Pārlekt uz galveno saturu

Vecauces ražas svētkos diskutē par zinātnisko institūtu reorganizāciju

Aizvadīts LLU Lauksaimniecības fakultātes (LF) zinātniskais seminārs „Ražas svētki „Vecauce – 2015””, kurā ik gadu tiekas lauksaimniecības zinātnieki, lai diskutētu par aktualitātēm pētniecībā. Šoreiz uzmanības centrā – lauksaimniecības zinātnisko institūtu reorganizācija.

Atklājot semināru LF dekāne Zinta Gaile raksturoja pašreizējo periodu zinātnē kā pārmaiņu, nemitīgu prasību un nestabilitātes piepildītu. Taču optimistiski atzina, ka pētniecība turpinās un, neskatoties uz dažādām birokrātiskām prasībām, finansējuma nepietiekamību un zinātnisko institūtu konsolidācijas procesu, zinātnieki veic jaunus pētījumus.

Šobrīd lielākais ar lauksaimniecības pētniecību saistīto zinātnisko institūtu izaicinājums ir konsolidācijas process, pēc kura no nākamā gada līdzšinējo 10 institūtu vietā izveidosies 3 – LLU un divas tās atvasinātas publiskas personas „Dārzkopības institūts” un „Agroresursu un ekonomikas institūts”. Par līdz šim paveikto konsolidācijas ietvaros ziņoja LLU Zinātnes un projektu attīstības centra vadītāja Dzidra Kreišmane un jauno institūtu pārstāves Edīte Kaufmane un Arta Kronberga.

Savukārt Zemkopības ministrijas Stratēģijas analīzes nodaļas vadītājs Jānis Šnaksis raksturoja kopējās lauksaimniecības politikas tendences un ministrijas sniegto atbalstu zinātnei, kas izpaužas gan kā finansiāls atbalsts valsts pētniecības programmai, gan palīdzība normatīvo aktu priekšlikumu izteikšanā, bioekonomikas virziena aktualizēšanā un resursu konsolidācijas procesa norisē. Finansiālā atbalsta iespējas nākotnē J. Šņaksis raksturoja piesardzīgi, atklājot, ka Latvijā globālās politikas ietekmē ir vienas dienas stabilitāte un tas, kas iespējams šodien, vairs nebūs izpildāms rīt.

Semināra ietvaros tika prezentēti arī vairāku pētījumu rezultāti gan referātu, gan stenda referātu formātā. Semināra dalībniekiem bija iespēja noklausīties ziņojumus par plānotā slāpekļa iznesi, lietojot maksimāli pieļaujamās mēslojuma normas, slaucamo govju piena produktivitātes un mūža garuma izmaiņām un daudzgadīgo zālaugu biomasas ražas un pelnu saturu, lietojot dažādu mēslojumu un pļaušanas režīmu.

Kā jau ierasts, tika paziņoti arī dažādu konkursu uzvarētāji un laureāti. 2015. gadā Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas doktorantu konkursā par labāko atzīts Andas Liniņas no LLU Lauksaimniecības fakultātes pētījums „Agroekoloģisko faktoru ietekme uz ziemas kviešu graudu tehnoloģiskajām īpašībām” (zinātniskais vadītājs prof. Antons Ruža). Otrā vieta piešķirta Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes zinātniskā grāda pretendentei Ievai Mežakai no Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta par pētījumu „Videi draudzīgā un ilgtspējīgā lauksaimniecībā vasaras miežiem (Hordeum vulgare L.) nozīmīgu pazīmju ģenētiskā kartēšana" (zinātniskais vadītājs prof. Nils Rostoks). Savukārt trešā vieta piešķirta LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes doktorantei Līvai Griņevičai par pētījumu „Jauniešu ilgstošā bezdarba problēma un risinājumi lauku reģionos” (zinātniskā vadītāja prof. Baiba Rivža).

Doktorantu konkursa Atzinības raksti tika izsniegti Arnim Lēnertam, Lāsmai Cielavai un Solvitai Kalniņai.

Citu konkursu laureāti:

  • Lauksaimniecības zinātnisko iestāžu Direktoru padomes lauku izmēģinājumu skates balva - SIA „Pūres dārzkopības pētījumu centrs”.
  • Lauksaimniecības zinātnisko iestāžu Direktoru padomes laboratoriju skates balva - Valsts Augu aizsardzības pētniecības centrs.
  • Agronomu biedrības Ernesta Sovera balva par lauksaimniecības kultūraugu audzēšanas popularizēšanu – Sarmīte Rancāne.

Seminārā diskutētie jautājumi par lauksaimniecības zinātnisko institūtu reorganizāciju tiek īstenoti projektā "Latvijas Lauksaimniecības universitātes un zinātnisko institūciju konsolidācija konkurētspējas paaugstināšanai" (2015/0020/2DP/2.1.1.3.3/15/IPIA/VIAA/013), ko finansē Eiropas Reģionālais attīstības fonds.

Pievienots 04/12/2015