Pārlekt uz galveno saturu

Par biokurināmā ieguves pētījumiem doktora grādu iegūst Liena Poiša

Attēla autors: Dainis Lapiņš

11. decembrī promocijas darbu „Sējas kaņepju un miežabrāļa produktivitātes un kvalitātes rādītāju izvērtējums cietā biokurināmā ieguvei” laukkopības apakšnozarē aizstāvēja Liena Poiša un ieguva  doktora grādu lauksaimniecības zinātnē.

Promocijas darba mērķis ir Izvērtēt sējas kaņepju un miežabrāļa produktivitātes un kvalitātes rādītājus cietā kurināmā ieguvei Latvijas agrometeoroloģiskajos apstākļos. Pētījuma aktualitāti un nepieciešamību autore pamato ar Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam izvirzīto mērķi, ka valstij jāsamazina atkarība no enerģijas importa, samazinot kopējās enerģijas atkarības bilanci no 65% pašlaik uz 35 – 40% 2030. gadā. To iespējams sasniegt, balstoties uz vietējo atjaunojamo enerģijas resursu īpatsvara palielināšanu enerģētikā.

Līdz ar to autore darbā ir novērtējusi Latvijas apstākļiem piemērotu, produktīvu un videi draudzīgu enerģētisko augu (miežabrāļa, sējas kaņepju) audzēšanu un izmantošanu cietā kurināmā ieguvei, noteikusi sējas kaņepju un miežabrāļa kvalitātes rādītājus, to piemērotību un guvusi pamatojumu cietā kurināmā ieguvei, kā arī noskaidrojusi slāpekļa mēslojuma un agrometeoroloģisko apstākļu ietekmi uz sējas kaņepju un miežabrāļa produktivitāti un kvalitātes rādītāju mainību.

Lai novērtētu sējas kaņepju un miežabrāļa produktivitāti un kvalitāti, pētījumi veikti no 2008. gada līdz 2010. gadam. Izmēģinājumi tika iekļauti SIA „Latgales lauksaimniecības zinātnes centrs” augu sekas laukos, kas atrodas Viļānu novadā.

Promocijas darba zinātniskais vadītājs ir prof., Dr.agr. Aleksandrs Adamovičs.

Ar promocijas darba kopsavilkumu var iepazīties LLU Fundamentālās bibliotēkas mājas lapā.

Pievienots 14/12/2015