Pārlekt uz galveno saturu

Aizvadīts seminārs „Inovācijas kā reģionālās attīstības izaugsmes potenciāls”

Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē 5.decembrī notika studentu zinātniski praktiskais seminārs „Inovācijas kā reģionālās attīstības izaugsmes potenciāls”.  Seminārs tika organizēts Valsts Pētījumu programmas EKOSOC-LV projekta „Inovācijas un uzņēmējdarbības attīstība Latvijā atbilstoši viedās specializācijas stratēģijai” (5.2.2.) ietvaros.

ESAF maģistra studiju programmas „Ekonomika” studenti veica pētījumu „Inovācijas kā reģionālās attīstības izaugsmes potenciāls”, seminārā tika prezentēti pētījumu rezultāti, iezīmēta inovāciju loma uzņēmējdarbības attīstībā un noteikti galvenie resursi to attīstībā. Pasākumu organizēja Ekonomikas un reģionālās attīstības institūts, semināru vadīja profesore Modrīte Pelše.

Inovācijas ir uz zināšanām balstītas ekonomikas virzītājspēks. Tas ir process, kurā rodas dažāda veida jauninājumi. Inovācija ir spēja ģenerēt jaunas idejas un pārvērst tās komerciālā rezultātā, izmantojot jaunus procesus, produktus vai pakalpojumus, kas ir labāki un ātrāki kā konkurentiem.

Reģionālajā attīstībā šobrīd ļoti liels uzsvars tiek likts tieši uz inovācijām, daudzi tajās saskata reģionālās izaugsmes vislielāko potenciālu. Arī Latvijas teritorijas plānošanas dokumentos inovācijām atvēlēta nozīmīga vieta. Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030.gadam viens no ilgtspējīgās attīstības mērķiem ir: kļūt par vienu no ES līderiem inovatīvu un eksportējošu uzņēmumu izplatības ziņā. Latvijas Nacionālā plāna līdz 2020.gadam vadmotīvs ir «Ekonomiskais izrāviens», arī tā izpildē liela loma ir augstražīgai, eksportspējīgai ražošanai, kas realizējas ar inovāciju palīdzību.

Maģistranti kā inovatīvus uzņēmumus Kurzemes reģionā vērtēja „Ventspils Elektronikas Fabriku”, kas ir bezpilota lidaparātu „Airdog” ražotājs un „Ugāles ērģeļbūves darbnīcu”, kurā galvenais uzsvars likts uz radošajām inovācijām. Latgales reģionā – SIA „AMATI projekts”, kas darbojas reklāmas izveides, dizaina un apdrukās jomā. Zemgales reģionā – Dinex Latvia SIA, kas ir vadošais uzņēmums inovatīvu izplūdes un emisijas kontroles punktu un risinājumu ražotājs lieljaudas dīzeļa un benzīna dzinēju industrijā, kā arī vairākus Jelgavā reģistrētos uzņēmumus SIA „Evopipes”, „Jelgavas tipogrāfiju”, SIA „Fortum Jelgava”. Rīgas reģionā SIA „AERODIUM”, „Pure Chocolate”, uzņēmums „Jūras siltumsūknis” Salacgrīvā, kas izmanto jūras siltumsūkni vairāku ēku apsildīšanā, AS „SAF Tehnika”, kas ir mikroviļņu datu pārraides iekārtu un mērierīču ražotājs, SIA „GIGI Bloks”, „Silvanols” un citi.

Inovācijas rada labu eksportspējas pieauguma potenciālu tautsaimniecībā. Ja vērtējam Latviju Baltijas valstu kontekstā, Latvijas eksporta apjomi nav tik apjomīgi kā Igaunijā vai Lietuvā, atpaliekam par aptuveni 20%. Taču pēdējos 3 gados, Latvija ir izvirzījusies 1. vietā  starp Baltijas valstīm augsto tehnoloģiju īpatsvarā valsts eksportā, kāpinot šo apjomu līdz 9% no eksporta apjoma, šeit liela nozīme elektronisko un telekomunikāciju iekārtu ražošanai.

Vairāki uzņēmumi ir atzīmējuši Biznesa inkubatoru lomu jaunu inovatīvu uzņēmumu izveidošanā un attīstībā. Latvijas lauku teritorijās inovatīvi uzņēmumi ir mazāk nekā Rīgā un tās apkārtnē, bet arī šeit netrūkst radošu domu, kuras jau ir realizējušās kā komerciāli projekti. Pašvaldību vadītāji augsti vērtē inovācijas, kā izaugsmes potenciālu, novērtē tos cilvēkus, kas darbojas šajā jomā, jo tas ļauj attīstīties ne tikai pašvaldībai ekonomiskā un sociālā jomā, bet arī popularizē pašvaldību valsts līmenī.

Pievienots 10/12/2015