Pārlekt uz galveno saturu

Tehniskās jaunrades dienā Jelgavas 5. vidusskolas jaunieši viesojas Tehniskajā fakultātē

28. oktobrī 60 skolēni no Jelgavas 5. vidusskolas bija izvēlējušies LLU Tehnisko fakultāti par “Tehniskās jaunrades dienas” norises vietu. Tās ietvaros viņi iepazina fakultāti un darbojās dažādās laboratorijās.

Jauniešiem bija iespēja doties improvizētā „Inženieru labirintā”, piedaloties 4 darbnīcās un TF mācībspēku vadībā veicot dažādus eksperimentus. Savukārt fakultātes dekāns Ilmārs Dukulis iepazīstināja jauniešus ar studiju iespējām universitātē un fakultātē.

Darbnīcā “Enerģijas pārvērtību noslēpumi” profesors Aivars Kaķītis iepazīstināja ar Peltjē elementu izmantošanu siltumsūkņa režīmā. Jauniešu klātbūtnē tika sasaldēts ūdens, un tad, izmantojot radušos temperatūru starpību, iegūta elektriskā strāva un aizdedzināta gaismas diode.

Savukārt asociētā profesora Aigara Laizāna vadībā jaunieši piedalījās eksperimentā, lai izprastu, kā gaisma dod enerģiju, un enerģija dod gaismu. Tika veikts dažādu mākslīgā apgaismojuma veidu energoefektivitātes pētījums, apmeklētāju muskuļu spēks tika pārvērsts elektriskajā enerģijā, demonstrēts saules panelis, saules kolektors un siltumsūknis. Ieslēdzot un izslēdzot dažādus gaismekļus un nolasot, cik tie enerģijas patērē, mājās jaunieši varēs aprēķināt, cik enerģijas (naudas) viņi ietaupītu, ja nomainītu savas esošās spuldzītes uz cita tipa spuldzītēm.

Asociētā profesora Raimunda Šeļegovska stāstījumā par tēmu “Siltums no gaisa vai ūdens” tika izvirzīts apgalvojums “Ar siltuma sūkni, samaksājot par vienu vienību elektriskās enerģijas, var iegūt 4 līdz 5 vienības bezmaksas siltuma enerģijas no gaisa vai ūdens”. Jaunieši, darbinot siltumsūkņa stendu, izmērīja patērēto elektroenerģiju, iegūto siltumenerģiju, un varēs arī mājās aprēķināt siltuma izmaksas un pārliecināties par šī apgalvojuma patiesumu.

Profesora Daiņa Berjozas vadībā spēkratu tehniskās ekspluatācijas laboratorijā jaunieši veica praktisko darbu riepu balansēšanā, kā arī ieguva derīgu informāciju par riepām, to izvēli un ekspluatāciju.

Informāciju sagatavoja Ilmārs Dukulis.

Pievienots 01/12/2015