Pārlekt uz galveno saturu

Doktora grādu lauksaimniecībā ieguvis Arturs Stalažs

30. oktobrī promocijas darbu „Jāņogu ģints augiem kaitīgo Cecidophyopsis ģints pumpurērču sugu sastāvs, izplatība un saistība ar saimniekaugiem Latvijā” aizstāvēja Arturs Stalažs un ieguva doktora grādu lauksaimniecībā.

Promocijas darba mērķis ir noskaidrot Cecidophyopsis ģints pumpurērču sugu sastāvu un izplatību, kā arī saistību ar dažādiem jāņogu ģints augiem Latvijā.

Promocijas darba ietvaros Latvijā pirmo reizi sugu līmenī noteiktas jāņogu ģints augiem kaitējošās Cecidophyopsis ģints pumpurērces, kā arī skaidrota to izplatība dažādos biotopos un uz dažādiem saimniekaugiem. A. Stalaža veiktais pētījums ir līdz šim apjomīgākais par Cecidophyopsis ģints pumpurērcēm izmantotā paraugu skaita un saimniekaugu sugu un genotipu daudzveidības ziņā, kas deva iespēju iegūt jaunas atziņas par ērču sugu sastāvu un sastopamību Eiropā, to saimniekaugu loku, kā arī par to ģenētisko daudzveidību. Pētījuma gaitā pilnveidota molekulārās diagnostikas metode uz jāņogu ģints augiem dzīvojošo pumpurērču sugu noteik-šanai. Sugām Cecidophyopsis alpina, C. aurea un C. selachodon noskaidroti jauni saimniekaugi.

Pētījumā iegūtie rezultāti un atziņas par ērču sugu sastāvu un to saimniekaugu loku ir izmantojami, plānojot upeņu, jāņogu un zelta jāņogas selekcijas programmu Latvijā, kā arī augu rezistences mehānismu pret pumpurērcēm izpētē un rezistentu šķirņu selekcijā ne tikai Latvijā, bet arī citās Eiropas valstīs.

Promocijas darbs izstrādāts Dr.habil.agr. Ināras Turkas vadībā.

Pētījums veikts Latvijas Valsts augļkopības institūtā no 2007. līdz 2014. gadam, ievācot materiālu pētījumiem visā Latvijas teritorijā, no 65 vietām un 1235 jāņogu ģints augiem, tajā skaitā komercstādījumos, augu kolekcijās, kokaudzētavu mātesdārzos, piemājas dārzos, apstādījumos un savvaļā.

Ar promocijas darbu var iepazīties LLU Fundamentālās bibliotēkas mājas lapā.

Pievienots 02/12/2015