Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! LLU studente – konkursa „Laukiem būt!” uzvarētāja

Attēla autors: llkc.lv

Ar svinīgu apbalvošanas ceremoniju Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā 4. decembrī noslēdzās jau ceturtais Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) rīkotais konkurss jauniešiem “Laukiem būt!”.

Konkursa finālā žūrija vērtēja 11 labākos no kopumā 50 šogad iesniegtajiem projektiem. Mācībās pirms konkursa piedalījās 275 jaunieši. Kategorijā “Uzņēmējdarbības ideja lauksaimniecības nozarē” pirmo vietu ieguva LLU Veterinārmedicīnas fakultātes 4. kursa studente Sandra Grundštoka.

“Nevajag braukt uz Rīgu vai, vēl trakāk ,– uz Īriju. Latvijas laukos ir ko darīt,” sarunā ar “Latvijas avīzi” sacīja Sandra Grundštoka, kas konkursā startēja ar projektu “Šķirnes trušu audzētavas ideja”, ko arī vēlas realizēt dzīvē.

Šobrīd Sandra palīdz saimniekot vecākiem Talsu pusē, bet viņai ir vēlme nodibināt pašai savu uzņēmumu. Biznesa uzsākšanai varētu pietikt ar prēmiju, kas iegūta šajā konkursā. Sandra ir gandarīta par zināšanām, kas iegūtas LLKC rīkotajās apmācībās un domā, ka tas atvieglos arī viņas darbu.

Savukārt Lauksaimniecības fakultātes 3. kursa studente Gundega Sebre šajā kategorijā ieguva trešo vietu par ideju attīstīt dārzkopību z/s „Ziediņi”.

Konkursa kategorijā „Ideja nelauksaimniecībā” startēja arī LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes absolvente Linda Džeriņa – Riekstiņa un ieguva dalīto trešo vietu par ideju ražot vilnas izstrādājumus SIA „Varnnas”.

“Esmu lepna par jūsu mērķtiecīgumu un drosmi, rādot savas idejas citiem. Uzvarētāji esat jūs visi!” pasākumā atzina Inita Krivašonoka, LLKC Lauku attīstības nodaļas vadītāja.

Konkursa laureāti

Uzņēmējdarbības ideja lauksaimniecībā

1. vietā – Sandra Grundštoka ar projektu “Šķirnes trušu audzētavas ideja”.

3. vietā – Sanita Zunda ar ideju par garšaugu audzēšanu podiņos un Gundega Sebre par ideju attīstīt dārzkopību z/s “Ziediņi”.

Ideja nelauksaimniecībā

1. vietā – Artūrs Immermanis ar ideju par koka braucamrīku (sniega skrejslēpes bērniem) .

2. vietā – Edgars Novikovs par mobilo redzes pārbaudes laboratoriju IK “ON-Ride”.

3./4.vietā – Linda Džeriņa-Riekstiņa par vilnas izstrādājumu ražošanu SIA “Varnnas” un Ģirts Ozols ar ieceri izveidot galda aužamo steļļu un citu koka izstrādājumu darbnīcu.

Produkcijas pievienotās vērtības radīšana

1. vietā – Ieva Spriža, kura piedāvā našķus no svaigām ogām ar samazinātu cukura daudzumu.

2. vietā – Kaspars Ločmelis ar ideju par sīrupa ražošanu no bērzu un kļavu sulas.

3. vietā – Undīne Eihe ar projektu “Augļu un ogu pārstrādes izveide piemājas saimniecībā “Kaktiņi””.

Pirmās vietas ieguvējs katrā nominācijā saņem 2500 eiro savas idejas īstenošanai. Savukārt otrās vietas – 1800, bet trešās – 1000 eiro. Atzinības rakstu saņēmējiem piešķirti 500 eiro savu ieceru īstenošanai. Reģionālo konkursu uzvarētāji balvā saņēma attiecīgi 400, 300 un 200 eiro. LLKC konkurss jauniešiem rīkots Valsts lauku tīkla pasākuma “Atbalsts lauku jauniešiem uzņēmējdarbības veicināšanai” ietvaros.

Pievienots 07/12/2015