Pārlekt uz galveno saturu

LSA Domes sēde un stratēģiskais seminārs Jelgavā

Kad zelta rudens ir ietinis visu Latviju sarkani zeltainu lapu rotā, ir pienācis skaistākais laiks, lai paveiktu ko neaizmirstamu un pieredzes bagātu. Tā šajā 2015. gada rudenī, 24. un 25. oktobrī, pēc vairāku gadu pārtraukuma, LLU Studējošo pašpārvalde Jelgavā uzņēma dažādu Latvijas studējošo pašpārvalžu pārstāvjus Latvijas Studentu apvienības (LSA) domes sēdes un stratēģiskā semināra ietvaros.

Šīs divas dienas bija studentu dzīvei nozīmīgu jautājumu, darba grupu un semināru pilnas, tāpat arī neiztikt bez skaistas ekskursijas pa Jelgavu un dažām no LLU fakultātēm. 24. oktobra rīts sākās ar LSA Domes sēdi Jelgavas pils Sudraba zālē. Sēdē piedalījās aptuveni 50 studenti, kas izteica ne tikai savu, bet arī savu pārstāvēto augstskolu vai koledžu studentu viedokli, kas ir nozīmīgs, lai produktīvi virzītu jautājumu un darbu risināšanu LSA. Domes sēde tika translēta arī tiešraidē, lai to varētu vērot klāt neesošie studentijas interesenti. Pēc domes sēdes visi kopā ieturēja pusdienas Jelgavas pils ēdnīcā un pēc pusdienu pārtraukuma studenti devās mazā ekskursijā pa LLU un Jelgavu.

Pirmais un nozīmīgākais tādā vēstures objektā kā Jelgavas pils, ir ielūkoties tā vēsturē un tāpēc muzeja izstādītās ekspozīcijas spēj pastāstīt daudz vairāk nekā tikai vārdi. Arī rektorāta sēžu zāle spēj daudz „pastāstīt ” par vēsturi, kas skaitīta ar LLU vēsturi, jo pie sienām apskatāmas gleznas ar bijušo rektoru portretiem. Šī zāle ar savu auru, kas radīta svarīgu lēmumu pieņemšanai un produktīvam darbam, arī LSA valdi un domniekus vedināja uz domu, ka šajā zālē vajadzētu pieņemt ar studentiju kādu svarīgu lēmumu. Kā parasti saka, tad jau tas ir uz atgriezšanos, un varbūt pienāks tāds brīdis, kad arī Latvijas Studentu apvienība, kādu no svarīgām sēdēm, kur izšķīras kāda jautājuma liktenis, pieņem tieši šajā telpā. Pēc Jelgavas pils burvības izbaudīšanas, kopīga pastaiga caur Jelgavas pils parku un pāri Mītavas gājēju tiltam vēl vairāk pastiprināja prieku un izjūtas, kas pārņem, pastaigājoties pa Jelgavu tik skaistā rudens dienā, kad pati daba ar savu labvēlību nāk pretim un padara visu pasauli vēl skaistāku. Un ja jau ceļš ved pāri Mītavas tiltam, tad nevar neapskatīt Jelgavas mūžīgo studentu, kas ir 3.kursa students Jēkabs Ceriņš. Students, kurš ir Jelgavas – studentu galvaspilsētas – simbols.

