Pārlekt uz galveno saturu

Plānotas izmaiņas dienesta viesnīcu izcenojumos

No 2016. gada 1. janvāra plānotas izmaiņas LLU Dienesta viesnīcu izcenojumos, kas nosaka īres maksu mēnesī par vienu gultas vietu.

Kopš 2009. gada LLU Dienesta viesnīcās, kurās nav veikta renovācija, īres maksa par vienu gultas vietu noteikta 27,75 EUR apmērā. Tā ir bijusi nemainīga visus šo gadus, lai gan valstī notikušas dažādas sociālekonomiskās pārmaiņas, tostarp gan resursu sadārdzinājums, gan minimālās algas pieaugums. Tādējādi ienākumi, ko dienesta viesnīcas iegūst no gultas vietu īres maksas, jau ilgāku laiku nespēj nosegt izmaksas. Tāpēc šajā rudenī universitātē aktualizēts jautājums par īres maksas atbilstību dienesta viesnīcas faktiskajām izmaksām.

„Veicot rūpīgu faktisko izmaksu analīzi, esam secinājuši, ka līdz šim noteiktā gultas vietas īres maksa nenosedz izmaksas, kas nepieciešamas dienesta viesnīcas uzturēšanai un darbības nodrošināšanai. Šobrīd esam pieņēmuši smagu lēmumu par īres maksas paaugstināšanu līdz 37 EUR mēnesī, kas attieksies uz tām dienesta viesnīcu istabiņām, kurās nav veikti būtiski remontdarbi vai renovācija. Neliels sadārdzinājums gaidāms arī citās istabiņās,” par izmaiņām stāsta LLU direktors Andrejs Garančs.

Jaunajā gultas vietas īres maksā tiks iekļauta arī samaksa par interneta izmantošanu un karstā ūdens uzsildīšanu ārpus apkures sezonas, kas līdz šim studējošajiem bija atsevišķi jāmaksā.

Komentējot plānotās izmaiņas, direktora vietnieks Ilgonis Šuksta atklāj, ka pat īres maksas palielinājuma gadījumā dzīvošana LLU dienesta viesnīcās būs lētākais piedāvājums studējošajiem, ja tiek salīdzinātas cenas citu Latvijas universitāšu dienesta viesnīcās. Tāpat viņš pauž cerību, ka iegūtie papildus līdzekļi varētu ne tikai nosegt esošās izmaksas, bet arī būtu izmantojami dienesta viesnīcu attīstībai, kā piemēru minot, papildus jaunu gultu iegādi.

A.Garančs arī stāsta, ka šogad ieviesto dienesta viesnīcu pašfinansēšanas kārtību, kas paredzēja visas izmaksas, sākot no komunālajiem pakalpojumiem līdz pat darbinieku algām, segt no dienesta viesnīcu pašu ienākumiem, izdevies tikai daļēji realizēt. Arī šajā gadā universitātei bija daļēji jāfinansē dienesta viesnīcas no valsts budžeta līdzekļiem. Viņš pozitīvi vērtē to, ka salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem nepieciešamā finansējuma apjoms sarucis vairāk par 50%, taču uzsver, ka tiek meklēti veidi, kā nodrošināt pilnīgu dienesta viesnīcu finansiālu patstāvību. Tādēļ jau veikta nopietna reorganizācija, samazinot strādājošo skaitu dienesta viesnīcu administrācijā un panākot būtisku finansējuma ietaupījumu.

Jaunais rektora rīkojums pieejams LLU portāla sadaļā „Studentiem – Dienesta viesnīcas”.

Pievienots 04/12/2015