Pārlekt uz galveno saturu

PTF studenti uzvar starptautiskajā konkursā „Food Technologist 2015”

Attēla autors: no PTF studentu personīgā arhīva

19.novembrī, Latvijas Valsts svētku nedēļas izskaņā, Pārtikas tehnoloģijas fakultātes studentu komanda piedalījās Kauņas koledžas rīkotajā starptautiskajā konkursā „Food Technologist 2015”, iegūstot godpilno 1.vietu 11 komandu konkurencē.

LLU pārstāvēja maģistra studiju programmas „Pārtikas zinātne” 1.kursa students Edgars Kapteinis, bakalaura studiju programmas „Pārtikas zinības” 4.kursa studente Līga Baumane, Lauma Felša un Kristīne Ābelniece.

Konkurss sastāvēja no 3 posmiem: praktisko iemaņu pārbaude laboratorijās, teorētisko zināšanu pārbaude un mājas darba prezentācija. Praktiskās iemaņas komandas veica trīs vieda laboratorijās. Sensorās novērtēšanas laboratorijā komandas veica „Divi no trim” testu, kur no trim apelsīnu sulas paraugiem jākonstatē atšķirīgais, kā arī 4 paraugu atpazīšanu pēc smaržas. Mikrobioloģijas laboratorijā veicām koloniju skaitīšanu, secinot, cik no kolonijām ir pelējumi, cik raugi. Papildus veicām parauga sagatavošanu mikroskopēšanai – to krāsojot pēc Grama metodes. Pārtikas produktu kvalitātes laboratorijā komandas veica sāls satura noteikšanu pusžāvētas desas paraugam, un titrējamās skābes satura noteikšanu biojogurtam. Teorētiskā daļa sastāvēja no 20 uzdevumiem, ietverot jautājumus par produktu uzturvērtību un antīku pārtikas produktu pārstrādes instrumentu atpazīšanu. Konkursa organizatori komandas aicināja veidot mājas darbu, atainojot kāda nacionālā ēdiena pagatavošanas procesu. Kā Latvijas nacionālais ēdiens tika prezentēts sklandrausis, ko žūrija un auditorija varēja nobaudīt prezentācijas laikā.

Konkursa noslēgumā dalībnieki ieguva sertifikātu, kas kalpo kā apliecinājums dalībai Kauņas koledžas rīkotajā starptautiskajā konkursā „Food Technologist 2015”.

Kauņas koledžas rīkotajā starptautiskajā konkursā „Food Technologist 2015” piedalījās arī komandas no Lietuvas, Rumānijas un Baltkrievijas, kuras pārstāvji ieguva bronzas godalgu. Konkursa ietvaros, kompetentu Kauņas koledžas pārstāvju pavadībā, apskatījām pārtikas produktu izstrādes laboratorijas, guvām priekšstatu par aprīkojumu zivju eļļas ieguvei.

Konkurss apliecināja, cik vērtīgas zināšanas esam ieguvuši studiju laikā, apliecināja studentisko vienotību un atjautību standarta un nestandarta situācijās. Esam gandarīti par paveikto, un vēlamies pateikt lielu paldies Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekānei prof. Ingai Ciprovičai un vadošajam pētniekam Mārtiņam Šabovicam par atbalstu un aktīvu līdzi jušanu visa konkursa laikā. Pateicamies arī komandas padomdevējām asoc.prof. Dacei Kļavai un prof. Līgai Skudrai.

Informāciju sagatavoja Līga Baumane.

Pievienots 04/12/2015