras, kuras viņš nepārzināja, piemēram, pensiju sistēma, labklājība, veselības aprūpe, bet, lai varētu vadīt valdību ir jāzina pilnīgi viss. „Es gribēju būt autoritāte un tāds es trīs gadus arī biju!” atceras A. Kalvītis. 2010. gadā kopā ar draugiem dibinājis AS „Dinamo Rīga”. Kopš 2015.gada ir AS „Latvijas Gāze” valdes priekšsēdētājs. A. Kalvītis uzsver, ka ļoti svarīgi kādi cilvēki ir apkārt. Ja tie ir atraktīvi un aktīvi, arī pats tāds kļūsti, bet ir arī kompānijas, kuras var ietekmēt uz slikto pusi, tāpēc no tādas pēc iespējas ātrāk vajag izvairīties. A. Kalvītim dzīves moto ir Remarka teiciens: „Dzīvo, kamēr esi dzīvs, jo ilgi tu būsi miris”, tādējādi mudinot studentus nebaidīties no izaicinājumiem un pieņemt tos.

Informācija sagatavota ESAF.

Pievienots 01/12/2015