Pārlekt uz galveno saturu

Pieredzi par zemes konsolidāciju gūst BOVA kursos

No 19.-23. oktobrim Lauku inženieru fakultātes maģistra studiju programmas "Zemes ierīcība" studenti piedalījās BOVA rīkotajos intensīvajos kursos “Sustainable land management in Baltic countries”.

Šogad kursu rīkotāja valsts bija  Aleksandra Stulginska universitāte, kas atrodas Kauņā, Lietuvā. Kursa mērķis bija dažādu jautājumu risināšana saistībā ar Baltijas valstu zemes apsaimniekošanu un telpiskās plānošanas praksi, tās tiesisko regulējumu, un vajadzību pēc konsolidācijas projektiem un to iespējamiem ekonomiskajiem ieguvumiem. Vērtīgs kursu ieguvums ir dalīties savstarpējā pieredzē ar citām Baltijas valstīm saistībā ar interesējošiem jautājumiem, kaut arī Baltijas valstis ir tuvu viena otrai, katra no tām zemes apsaimniekošanas ziņā darbojas savādāk.

BOVA kursos piedalījās ne tikai studenti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, bet arī students no Etiopijas, kas pārstāvēja Norvēģijas universitāti. Līdz ar to bija interesanti arī uzzināt Āfrikas valstu pieredzi zemes reformā.

BOVA kursa ietvaros pirmā diena tika veltīta lekcijām, kurā pasniedzēji stāstīja par katras Baltijas valsts pieredzi zemes politikā un pārvaldībā, kā arī pieredzi par zemes reformas pabeigšanu un  zemes konsolidācijas jautājumiem.

Nedēļas laikā tika paveikti ļoti daudz darbi, piemēram, katrs students iepazīstināja kursa dalībniekus ar iepriekš izpētītu tematu par savas valsts zemes reformas izpildi vai teritorijas plānošanu. Tika strādāts arī internacionālās grupās, kurās studenti kopīgi izstrādāja noteiktai teritorijai konsolidācijas projektu, kas nedēļas noslēgumā bija jāprezentē.

Starp intensīvām lekcijām un grupu darbiem, dalībnieki devās ekskursijā uz Kauņu, kur iepazinās ar  Nacionālo zemes fondu, ar augsnes vērtēšanu un Lietuvas pieredzi konsolidācijas projektu izpildi. Lietuvas studentu pavadībā apskatīta pati pilsēta.Viena diena tika veltīta arī ekskursijai uz Viļņu, kurā tika apmeklēts Reģistru centrs, kā arī zinošas gides pavadībā apskatīta Viļņas vecpilsēta.

Kopumā nedēļa tika pavadīta aktīvi strādājot un iepazīstot kaimiņu valstu kultūru. Dalība BOVA kursos noteikti ir aizraujoša, jo dod iespēju ne tikai ko jaunu iemācīties, bet arī  pilnveidot savas angļu valodas zināšanas. Vērtīgi ir arī iegūti jauni draugi.

Paldies pasniedzējām – Veltai Paršovai un Vivitai Baumanei par doto iespēju piedalīties!

Informāciju sagatavoja maģistrante Madara Grundmane.

Pievienots 01/12/2015