Pārlekt uz galveno saturu

Turpmāk LLU zinātnes attīstības jautājumos konsultēs starptautisko ekspertu padome

14. oktobrī Jelgavas pilī pirmo reizi tikās Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) starptautisko ekspertu konsultatīvā padome, kurā tika diskutēts par jauno LLU pētniecības programmu, kas tiek izstrādāta zinātnisko institūciju konsolidācijas projekta ietvaros.

Kā tika informēts iepriekš, īstenojot ar lauksaimniecības pētniecību saistīto zinātnisko institūtu konsolidāciju, apvienosies 10 līdz šim atsevišķas institūcijas un izveidosies 3 spēcīgi zinātniskie centri – LLU un divas tās pakļautības iestādes „Dārzkopības institūts” un „Agroresursu un ekonomikas institūts”. Tādējādi šobrīd universitātē notiek dažādi pārmaiņu procesi, tostarp arī ieviesta jauna kvalitātes vadības sistēma, kuras ietvaros zinātnes jomas konkurētspējas paaugstināšanai izveidota LLU Starptautiskā konsultatīvā padome. Tās uzdevums ir sniegt stratēģisku atbalstu ar zinātnisko attīstību saistītos jautājumos un palīdzēt LLU virzīties uz izcilību zinātnē.

LLU Starptautiskajā konsultatīvajā padomē iecelti eksperti no visām universitātē pārstāvētajām bioloģijas, inženieru un sociālo zinātņu jomām. Tajā uz 3 gadiem darbosies Rolands Sigvalds un Katarina Kullmara (Zviedrijas Lauksaimniecības universitāte), Hannu Saloniemi (Helsinku universitāte), Paulo Kaimere un Haldja Viinalass (Igaunijas Dzīvības zinātņu universitāte), Mašeks Jiri (Čehijas Dzīvības zinātņu universitāte), Viktors Nedovics (Belgradas Universitāte), Grazina Juodeikiene (Kauņas Tehnoloģiskā universitāte), Rogiers Šulte (Īrijas Lauksaimniecības un pārtikas attīstības pārvalde), Maria Parlinska (Varšavas Dzīvības zinātņu universitāte) un Jaroslavs Pokornijs (Čehijas Tehniskā universitāte).

Padomes pirmajā sēdē, piedaloties LLU vadības un fakultāšu pārstāvjiem, eksperti tika iepazīstināti ar LLU līdzšinējās zinātniskās darbības sasniegumiem un piedalījās diskusijās par izstrādes posmā esošo jauno pētniecības programmu, kuru plānots apstiprināt līdz šī gada beigām un kas noteiks turpmāko universitātes zinātnisko stratēģiju. Atbilstoši savai kvalifikācijai eksperti piedalījās bioloģijas, inženieru vai sociālo zinātņu darba grupās un izteica priekšlikumus pētniecības programmas papildināšanai.

„Gan starptautisko ekspertu iesaiste, gan konsolidācijas process kopumā ļauj mums kļūt spēcīgākiem zinātnes jomā, apzināties savus vājos punktus un strādāt, lai sasniegtu izcilību. Šodienas diskusijas bija ļoti produktīvas, jo saņēmām gan atzinību par līdz šim izdarīto, gan ieteikumus par to, kas būtu uzlabojams. Ekspertu skatījums palīdz izprast pētniecības aktualitātes pasaulē un integrēt tās arī mūsu darbībā, kas savukārt veicinās universitātes starptautisko konkurētspēju gan zinātnes, gan studiju jomā,” stāsta LLU rektore Irina Pilvere.

Pēc diskusijām darba grupās ekspertiem bija iespēja doties vizītes uz fakultātēm, iepazīties ar LLU jaunajiem infrastruktūras objektiem un tikties ar savu zinātņu jomu kolēģiem.

Pirmā padomes tikšanās notika projekta "Latvijas Lauksaimniecības universitātes un zinātnisko institūciju konsolidācija konkurētspējas paaugstināšanai" ietvaros (2015/0020/2DP/2.1.1.3.3/15/IPIA/VIAA/013) un tika finansēta no Eiropas Reģionālā attīstības fonda.

 

Pievienots 01/12/2015