Ceļš tālākai ekskursijai ved uz Lauku inženieru fakultāti (LIF), kur mūs sagaida LIF SP vadītāja Madara Keiva. Šī ir unikāla vieta Jelgavā, jo šī ir vienīgā fakultāte LLU, kur iespējams palūkoties uz Jelgavas rudenīgo ainavu no fakultātes jumta. Ar liftu pa mazām grupiņām iespējams uzbraukt līdz devītajam stāvam, no tā pa trepēm jāuzkāpj vēl viens stāvs un esam klāt. Ne vienmēr un ne visiem ir šāda iespēja, bet kas gan ir skaistāk, kā aplūkot Jelgavu no augšas īpaši tik skaistā un saulainā dienā kā 24. oktobris. Jumta apmeklējums sajūsmina daudzus no studentiem, jo ainava, kas paveras, ir burvīga. Pēc Jelgavas aplūkošanas no LIF jumta augstumiem dodamies uz vienu no pētniecisko darbu telpām, kur izbūvēts Daugavas makets. Šeit mums kā maza aktivitāte tika piedāvāta iespēja sacensties augstskolu starpā un noskaidrot, kuras augstskolas papīra kuģītis gala mērķi spēj sasniegt visātrāk. Šeit par sekundes desmitdaļām ātrāki izrādījās Daugavpils Universitātes kuģītis. Pēc šīm iegūtajām emocijām devāmies tālāk uz Mežu fakultāti, kur apskatījām ēkas burvību un visunikālāko vietu, kas šai ēkai piešķir īpašu un neatkārtojamu šarmu, – absolventu aleju. Daudzi piekritīs, ka ir vienreizēji skaisti iziet caur aleju, kas sevī nes tik daudzu absolventu gudrību un degsmi mērķu sasniegšanai, un, varbūt mazlietiņ no šo studentu mērķiem un būtības atrodoties šādā alejā, iemājo arī mūsos. Pēdējais objekts ekskursijā ir Tehniskajā fakultātē, kurā gaidāms arī seminārs par pašpārvalžu darbību un nozīmi, bet vēl pirms tā apskatām 5.stāva laboratorijas, kurās ikdienā savus eksperimentus un pētījumus veic enerģētikas studiju programmas studenti, kā arī ieejam vizuālās mākslas kabinetā, no kura pavērās brīnišķīgs skats uz Pasta salu un Driksas promenādi, kas vakara gaismās izskatās īpaši skaisti. Tāpat arī skaists skats paveras uz fakultātes pagalmu, kur atrodas saules baterijas un vēja ģeneratori. Ar jaunām emocijām un iespaidiem dodamies uz Tehniskās fakultātes konferenču zāli, kur LSA vadītāja Ilva Grigorjeva jau iekārtojusi telpu tā, lai visi puslokā varam klausīties lekciju.

Kaut gan ir vakars pēc garas dienas, bet vēl ar vien ar spīdumu acīs LSA domnieki, valdes cilvēki un aktīvisti klausās lekciju, kas dod padomus arī SP darba uzlabošanā. Šo lekciju mums lasa LSA vecbiedrs Mārtiņš Lūsis. Ir interesanti un aizraujoši klausīties un apgūt jaunas zināšanas par to, ko būtu iespējams piedomāt arī savas SP darbībā. Ieguvumu ir daudz un dažādi, un pauzē starp lekcijas abām daļām dodamies vakariņās, lai mazliet izkustētos uz uzņemtu jaunu enerģijas devu turpmākajam darbam. Studenti pēc vakariņām atgriezušies TF konferenču zālē, turpina darbu pie iesāktā, un savu darba dienu noslēdzam ap 22.30 vakarā, kad lektora lekcija ir beigusies un studentiem uzdotie uzdevumi izpildīti. Ir pienācis laiks, lai noslēgtu pirmo darba dienu un dotos uz paredzētajām naktsmājām LLU 3.dienesta viesnīcā.

25. oktobra rīts, jau 8.00 tiekamies LLU SP telpās, lai ieturētu brokastis un sāktu gatavoties stratēģiskajam semināram, kas sākas aptuveni 9.00. Esam priecīgi, ka diena pavadāma telpās, jo laiks ir diezgan apmācies. Stratēģisko semināru atklāj LSA vadītāja Ilva Grigorjeva. Tiek turpināta tēma, kas aizsākta jau sestdienas vakarā noritējušajā lekcijā. Ikviens no klātesošajiem pārdomā savu laiku un ieguldījumu savā SP gan laika, gan finansējuma ziņā. Un šādi apdomājot, ir iespējams nonākt pie ļoti svarīgiem secinājumiem, kas, iespējams, mainīs arī SP dzīvi un domāšanu turpmākajos pašpārvaldes darbos. Tāpat šīs dienas laikā tika izrunāti svarīgi jautājumi par to kā veicināt gan SP darbu, gan pēctecību, gan arī citus svarīgus jautājumus. Svētdienas stratēģiskais seminārs bija daudzu jaunu atziņu un ideju pilns. Visi pārrunātie jautājumi ir ieguvums ikvienam klātesošajam un viņu pārstāvētajām SP.

Paldies, LSA valdei par iespēju domes sēdi un stratēģisko semināru uzņemt Jelgavā. Par šo pasākumu vislielākais paldies LLU vadībai par telpām un ekskursiju pa Jelgavas pili. Paldies Lauku inženieru fakultātei, Mežu fakultātei un Tehniskajai fakultātei par iespēju parādīt mūsu fakultāšu burvību, kā arī Tehniskajai fakultātei par telpu, kurā rīkot lekciju. No LLU SP saku vislielāko paldies Zanei Gulbei, Madarai Keivai un Kristapam Feldmanim par palīdzību organizatoriskajos darbos, kā arī Rihardam Goldmanim un Uģim Ozolam par LSA domes sēdes skaņas un tiešraides nodrošināšanu!

Informāciju sagatavoja Elīna Pētersone.

Pievienots 01/12/2015